Rajtov stil u enterijerima i eksterijerima kuća

Sadržaj
 1. Posebnosti
 2. Spektar boja
 3. Архитектура
 4. Дизајн ентеријера
 5. Kako napraviti projekat?
 6. Prelepi primeri

U dizajnu, ideja krajnje harmonije sa prirodom svake godine postaje sve težim. Ovo se odnosi i na enterijer i na eksterijere. Važno je da se zgrade ubedljivo uklope u pejzaž, a unutrašnji dizajn stana u skladu sa eko razmišljanjem. Jedan takav pravac, sličan prirodi, je Rajtov stil. Inače se zove "prerijski stil".

Posebnosti

Takve zgrade postaju lakonski dodaci pejzažu - i jednostavne su i udobne, i spolja osmišljene tako da pogled doživljava kuću i njeno prirodno okruženje kao jedinstvenu celinu. Ovo je filozofija organske arhitekture, koju je osnovao američki inovativni arhitekta Frenk Lojd Rajt.

Nije voleo glomazne, komplikovane strukture, verovao je da zgrada treba da bude prijateljska prema prirodnom pejzažu. A inspiratori ovakvih inovacija bile su američke stepe (otuda i naziv „prerijski stil“). Tokom svog života Rajt je izgradio ogroman broj kuća, a po njegovim projektima podignute su škole, crkve, muzeji, kao i poslovne zgrade i još mnogo toga.

Ali upravo je organska arhitektura, izražena „prerijskim kućama“, postala Rajtov najznačajniji doprinos, pa je stil ovih kuća zasluženo počeo da nosi njegovo ime.

Tipične karakteristike kuća:

 • zgrade su orijentisane horizontalno;
 • kuće izgledaju zdepasto i ugaone;
 • fasada je vizuelno podeljena na nekoliko delova;
 • raspored zgrade je otvoren;
 • kuća je uređena prirodnim materijalima u različitim kombinacijama.

U isto vreme, zgrade su istovremeno lakonske i udobne. Ne može biti pretencioznosti i pompe, složenosti, elemenata koji se ne mogu nazvati funkcionalnim.

Moderne kuće su često pravougaone ili L-oblike, a to se radi uglavnom radi uštede građevinskog prostora. Kuće obično nisu visoke, čak i sa 2 i 3 sprata. Osećaj zemljanosti nastaje zbog horizontalne orijentacije objekata.

A zgrade izgledaju ugaone zbog značajnog broja pravougaonih izbočina (na primer, proširenja, erkeri).

Spektar boja

Koriste se samo prirodne boje. Prioritet je neutralan i topao. Češće se koristi pesak, bež, terakota, braon i siva. Što nije iznenađujuće: u stvari, ove boje se organski uklapaju u bilo koji pejzaž. Ali bela, tako omiljena u mediteranskom grčkom ili nordijskom pravcu, gotovo je odsutna u Rajtovom stilu.

Krov će uvek biti tamniji od zidova, ali će turpijanje prepusta biti svetlije. Dizajn uglova treba da bude u skladu sa bojom krova. Šema boja je zasnovana na minimalizmu, neutralna je i mirna.

Veruje se da neka sama kuća bude suzdržana, a cvetna drveća na lokaciji ili cveće u cvetnoj gredi mogu postati svetli akcenti - samo prirodni dekor. I, naravno, zelena trava i plavo nebo će ukrasiti „prerijski dom” bolje od bilo čega drugog.

Boje su takođe prijatne za ljudsku percepciju, ne zamaraju se od njih, a njihova kombinacija je povezana sa udobnošću i sigurnošću. I oni takođe treba da naglase ugaonost zgrade, jer je u slučaju Rajtovog stila ovo nedvosmisleno dostojanstvo kuće.

Akcenat je stavljen na segmentaciju objekata, a boja je najbolji alat za stavljanje akcenta.

Архитектура

Rajtovi moderni domovi izgledaju kompaktno, ali ne i skromno. Ovo još uvek nisu male kuće u kojima morate da se skućite i da se osećate skučeno. Ali, naravno, ovde nema osećaja luksuza, kraljevske prostranosti.Ovo se može smatrati kompromisnom opcijom. Iako u proseku, Rajtova kuća ima 150-200 kv.

Prozor

Oni su u takvim kućama direktno na krovu. Ili čak mogu ići duž perimetra cele zgrade sa čvrstom trakom. Prozori su najčešće pravougaoni ili kvadratni, imaju nekoliko nadvratnika. Kapci se ne koriste, prozori su uokvireni betonskim trakama ili debelim daskama.

Ako je kuća skupa, panoramski prozori će biti sa obe strane glavnog ulaza.

Кров

U takvim zgradama nema podruma i temelja, samo se sama kuća obično gradi na brdu. Krovovi su 3-kasni ili 4-vodni, imaju blagi nagib. Ponekad su potpuno ravne. Krovovi kuća u stilu Rajta odlikuju se prilično širokim previsima: takav element navodi orijentalnu arhitekturu.

Završna obrada fasade

Zidovi kuća su zidani od cigle, prirodnog kamena, keramičkih blokova. Za podove se koriste betonske i drvene grede. U ovom stilu praktično nema okvirnih konstrukcija, a nema ni kuća koje su u potpunosti napravljene od drveta.

Završne obrade su eklektične: beton i staklo su tiho kombinovani sa prirodnim drvetom i grubim kamenom. Kamen se može kombinovati sa glatko malterisanim zidovima.

Ranije je cigla bila najpopularniji materijal za izgradnju Rajtovih kuća, sada ima smisla koristiti keramičke blokove veće veličine. Često se danas koristi imitacija materijala koji samo podseća na drvo ili prirodni kamen. Ovo nije u suprotnosti sa stilom.

Ali ne treba odustati od velike količine stakla - ovo je vizit karta stila. Na prozorima nema rešetki, ali njihov segmentirani dizajn stvara geometrijsku harmoniju koja prija oku.

Дизајн ентеријера

Rajtove kuće imaju visoke plafone, panoramske prozore, neguju prostor i svetlost kao prirodni „punili”, tačnije, vlasnici kuće. A u ovome se naslućuje i harmonija sa prirodom. A ako izaberete lampe, onda su kvadratne, ugaone, lišene klasične zaobljenosti.

Takođe podsećaju na papirne fenjere iz azijske kulture, pogodne za geometrijski pravac stila.

Dizajnerska rešenja unutar kuće:

 • monohromatski ormarići koji se razlikuju od boje zidova, zbog čega se stvara ukupna koherentna slika iz ugaonih segmenata unutrašnjosti;
 • raspored kuće je takav da se podela prostorija ne vrši na standardan način, uz pomoć zidova, već graničnim zoniranjem - na primer, zidovi su okrečeni u blizini kuhinje, a trpezarija je ukrašena zidanje prirodnog kamena;
 • plafoni se mogu krečiti, ali često su to viseće konstrukcije od gipsanih ploča, koje mogu biti i višeslojne, tako da mogu zonirati prostor takvom tehnikom bez zidova;
 • na plafonima mogu biti drveni umetci, cele instalacije sa jednom od dominantnih boja u enterijeru;
 • koriste se lusteri-propeleri - i funkcionalni i sa dekorativne tačke gledišta, formirajući stil;
 • pošto sama kuća stvara osećaj zemljanosti, u njoj može biti mnogo niskog nameštaja - kao što su sofe ili sofe sa foteljama, stočići, komoda, komode, konzole.

Dizajn u takvoj kući stvara se godinama koje dolaze. Nije predviđeno da bude redizajniran kako bi odgovarao novim modnim stilovima. Dekor se može menjati, sezonske promene su dobrodošle, ali ne i ukupan izgled kuće.

Kako napraviti projekat?

Obično se za projektnu dokumentaciju obraćaju specijalistima koji klijentima pružaju standardne projekte - njihovi primeri se mogu detaljno razmotriti. Ponekad kupac traži ne tipičan, već individualni projekat. To može biti vikendica, seoska jednospratna ili dvospratna kuća sa garažom i drugim zgradama na teritoriji. To su relativno male zgrade od cigle i okvirne zgrade. Osoba sa iskustvom u projektovanju ili koja je stručnjak za oblasti vezane za arhitekturu može samostalno da izradi projekat.

Često kupac i dizajnerska kompanija, graditelji rade u tandemu.Budući vlasnici mogu nacrtati skicu kuće, a stručnjaci će to uzeti u obzir kao želju za buduću gradnju.

Često kuću gradi neko preduzeće, ali sav uređenje enterijera, uređenje enterijera preuzimaju sami vlasnici. U ovom slučaju, posmatranje, formirani ukus, analitika sličnih uspešnih enterijera dolaze u pomoć.

Ocenjuju se fotografije najatraktivnijih kuća, njihov unutrašnji dizajn i iz toga proizilazi nešto svoje.

Prelepi primeri

Ove fotografije motivišu da krenete u gradnju i „namestite“ se u ovako atraktivan arhitektonski i dizajnerski kontekst. Predlažemo da pogledate ove uspešne primere, koji mogu biti mnogo više nego što su ovde predstavljeni.

 • Tipična kuća u opisanom stilu, pogodno za veliku porodicu koja više voli da živi van grada, bliže prirodi. U dekoraciji koegzistiraju kamen i drvo, namerno je naglašena segmentacija strukture. Beli umetci su uspešno utkani u ukupnu braon gamu.
 • Kompaktnija dvospratna kuća, koji se može graditi na relativno malom prostoru. Zanimljivo je izvedeno rešenje sa prozorima na jednoj od strana kuće.
 • Moderna varijacija kuće u stilu Rajt, čiji su glavni ukras ogromni prozori. U takvoj kući biće puno sunca i svetlosti.
 • Kuća izgleda veoma nisko ali stoji na brdu i skladno se uklapa u pejzaž. Kuća ima ugrađenu garažu.
 • Kompromisna opcija, bliža uobičajenim tipičnim kućama. Na prvom spratu su prozori veći nego na drugom i to vizuelno odvaja zajedničke prostore u kući od pojedinačnih (spavaće sobe).
 • Ove fotografije jasno pokazuju da zoniranje u kući radi bez zidova. Jedna zona glatko teče u drugu. Šema boja je mirna i prijatna.
 • U ovom enterijeru ima mnogo kamena i stakla, Ovde vlada geometrija zajedno sa izvrsno odabranim dekorom.
 • Terase i verande u ovakvim projektima oni često postaju završni argument u korist „kupovine / izgradnje ove konkretne zgrade“.
 • Još jedno zanimljivo rešenje, u kojoj je mnogo preuzeto iz orijentalnih kultura.
 • U Rajtovoj organskoj arhitekturi, sama ideja da se bude blizu prirode je lepa, a harmonija prirodnih nijansi u završnoj obradi to još jednom dokazuje.
   Među ogromnim brojem stilova, projekata, rešenja, morate izabrati nešto svoje, ne impulsivno i na emocijama, već tako da će izbor zadovoljiti dugi niz godina. I poželjno više od jedne generacije. Rajtove zgrade su dizajnirane za ljude koji vole blizinu prirode, konzervativne boje i ljubav prema obilju svetlosti i prostora.

   Sledeći video će vam reći kako da napravite projekat kuće u stilu Rajt.

   нема коментара

   Komentar je uspešno poslat.

   Кухиња

   Спаваћа соба

   Nameštaj