Sve o pilastrima

Sadržaj
 1. Шта је то?
 2. Pogledi
 3. Materijali (uredi)
 4. Kako se koriste?
 5. Kako odabrati?
 6. Prelepi primeri

U procesu projektovanja i izgradnje objekata, arhitekte obraćaju pažnju ne samo na funkcionalnu i praktičnu, već i na dekorativnu i dizajnersku stranu. Dakle, odgovarajući dekorativni elementi daju zgradi prezentabilan izgled. Pilastri su popularni i rasprostranjeni u ovom pogledu. Danas u našem materijalu ćemo detaljnije govoriti o takvim arhitektonskim detaljima.

Шта је то?

Prvo morate razumeti šta su pilastri. U stvari, to su izbočine na zidu, koje imaju zajedničku stranu sa njim (ova karakteristika pilastra ih razlikuje od stubova) i imaju široku primenu u arhitekturi i građevinarstvu. Važno je napomenuti da ovaj arhitektonski element ne vrši pritisak na zid, pa se široko koristi za ukrašavanje spoljašnjih i unutrašnjih zidova bilo koje prostorije.

Po izgledu, pilastar podseća na stub. Štaviše, ovi elementi dizajna mogu imati različite oblike i veličine. Koriste se za ukrašavanje fasada, unutrašnjih zidova, vrata, prozora i drugo.

Ako pristupimo pitanju proučavanja pilastra sa arhitektonske tačke gledišta, onda je potrebno istaći nekoliko ključnih komponenti:

 • baza (ili baza) - na ovoj strukturi se nalaze i fiksiraju svi ostali elementi, njegove dimenzije mogu dostići indikator od 0,5 m;
 • pilastarski stub je njegov glavni deo, postoje rezbarene i glatke varijante ovog elementa eksterijera;
 • mala kapa - ovo je deo koji obavlja glavnu dekorativnu ulogu, u vezi sa kojim se može ukrašavati i ukrašavati raznim šarama.

Da bi pilastar izgledao holistički i harmonično, svi njegovi detalji moraju biti kombinovani jedni sa drugima (u boji, veličini, obliku). Uopšteno govoreći, pilastri kao arhitektonski detalji imaju prilično drevnu, dugu i zanimljivu istoriju svog izgleda i razvoja. Po prvi put možemo govoriti o upotrebi ovih elemenata u procesu izgradnje i ukrašavanja kuća još od antike. Detalji su bili posebno popularni u Staroj Grčkoj (kasnije u Starom Rimu).

U početku su pilastri obavljali isključivo funkcionalnu ulogu i predstavljali su svojevrsno ojačanje nosivih konstrukcija. Zbog ove namene ovim arhitektonskim elementima se sa dekorativnog stanovišta posvećivalo malo pažnje. Pilastri su postavljeni samo na fasade zgrada i imali su isključivo pravougaoni oblik, a u procesu njihove proizvodnje korišćen je prirodni kamen. Tokom renesanse, arhitekte i dizajneri su revidirali namenu pilastra i počeli da grade slične strukture ne samo spolja, već i unutar prostorija.

Istovremeno, ne samo zidovi su ukrašeni pilastrima, već i nameštaj, slike i još mnogo toga. Danas su pilastri i dalje popularni i rasprostranjeni dekorativni elementi koje dizajneri i arhitekte koriste za ukrašavanje prostorija.

Istovremeno, ovi elementi imaju atraktivan izgled i uspešno dopunjuju neke stilove enterijera (na primer, klasicizam, barok).

Razmotrite nekoliko glavnih funkcija koje pilastri obavljaju u zatvorenom prostoru:

 • jačanje površine zida;
 • podela i zoniranje prostora (na primer, koristeći ove elemente, možete podeliti kuhinju i trpezariju);
 • sakrivanje nedostataka (na primer, nedostataka u završnoj obradi ili komunikacionim žicama);
 • ukras i ukras.

Pogledi

Danas na tržištu možete pronaći veliki izbor dekorativnih pilastera: sa kanelurama, ugaonim, pilonskim, rustikovanim, kaneliranim i drugim opcijama. Zbog tako širokog spektra takvih arhitektonskih elemenata, korisniku može biti prilično teško da napravi izbor.

Za udobnost kupaca, proizvođači su usvojili klasifikaciju pilastra, koja se zasniva na izgledu stuba. Postoje 3 glavne kategorije za ovaj indikator.

Pravougaona

Pravougaoni pilastri se smatraju modernim (ili modernim). Oni su u stanju da se harmonično uklope u različite enterijere. Štaviše, često se koriste za jačanje zida, kao iu svrhu zoniranja prostora.

Polukružna

Polukružni tipovi pilastra mogu se pripisati konstrukcijama klasičnog tipa. Po izgledu, takvi pilastri u unutrašnjosti prostorije mogu ličiti na stub koji je do pola uvučen u zid.

Комплекс

Složeni pilastri mogu imati različite oblike, različite reljefe i jedinstvene oblike (koji se, pak, mogu menjati u različitim delovima stuba). Izboru ovih elemenata mora se pristupiti sa velikim oprezom, jer ih je prilično teško uklopiti u uobičajeni klasični enterijer.

Тако, svaki korisnik će moći da izabere takve pilastre koji će se harmonično uklopiti u enterijer koji je svojstven njegovom domu. Možete sami da izaberete pilastre ili pribegnete pomoći profesionalnih dizajnera, kako ne biste pogrešili i u budućnosti ne požalite zbog kupovine.

Materijali (uredi)

Pored raznovrsnosti tipova pilastra u obliku, ovi arhitektonski elementi se razlikuju i po materijalu izrade. Prilikom izbora i kupovine pilastra, posebno treba obratiti pažnju na to od kojih sirovina su ovi arhitektonski elementi napravljeni. Ovaj faktor će imati odlučujući uticaj na to koliko će ovi elementi biti jaki i pouzdani, kao i koliko će dugo trajati.

Popularni materijali za izradu pilastera:

 • mermer;
 • granit;
 • drvo;
 • poliuretan;
 • stiropor;
 • gips;
 • MDF;
 • PVC;
 • цигла;
 • štukature;
 • suhozidom.

Treba napomenuti da su danas najčešći i najpopularniji pilastri, koji nisu napravljeni od prirodnih, već od veštačkih materijala. Najčešće je to zbog njihove cene, kao i snage i pouzdanosti. Shodno tome, ranije popularni elementi od gipsanih ploča ili drvene varijacije gube svoju relevantnost.

Kako se koriste?

Upotreba pilastra je relevantna u različitim oblastima dizajna. Тако, Uobičajeni, popularni i traženi među potrošačima su pilastri na fasadi, na zidu, na vratima. Kao što je već pomenuto, u početku su pilastri doživljavani isključivo kao fasadna utvrđenja. Uglavnom su ispunjavali funkcionalni značaj. Međutim, danas se stanje značajno promenilo.

Ovo je prvenstveno zbog činjenice da moderne zgrade ne zahtevaju dodatna utvrđenja u obliku pilastra., budući da se grade na osnovu i uzimajući u obzir sva najnovija tehnološka dostignuća, a sam proces direktne izgradnje je visokog kvaliteta. S tim u vezi, može se zaključiti da su danas pilastri dekorativni i dizajnerski elementi koji su popularni među dizajnerima.

Slični dizajni se mogu instalirati na vratima, u dnevnoj sobi.

Danas je upotreba pilastra relevantna u brojnim slučajevima:

 • da daju krutost određenoj konstrukciji (za to se delovi mogu postaviti na uglove zgrada);
 • za zoniranje (ovo je posebno tačno ako živite u studio apartmanu ili ako su sobe vaše kuće dovoljno velike i prostrane);
 • za uokvirivanje prozora i vrata;
 • da razdvoje spratove.

Kako odabrati?

Postoji nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru i kupovini pilastra. Među glavnim su:

 • dimenzije (u tom pogledu, potrebno je fokusirati se na karakteristične karakteristike prostorije koju ukrašavate, odnosno, neophodno je izvršiti pažljiva merenja);
 • oblik i boja (pri izboru pilastra prema ovim indikatorima, morate se fokusirati na svoje individualne preferencije, kao i na stil enterijera koji želite da kreirate);
 • materijal proizvodnje (pre svega, potrebno je odrediti kakvu će funkcionalnu ulogu elementi imati - dekorativnu ili praktičnu - i tek nakon toga možete odabrati određeni materijal);
 • proizvođač i mesto kupovine (treba da verujete samo pouzdanim kompanijama, a direktnu kupovinu treba obaviti u prodavnicama i predstavništvima kompanije);
 • trošak (izaberite proizvode iz srednje kategorije cena).

Ako prilikom kupovine uzmete u obzir gore opisane faktore, moći ćete da kupite pilastre koji će vam dugo služiti i dobro će se uklopiti u vaš enterijer, kvalitetno ispunjavajući svoju svrhu.

Prelepi primeri

Hajde da pogledamo nekoliko lepih i stilskih primera upotrebe pilastera u dizajnu enterijera različitih prostorija. Ove primere možete kopirati u procesu ukrašavanja sopstvenog doma ili ih koristiti kao vodič i izvor inspiracije.

 • Na ovoj fotografiji možete videti kako pilastri uokviruju luk, koji je ulaz u prostoriju. Istovremeno, ovaj element enterijera lepo naglašava i opšti stil sobe i njene pojedinačne elemente (plafon, luster, prozori). Dakle, to je poslednji detalj.
 • Na ovoj slici možete videti da su pilastri raspoređeni simetrično jedan u odnosu na drugi. Istovremeno, njihova lokacija - kupatilo - je posebno neobična i jedinstvena. U ovom enterijeru, pilastri su dobro kombinovani sa bojom ostalih elemenata enterijera.
 • Popularno rešenje u uslovima prostranih dnevnih soba je uokvirivanje kamina sa pilastrima. U ovom slučaju, u ovom slučaju, treba biti posebno oprezan pri izboru veličine arhitektonskih elemenata (i dužine i širine).
 • U ovom enterijeru, drveni pilastri izgledaju elegantno i prikladno (iako su sami ovi elementi odavno izašli iz mode). Ako izaberete takav dizajn sobe, odmah treba da imate na umu činjenicu da će zahtevati pažljivo održavanje (redovno brisanje prašine, poliranje).
 • Uprkos činjenici da je generalno ovaj stil dizajna enterijera sličan modernom, pilastri se savršeno uklapaju u njegov okvir. Postavljaju veliki broj detalja enterijera, dok harmonično kombinuju celokupni dizajn i stvaraju jedinstvenu i holističku atmosferu.

Tako smo uspeli da se u to uverimo pilastri su arhitektonski element koji obavlja različite funkcije... Istovremeno, zbog velike raznolikosti vrsta, veoma je važno pažljivo i odgovorno pristupiti njihovom izboru i nabavci, obraćajući pažnju na sve karakteristične karakteristike.

Za informacije o tome kako napraviti gipsane pilastre svojim rukama, pogledajte sledeći video.

нема коментара

Komentar je uspešno poslat.

Кухиња

Спаваћа соба

Nameštaj