Prelepi projekti dvospratnih kuća od blokova pene

Sadržaj
 1. Предности и мане
 2. Дизајн
 3. Opcije za završnu obradu
 4. Prelepi primeri

Dvospratna kuća je odlično rešenje za malu parcelu. Sa zemljišne parcele neće „ograbiti” mnogo korisnog prostora, a porodica u takvoj zgradi neće biti tesna. Pena beton se može koristiti kao glavni građevinski materijal za izgradnju kuće. Izgradnja od njega ne zahteva moćnu osnovu i može se završiti za kratko vreme.

Предности и мане

Činjenica da se blokovi pene često biraju za izgradnju kuća nije iznenađujuća.

Ovaj materijal ima mnogo prednosti.

 • Zbog velike veličine blokova, izgradnja zidova napreduje veoma brzo.
 • Ovaj materijal se lako obrađuje. Može se rezati običnom testerom.
 • Upotreba blokova pene ne zahteva upotrebu teške građevinske opreme. Blokovi su prilično lagani. Odrasla osoba ih može podići sama.
 • Polaganje zidova od takvih komponenti nije posebno teško.
 • Cena blokova pene je mnogo niža od troškova mnogih drugih građevinskih materijala.
 • Uz kompetentan pristup izgradnji, kuća od pene će služiti veoma dugo.
 • U takvoj zgradi uvek je toplo zbog visokog sadržaja vazdušnih mehurića "u telu" svakog bloka.
 • Blokovi od pene su ekološki i požarno bezbedni, pa se bez ikakvog straha biraju za stambenu izgradnju.
 • Ovaj materijal ima dobre zvučne izolacione kvalitete, tako da strana buka neće smetati stanarima tokom rada zgrade.
 • Penasti beton se dobro kombinuje sa drugim građevinskim materijalima, što otvara velike mogućnosti za arhitektonsku kreativnost.

Neophodno je uzeti u obzir nedostatke materijala.

 • Zbog porozne strukture, blokovi pene apsorbuju vlagu. Blok zasićen vodom može da pukne kada se zamrzne. Zbog toga zidovi od penastih blokova zahtevaju visokokvalitetnu spoljnu završnu obradu, koja omogućava ne samo da im daju estetski izgled, već i da ih pouzdano izoluju od prodora vode.
 • Da bi kuća od pene blokova služila dugo i bila udobna, zidovi zahtevaju izolaciju.

Дизајн

Projekti dvospratnih kuća od blokova pene su veoma raznovrsni. U zavisnosti od raspoložive lokacije, možete odabrati zgradu dimenzija 6 x 9, 10 x 8 ili 7 x 12 metara. Projekat može biti tipičan ili individualan.

Da biste započeli izgradnju kuće sopstvenim rukama, potrebno je da odlučite koji će komad zemlje ići za izgradnju. U projektnoj dokumentaciji je jasno naznačeno koji deo zemljišta će biti izgrađen, a koji će ostati za povrtnjak i voćnjak. Ovo je važno sa pravne tačke gledišta.

Takođe je vredno odlučiti o orijentaciji zgrade u prostoru. Poželjno je da prozori najčešće posećenih prostorija budu okrenuti prema jugu. Takođe treba obratiti pažnju na organizaciju ulaza u zgradu. Takođe morate da rešite pitanje povezivanja komunalnih sistema.

Nije poslednja tema obezbeđivanje sigurnosti kuće i zemljišta. Arhitektura ovde igra značajnu ulogu. Ako je lokacija jasno vidljiva sa prozora, to već dodaje mir stanovnicima.

Vrsta temelja postavljena u projektu zavisi od nivoa na kojem se podzemne vode nalaze ispod lokacije. Ako je rastojanje do vode manje od dva metra, bolje je u projektu postaviti samonivelirajuću podlogu. Ako je rastojanje do podzemnih voda više od tri metra, lakše je urediti udubljenu bazu od trake.

U procesu projektovanja, dvospratnu zgradu treba odmah razlikovati na stambeni i pomoćni deo.Na primer, u kući površine 150 kvadratnih metara. m, ne bi trebalo da planirate dugačke hodnike i teške prolaze. Lakše je pomoćnim prostorijama da odmah identifikuju mesto negde u podrumu ili u prizemlju. Tako će im biti lakše dovesti komunikaciju.

Važan zadatak je da se prilikom projektovanja jasno definiše veličina kuće. Ovo će odrediti ne samo udobnost određene porodice, uzimajući u obzir njenu veličinu i potrebe, već i troškove održavanja kuće, počevši od poreza i završavajući sa komunalnim troškovima.

Na primer, nekome bi se mogao dopasti dizajn zgrade 8k8. To može biti kompaktna kuća sa stambenom površinom ne većom od 80 kvadratnih metara. Za četvoročlanu porodicu ovo je sasvim dovoljno. Za veću porodicu, bolje je fokusirati se na planove kuća 9k9, 8k10 ili 10k10.

Drugi sprat može biti konvencionalnog dizajna, ili se može napraviti u obliku potkrovlja. Mala kuća je ponekad dopunjena terasom. Tada se njegova udobnost značajno povećava, jer ovo proširenje može biti veoma prostrano.

Obično se u dvospratnim zgradama u prizemlju postavljaju kuhinja, dnevni boravak i pomoćne prostorije kao što su kupatilo i pomoćne prostorije. Drugi sprat je često rezervisan za spavaće sobe. Međutim, postoji mnogo opcija planiranja unutar kuće. Na primer, uređenje kupatila zahteva određene inženjerske trikove, ali teško da će neko sebi uskratiti takvu pogodnost na drugom spratu u velikoj kući.

Opcije za završnu obradu

Ako unutrašnja dekoracija kuće od pene zavisi isključivo od preferencija ukusa vlasnika i mogućnosti njihovog novčanika, onda spoljna zahteva poštovanje određenih pravila koja se odnose na karakteristike samih blokova pene. Pošto ovaj materijal nije super jak i snažno upija vodu, mora biti izolovan od spoljašnjih uticaja. Spoljni završni materijali ne bi trebalo da ometaju "disanje" blokova pene. U isto vreme, oni su obavezni da izdrže višestruko ponovljeno zamrzavanje i da zadrže svoju vizuelnu privlačnost. Završni sloj takođe mora biti otporan na različite vrste mehaničkih naprezanja - trenje, udarce itd.

Ponekad se obložena cigla bira kao spoljna završna obrada dvospratnih kuća od blokova pene. Postavljen je tako da između zida i završnog sloja ostane razmak, što obezbeđuje ventilaciju zidova. Takođe, u ovom prostoru možete postaviti izolaciju, tada će kuća biti toplija i udobnija.

Završna obrada od opeke će sprečiti padanje kiše i snega na zidove blokova pene, zaštititi od mehaničkog stresa i temperaturnih ekstrema. Sa takvom završnom obradom, kuća će moći da služi mnogo duže. Ali treba da budete svesni da će sve ove pogodnosti morati da plate mnogo novca.

Takođe možete odabrati prirodni kamen za uređenje takve kuće. Ova opcija mora biti predviđena unapred, jer takva obloga zahteva široku i čvrstu osnovu. Kuća sa kamenom fasadom će izgledati veoma atraktivno (postoji puno opcija dizajna). Istovremeno, zidovi će biti pouzdano zaštićeni od uticaja padavina, temperaturnih promena itd. Međutim, ako se radovi na fasadi izvode loše, nakon nekog vremena može biti potrebna delimična popravka zbog ljuštenja kamena od pene. бетонски блокови.

Fasadne pločice se mogu koristiti i za oblaganje. Zaštitiće zidove od negativnih uticaja okoline. Istovremeno, spoljašnji izgled zgrade može biti šta god želite, jer su teksture i boje pločica veoma raznovrsne. Nedostatak upotrebe takvog oblaganja je što ometa kretanje vazduha u blokovima pene, a opterećenje temelja se značajno povećava. Istovremeno, troškovi same pločice ne mogu se nazvati malim.

Budžetska opcija je upotreba gipsa. Dobro štiti penasti beton, bez sukoba sa njegovim mehaničkim svojstvima. Istovremeno, postoji nekoliko opcija dizajna za zgradu.

Međutim, da biste malterisali kuću, potrebno je da imate određena znanja i veštine, da imate potreban alat. Uz kompetentan pristup poslu, gips će trajati najmanje deset godina, ali ako se krše pravila za njegovu primenu, popravke će biti potrebne vrlo brzo.

Prelepi primeri

Kuća od penastih blokova površine 8 do 8 sa ugrađenom garažom i oblogom od crvene cigle izgleda veoma impresivno i nepristupačno, ali kompaktno. Mali prozori čine takvu strukturu pogodnom za oštre prirodne uslove severnih regiona Rusije. Na tipičnom ruskom prigradskom dvorištu, takva kuća će izgledati sasvim organski.

Dvospratna kuća sa dvoslivnim krovom sa lakim gipsanim završnim slojem i isprepletanim površinama prekrivenim belom ciglom izgleda elegantno i prozračno. Okružena zelenilom, takva struktura odaje utisak fantastičnog udobnog doma, san svake domaćice.

Kući od pene blokova može se dati najsloženiji oblik uspešnim kombinovanjem sa garažnim blokom. Malterisani zidovi u beloj i sivoj boji se lepo uklapaju sa kamenim fragmentima na fasadi. Kuća izgleda veoma prijatno.

Za pregled projekta dvospratne kuće veličine 8k8, izgrađene od blokova pene, pogledajte sledeći video.

нема коментара

Komentar je uspešno poslat.

Кухиња

Спаваћа соба

Nameštaj