Projekti kuća iz bara sa potkrovljem

Projekti kuća iz bara sa potkrovljem
 1. Posebnosti
 2. Предности и мане
 3. Opcije dizajna
 4. Materijali (uredi)
 5. Аранжман
 6. Primeri projekata

Okvirne kuće od bara sa potkrovljem prema standardnim dizajnom su veoma popularne. Takva standardna rešenja omogućavaju vam da brzo i ekonomično napravite punopravno kućište od čistog materijala na prigradskom području. Stoga je vredno detaljnije razmotriti različite projekte takvih zgrada.

Posebnosti

Seoske kuće različitih veličina, izgrađene prema gotovim projektima, podižu se brzo i uz minimalne troškove. Svi elementi, dimenzije, korišćenje korisnog prostora, inženjerski proračuni su u njima osmišljeni što efikasnije i ergonomski. Posebno je vredno napomenuti da ne morate biti pametni sa razvojem sopstvenog individualnog plana, kreirati crteže i praviti složene proračune. Drvene kuće za gotove projekte zahtevaju samo građevinske radove.

Kuće od šanka sa potkrovljem omogućavaju vam da maksimalno iskoristite korisni prostor unutar zgrade, u kućištu praktično nije ostalo neiskorišćenog prostora. Moguće je napraviti lepu i udobnu sobu u potkrovlju sa balkonom.

Sam potkrovlje označava životni prostor pod krovom zgrade, takve arhitektonske tehnike se koriste još od srednjeg veka. Moguće je organizovati potkrovlje u skromnim seoskim kućama napravljenim prema gotovim projektima. Štaviše, izgledaće prilično originalno i izvan lokacije iu unutrašnjosti.

Предности и мане

Okvirna kuća od bara sa potkrovljem ima sledeće prednosti:

 • pošto se ne skuplja, možete se useliti u njega odmah nakon izgradnje;
 • drvo je ekološki prihvatljiv materijal, bezopasan i siguran, u takvoj prostoriji se održava optimalna vlažnost bez stvaranja gljivica i plesni;
 • izdržljivost - uz pravilnu konstrukciju i rad, kuće od greda mogu trajati do 100 godina;
 • minimalno vreme izgradnje - na gotovom trakastom temelju, zid i krovovi se mogu izgraditi za 3-4 dana;
 • niska cena materijala, pored toga, tokom obrade, drvo praktično ne stvara otpad;
 • zahvaljujući prirodnoj lepoti teksture i visokoj toplotnoj izolaciji, drvo štedi na završnim i izolacionim materijalima.

Glavni nedostatak takvih zgrada je opasnost od požara. Čak i uprkos upotrebi vatrostalnih impregnacija i mastika, drvena šipka će uvek imati visoke zapaljive osobine, u tome je mnogo inferiornija od cigle, betona, gasnih silikatnih blokova i drugih nedrvenih materijala. Ovo je možda jedini značajan nedostatak, inače je veoma isplativo graditi takve kuće, pogotovo jer postoji mnogo gotovih originalnih projekata.

Opcije dizajna

U profilu, projekcije takvih kuća su obično kvadratne (6k6, 8k8 kv. M) ili pravougaone (6k8, 6k9 kv. M), ređe postoje opcije sa izbočenom verandom, erkerom, terasom. Takvi projekti su složeniji, uključujući postavljanje temelja, ali povećavaju unutrašnji prostor, omogućavaju vam da imate dodatne kancelarijske ili rekreativne prostorije u zgradi. U zavisnosti od lokacije prostorija, korisna stambena površina može biti od 30 do 80 kvadratnih metara. m.

Prvi sprat u najjednostavnijim verzijama podeljen je pregradom na 2 sobe, u složenijim projektima može biti predsoblje ili predsoblje, 2 spavaće sobe, kao i kupatilo, kupatilo ili ostava.Stepenište između prvog i drugog sprata može biti jednokrilno - ovo štedi korisni životni prostor, ali otežava uspon i spuštanje, zahteva postavljanje strmijih stepenica.

Za praktičnost, možete izgraditi stepenište sa dva raspona sa rasponima paralelnim jedni s drugima, ova metoda je najergonomičnija.

Tavanski prostor može biti sa jednom ili dve sobe, sve zavisi od površine baze i projekta kuće. Potkrovlje može biti opremljeno malim balkonom ili lođom sa okvirom od istog profilisanog drveta. Obično se soba nalazi ispod samog krova, u kojem je okvir raftera obložen šperpločom, plastičnim pločama ili pločom. Niše između unutrašnje dekoracije potkrovlja i samog krova takođe se mogu efikasno koristiti, na primer, tako što se tamo prave male skladišne ​​prostorije, drže komunikacije unutra ili tamo postavljaju kućni aparati.

Kući sa potkrovljem potrebna je dodatna izolacija krova. Ako će biti trajno stambeno, onda ga takođe vredi zaštititi od vlage. Kao izolacioni materijal efikasno je koristiti poliuretansku penu, penu, mineralnu vunu sa slojem polimernog filma.

Ako cev za grejanje peći prolazi kroz stambeno potkrovlje, što se često nalazi u takvim projektima, mora se takođe izolovati i izvršiti fina dekorativna završna obrada.

Materijali (uredi)

Kuća od brvnara može se izgraditi od nekoliko materijala.

 • Masivno drvo - ovo su čvrsta debla od prirodnog drveta, osušena, sa izravnanim površinama. Sekcija može biti kvadratna ili pravougaona. Ovaj materijal je veoma izdržljiv i ima impresivan izgled.
 • Profilisano drvo najčešće se koristi. Izrađen je od masivne šipke, sa strane su napravljeni žljebovi i izbočine, zahvaljujući kojima se sklapa u pouzdanu stabilnu strukturu.
 • Lepljeno lamelirano drvo sastoji se od nekoliko ploča, pričvršćenih zajedno pod visokim pritiskom. Da bi se sprečilo savijanje krunica u zidu, ploče se postavljaju vlaknima u različitim pravcima. Prednosti lameliranog furnira su u tome što ne pucaju i ne skupljaju se.
 • SIP paneli izrađuju se lepljenjem nekoliko ploča od iverice sa toplotnoizolacionim slojem između njih. Zbog toga je ova vrsta građevinskog materijala veoma topla i ima visoku čvrstoću.
 • Šipke sa imitacijom prirodnih trupacadajući zidovima kuće veoma dramatičan i impresivan izgled.

Što se tiče samih vrsta drveta, najčešće se koristi bor, kao najjeftiniji, ali praktičan materijal. Borovo drvo je mekano, lako se obrađuje, ima malu gustinu i dobru toplotnu izolaciju. Ali ovo drvo se snažno skuplja, vremenom daje pukotine, nije otporno na plesni. Grede od kedra i ariša su mnogo gušće i stabilnije, ali su lošije u toplotnoj izolaciji.

Bilo koja verzija kuće od bara sa potkrovljem mora biti izgrađena na gotovom temelju., koji je očvrsnuo i dao normalno skupljanje. Izrađen je od armiranog betona na bazi cementa i peska. Temelj može biti pločasti, stubasti ili traka. Poslednji tip je najčešći, jer je čvrsta osnova na bilo kojoj tački zida kuće i pruža najveću stabilnost za zgradu od dva ili više spratova.

Аранжман

Iako drvo ima dobre toplotnoizolacione osobine, drvene kuće zahtevaju dodatnu izolaciju. Ovo se posebno odnosi na potkrovlje, koje je manje od donjeg sprata, zaštićeno od vetra i jakog mraza. Ispravno rešenje bi bilo da se podovi na oba nivoa stana izoluju ekovanom ili poliuretanom, koji se ušivaju u sistem rogova. Prozori prvog i drugog sprata, balkonska vrata takođe moraju biti pouzdano izolovani silikonom ili penom.

Kada uređujete tavanski prostor, morate voditi računa o prirodnoj ventilaciji.Posebno će biti relevantno u vrućem vremenu, kada je krov veoma vruć, a u potkrovlju nema ventilacionih otvora ili balkona.

Prilikom provođenja struje u kućama od brvana sa potkrovljem, najbolje je postaviti električne kablove u plastičnim kutijama ili valovitim cevima. Izrađeni su od negorivih materijala i služiće kao dodatna zaštita za suvo drvo koje je lako zapaljivo. Vodovodne i kanalizacione sisteme najbolje je postaviti pomoću fleksibilnih i izdržljivih polipropilenskih cevi.

Primeri projekata

Među popularnim projektima su 8k8 i 6k8 sq. m može se primetiti najjednostavnije rešenje sa natkrivenom terasom, dve sobe, malim hodnikom i kupatilom na prvom spratu i jednom prostranom spavaćom sobom na drugom potkrovlju. Minimalni broj elemenata, jednostavno crtanje, laka montaža čine ovaj projekat veoma pristupačnim. Sa dimenzijama 8 x 6 m, ova kuća će biti udobna i prostrana za porodicu od 3-4 osobe, u njoj možete bez problema živeti tokom cele godine.

Kuća od profilisanog drveta 200x200 mm dimenzija 6x6 kvadratnih metara. m sadrži mali, ali udoban potkrovlje na drugom spratu. Ovo je najekonomičnija opcija.

Kuće od šanka 6k9 i 9k9 kv. m takođe imaju gotove standardne projekte. Ovo je prostranije kućište, u kojem možete napraviti kuhinju, saunu, a na drugom spratu podeliti dve punopravne dnevne sobe sa pregradom.

Za greške pri izboru projekta za kuću iz šipke pogledajte sledeći video

нема коментара

Komentar je uspešno poslat.

Кухиња

Спаваћа соба

Nameštaj