Karakteristike dizajna letnje kuhinje u zemlji

Sadržaj
 1. Posebnosti
 2. Projekti
 3. Materijali (uredi)
 4. Enterijer
 5. Prelepi primeri

Letnja kuhinja se s pravom smatra omiljenim mestom u zemlji, gde se okupljaju svi članovi domaćinstva. U vrelim danima ovde možete udobno da kuvate, a uveče se opustite na svežem vazduhu uz šoljicu aromatičnog čaja. Zimi je ova prostorija idealna za roštiljanje.

Poznavajući karakteristike dizajna letnje kuhinje, možete stvoriti pouzdanu sobu u kojoj će biti prijatno biti u bilo koje doba godine.

Posebnosti

Letnja kuhinja je najfunkcionalnija zgrada u zemlji. Njegova direktna namena je da služi kao mesto za pripremu hrane. Ali većina letnjih stanovnika ga koristi ne samo u toploj sezoni. U jesen, na primer, ovde je pogodno baviti se preradom voća, bobica i povrća, konzerviranjem, pripremom kompota. Ovde možete opremiti još jedno mesto za spavanje, urediti veš i, naravno, okupiti goste za velikim stolom.

Izgradnja bilo koje letnje kuhinje zahteva preliminarnu izradu projekta u kojem će se izračunati sve nijanse i karakteristike.

 • Jedan od važnih faktora koji utiču na dalji rad kuhinje je njena lokacija. Neophodno je odabrati lokaciju na takav način da je moguće sprovesti sve potrebne inženjerske komunikacije: gasovod, kanalizaciju, vodovod, struju.
 • Takve zgrade ne bi trebalo da budu u blizini toaleta, kompostne jame i drugih neprijatnih mesta. Ako je moguće, trebalo bi da budu udaljeni od kolovoza, inače će se automobilska prašina taložiti na svim otvorenim površinama. Takođe treba izbegavati prisustvo zapaljivih predmeta u blizini - rastojanje do njih treba da bude najmanje 10 metara.
 • Najbolje od svega, ako kuhinjski prozori gledaju na severoistok, to će vas rashladiti tokom letnjih dana. Često postoje slučajevi kada je podrum uređen u podpolju letnjih kuhinja - ovo praktično rešenje odmah povećava funkcionalnost prostorije.
 • Posebno se ističe peć, koja je na drva, gas ili električna. Ako planirate da instalirate roštilj, preporučljivo je da unapred odlučite o mestu gde će se proizvodi peći kako biste pravilno postavili potrebne inženjerske sisteme.
 • Važan aspekt u opremanju mesta za roštilj i roštilj je poštovanje pravila zaštite od požara. Nije preporučljivo staviti trpezarijski sto ili opremiti prostor za rekreaciju u blizini peći. Obično je prostor okolo ispunjen ormarićima, fiokama i umivaonikom. Da bi priprema hrane bila prijatan proces, njihov raspored mora biti praktičan i lak za upotrebu.
 • Na teritoriji letnje kuhinje neophodno je opremiti prostor za rekreaciju udobnim nameštajem. Najbolje funkcionišu pleteni ili plastični stolovi i stolice. Važan faktor udobnog boravka u takvoj prostoriji je visokokvalitetno osvetljenje.

Prilikom izbora svetiljki obratite pažnju na ekonomične LED lampe, čija upotreba će smanjiti potrošnju energije.

 • Nedavno su veoma popularne peći na drva, koje se mogu koristiti i samostalno i zajedno sa konvencionalnom peći. Da biste izbegli probleme sa radom pećnice, preporučljivo je unapred razmisliti o svim nijansama u vezi sa ovim.

Projekti

Skoro svako prigradsko područje je pogodno za izgradnju male ili velike letnje kuhinje.Postoji mnogo vrsta ovih prostorija, među kojima možete odabrati projekat koji je pogodan po veličini i konfiguraciji za određenu lokaciju.

Kuhinje su podeljene na dva tipa: otvorene i zatvorene. Najprimitivnija opcija otvorenog tipa sa kojom se zaista možete nositi sopstvenim rukama je terasa.

Druga verzija kuhinja uključuje verande, čije su prostorije potpuno ili delimično zatvorene. Pričaćemo o najpopularnijim i najčešćim tipovima ovih zgrada.

Otvori

Takve zgrade su sjenica sa zidovima i krovom.

Oni se s pravom smatraju najčešćim, jer imaju niz prednosti:

 • imajući građevinske veštine, takva zgrada se može izgraditi samostalno u prilično kratkom periodu;
 • kuvanje na otvorenom vas oslobađa od isparenja i neprijatnih mirisa koji su uvek prisutni u tradicionalnim zatvorenim kuhinjama;
 • u takvoj kuhinji obično imaju roštilj ili mangal.

  Uprkos nesumnjivim prednostima takvih prostorija, treba obratiti pažnju na niz nedostataka:

  • period rada je ograničen na topli period godine;
  • soba praktično nije zaštićena od tuširanja, propuha i insekata;
  • za zimski period, kuhinjski nameštaj će morati da se unese u kuću.

  Kuhinja-veranda

  Takva soba se lako može opremiti na teritoriji verande vaše letnje kuće. Projekti izgledaju posebno lepo kada je cela zgrada, uključujući letnju kuhinju, napravljena u jednom stilu.

  Prvo se postavlja temelj, čija dubina treba da bude identična dubini glavne prostorije. Zatim se podižu zidovi, oblažu se i gradi krov. Posebno impresivno izgledaju kuhinje sa jednim zastakljenim zidom.

  Aneks

  Takva struktura može biti deo zgrade: letnja rezidencija ili kupatilo. Koristeći deo trema, možete proširiti prostoriju i ugraditi sve potrebne kuhinjske dodatke u nju.

  Za početak se montiraju potporni zidovi, na koje je pričvršćen nadstrešnica.

  Pod je popločan ili izliven betonom. Otvoreni deo verande može se zaštititi od kiše korišćenjem roletni, ceradne tende ili specijalnih uklonjivih panela. Penjačice zasađene duž zidova pomoći će u stvaranju hladnoće u vrućim danima.

  Ova opcija je mnogo jeftinija u implementaciji od prethodne, ali njen nedostatak je u slabim svojstvima čvrstoće - tlo će početi da tone, a vremenom se kuhinja može nagnuti.

  Alcove

  Ovaj projekat se može nazvati najfunkcionalnijim i praktičnijim. Na teritoriji takve kuhinje obično se postavlja roštilj, roštilj ili kamin. Ovde će biti zgodno provoditi vreme sa prijateljima i porodicom, prerađivati ​​požnjeveni usev i još mnogo toga.

  Za otvorenu kuhinju-sjenicu, neophodno je postaviti temelj - stepenište ili stubište. Za krov je bolje uzeti bitumen ili ondulin. Za okvir je pogodno drvo, kamen ili cigla. Po želji, otvori kuhinjskog vidikovca mogu biti zastrti tkaninskim zavesama ili roletnama.

  Penjajuće ukrasne biljke zasađene po obodu stvoriće senku unutar kuhinje. A kreativne police i pregrade, smeštene duž zida ili u otvorima, stvoriće neophodno prigradsko okruženje.

  Zatvoreno

  Ova vrsta letnje kuhinje je zasebna zgrada ili proširenje glavne kuće, kupatila ili komunalnih objekata. Ova opcija je neophodna u teškim klimatskim uslovima sa čestim vetrovima, kišama i ranim mrazima. Takva kuhinja će biti najbolje rešenje za one koji vole da se opuste u zemlji tokom cele godine.

  Naravno, izgradnja takve kuhinje je složen i skup proces. Naročito kada je u pitanju stvaranje udobnih uslova sa svim potrebnim komunikacijama. Često su takve zgrade upotpunjene kaminom, pomoćnom prostorijom, podrumom. Zbog toga, kada započnete izgradnju zatvorene letnje kuhinje, sve treba unapred izračunati i dizajnirati, inače proces izgradnje može biti odložen.

  Kuća sa terasom

  Ova verzija letnje kuhinje, kao i prethodna, podrazumeva zatvorenu prostoriju sa terasom. Pošto će se hrana pripremati u kuhinji, ona mora biti pravilno opremljena. Ali na terasi možete napraviti prostor za sedenje - staviti sto sa stolicama, lagane fotelje, roštilj ili roštilj.

  Ovaj projekat će zahtevati dosta ulaganja: postavljanje temelja, podizanje zidova, ugradnja prozora i vrata.

  Međutim, gotova zgrada će biti čvrsta i pouzdana, ovde će biti prijatno provoditi vreme i leti i zimi.

  Kada započnete izgradnju zgrade, trebalo bi da uzmete u obzir neke od nijansi karakterističnih za svaku specifičnu oblast. Na primer, jedan od najvažnijih faktora je jačina vetra, na osnovu čega se izračunavaju materijali za zidove i krovove. Uzimaju se u obzir i klimatske karakteristike: učestalost padavina i temperaturni režim.

  Materijali (uredi)

  Izbor materijala za izgradnju direktno zavisi od vrste konstrukcije, radnog veka, preferencija vlasnika i njihovih finansijskih mogućnosti. Savremene tehnologije nam omogućavaju da gradimo praktične i pouzdane zgrade uz minimalna ulaganja.

  Sledeći materijali su popularni u izgradnji letnje kuhinje:

  • цигла;
  • polikarbonat;
  • beton;
  • валовите плоча;
  • prirodni kamen;
  • drvo;
  • podstava;
  • aluminijum.

  Letnja vikendica zahteva upotrebu ne samo praktičnih, već i dekorativnih materijala. Često su baštenske staze postavljene na teritoriji letnje vikendice, povezujući sve zgrade jedni s drugima. Staze mogu biti od kamena ili šljunka, obostrano ukrašene cvetnim lejama i žbunjem. Iskusni baštovani stvaraju pejzažne dekorativne elemente od improvizovanih sredstava koji harmonično izgledaju u njihovoj vikendici. Veštački ribnjak ispunjen živom ribom i vodenim biljkama pomoći će da se upotpuni eksterijer.

  Kada se suočavate sa kuhinjom i unutrašnjom dekoracijom, stručnjaci preporučuju pridržavanje jednog stila. Na primer, ako je lokacija već ograđena ogradom od cigle, onda je bolje koristiti je za izgradnju kuhinje. Kuće od kamena i cigle smatraju se najtrajnijim i najpouzdanijim, tako da će takva zgrada služiti decenijama.

  Još jedan popularan materijal za izgradnju letnjih vikendica i letnjih kuhinja je drvo. Takav projekat će biti budžetski, ali će zahtevati veću pažnju. Proces podizanja prostorija iz šipke ne može se nazvati jednostavnim: biće potrebna posebna oprema. Pored toga, čak i nakon završetka izgradnje, takve zgrade zahtevaju redovan tretman antifungalnim jedinjenjima i posebnu negu. Drvo je materijal koji se brzo troši, pa će, bez održavanja povoljnih uslova za njega, zgrada početi da se urušava.

   Pod je položen laminatom, parketom, pločicama ili linoleumom. Za krov se koriste valovita ploča, mekani krovovi, metalne pločice. Svi ovi materijali su vremenski testirani i tradicionalno se koriste u prigradskoj izgradnji.

   Zidna obloga sa sporednim kolosijekom će letnjoj kuhinji dati moderan, dobro održavan izgled.

   Enterijer

   Eksterijer letnje kuhinje treba da bude udoban i udoban, a njegov dizajn treba da se dopada vama i vašoj porodici. Prilikom izbora nameštaja za dekoraciju kuhinje, fokusirajte se na svoje preferencije ukusa i finansijske mogućnosti.

   • Kuhinja uređena hi-tech, pogodan za aktivne moderne ljude koji i van grada žele da idu u korak sa vremenom. Takvu kuhinju karakterišu uzdržane boje, stroge forme i jasne linije. Kuhinjski nameštaj sa metalnim umetcima je praktičan i funkcionalan za upotrebu. Biće prikladna upotreba modernog dizajna, kućnih aparata i modernih završnih materijala.
   • Provans stil - najpogodniji za kreiranje kućnog enterijera letnje kuhinje. Kombinacija drvenog nameštaja, grnčarije, antiknih stolnjaka, drapiranih pokrivača i ukrasnog cveća u saksiji stvara magičnu atmosferu seoske kuće.Najbolje je izabrati stolove, stolice i ormare od izdržljivog drveta. Nameštaj od pruća može biti odlična alternativa.
   • Кухиња u afričkom stilu izgleda jedinstveno i originalno. Etnički otisci, šamanski amajlije, raznobojni ukrasi od perli, životinjske kože na zidovima u unutrašnjosti kuhinje izgledaju neverovatno. Nameštaj treba izabrati odgovarajući: niski kreveti, fotelje ili sofe.
   • Etnički stil savršeno za vlasnike koji vole putovanja. Takva zgrada će se povoljno izdvojiti na pozadini susednih vikendica i naglasiti individualnost svojih vlasnika.
   • Unutrašnjost kuhinje u orijentalnom stilu - ovo je prisustvo luksuznih jela, živopisnih mozaika, kamenih elemenata i zlatne slike. Takođe, orijentalni enterijer podrazumeva prisustvo velikih biljaka, nargile, velikih vaza sa slikama. Penjačice se mogu posaditi po obodu terase. Zidovi kuhinje, ofarbani u jarke boje, biće u lepom kontrastu sa biljkama okolo. Pored toga, takva živa ograda će pouzdano sakriti terasu od radoznalih očiju.

   Otvorena kuhinja sa nadstrešnicom smatra se jednom od raznovrsnih opcija. Može biti opremljen ne samo za kuvanje, već i ukrašen raznim dekorativnim elementima. Cveće se može postaviti u velike podne saksije po obodu; saksije sa kovrdžavim cvećem tradicionalno su okačene u blizini trema.

   Pored kuhinje možete izgraditi mali ribnjak ili staviti fontanu.

   Prelepi primeri

   Kombinacija drveta, kamena i metala je dobitno rešenje za letnje kuhinje svih veličina. Moderan dizajn, udoban raspored nameštaja i peć na drva učiniće Vaš boravak nezaboravnim.

   Letnja kuhinja kao produžetak seoske kuće je posebno pogodna ako se u zemlji okuplja veliki broj ljudi. Ako planirate da to bude glavna kuhinja, onda je ugradnja peći i kuhinjske opreme jednostavno neophodna.

     Zatvorene kuhinje izgledaju kao male kuće. Zahvaljujući tome, moguće ga je koristiti bez obzira na vremenske uslove. Ovde možete ne samo da kuvate hranu, već i da napravite ostavu, napravite od nje lovački dom ili postavite drugo mesto za noćenje gostiju.

     Pogledajte sledeći video za više o tome.

     нема коментара

     Komentar je uspešno poslat.

     Кухиња

     Спаваћа соба

     Nameštaj