Minimalističke kuće

Minimalističke kuće
 1. Обележја
 2. Decoration Materials
 3. Projekti eksterijera
 4. Opcije enterijera
 5. Prelepi primeri

Vlastiti dom je san mnogih. Nema ničeg lepšeg nego uveče, posle radnog dana, da se opustite na sopstvenoj terasi uz šoljicu čaja i divite se pogledu na grad ili prirodu. Ako samo planirate da izgradite svoju kuću i izaberete stil, onda je ovaj materijal za vas.

Обележја

Najpopularniji stil danas, kako u građevinarstvu, tako iu enterijeru, je minimalizam. Ovo je moderan trend koji ima nekoliko upadljivih razlika:

 • originalan, ali ne pretenciozan izgled;
 • lakonski dizajn;
 • po pravilu, kuća nema više od 2 sprata;
 • nedostatak nepotrebnih particija;
 • dobro osvetljenje i mnogo velikih prozora;
 • kombinacija ne više od 2-3 nijanse u unutrašnjosti;
 • prostrane sobe (mogu biti različite kvadrature, ne nužno velike).

U seoskoj kućici u stilu minimalizma ne bi trebalo biti nepotrebnih stvari - oko treba da se "odmara", a glava da "diše". Zaista je lako i prijatno biti u takvom enterijeru, nema raznolikosti tekstura, nijansi i nameštaja, pritiska sa svih strana.

Minimalizam se prvenstveno odnosi na funkcionalnost i organizaciju. Svaka stvar je na svom mestu, a sve lično je skriveno od znatiželjnih očiju.

Stoga, ovaj stil nije pogodan za one koji su navikli da vide razne slatke sitnice u unutrašnjosti, koji ne obraćaju pažnju na nered i ne brinu o tome.

Decoration Materials

Prilikom izgradnje kuće u stilu minimalizma koriste se različiti materijali: cigla, koja se zatim malteriše, dekorativni kamen za spoljašnju dekoraciju, drveni umetci, puno betona, stakla, metala.

Arhitektura u ovom pravcu je primetna i izgleda neobično. Po pravilu, to su niske zgrade sa ravnim ili blago nagnutim krovom. Spoljni oblik kuće može ličiti na građevinske blokove sa velikim prozorima.

Unutar takve kuće, unutrašnjost se takođe obično izvodi u minimalističkom stilu. Za dekoraciju prostorija koriste se sledeći materijali:

 • glatki gips i mat boje;
 • laminat za prirodno drvo;
 • tapete bez intenzivnog uzorka, ne sjajne, pastelne boje;
 • beton kao dekoracija zidova ili plafona;
 • stilske keramičke pločice;
 • prirodno drvo (na primer, stepenice, podovi, nameštaj itd.).

Da bi se tako stroga i asketska unutrašnjost dala mekoći i udobnosti, koriste se prirodne tkanine: prozorski tekstil, ćebad, tepisi.

Projekti eksterijera

Kuće u lakoničnom stilu mogu biti velike ili male. Za stil minimalizma, broj kvadratnih metara nije bitan - može se primeniti na bilo kojoj površini. Tradicionalno, moderne kuće se grade na 1-2 sprata, jer na ovaj način možete značajno uštedeti na materijalima i izgradnji, bez gubitka u kvadraturi. Jednospratna kuća može biti ista po površini kao dvospratna, ali će u isto vreme biti više korisnog prostora, a manje materijala će se trošiti.

Stoga je ova vrsta kuće savršena za letnju vikendicu.

Ako treba da izgradite letnju vikendicu, onda je bolje izabrati okvirnu kuću. Ovo je budžetska i brza opcija, dok stil izgradnje može biti bilo koji. Za minimalizam je važna kombinacija vertikalnih i horizontalnih linija, klasični krov je ravan, sa mogućnošću izgradnje osmatračnice ili otvorene terase. Ali niko vam ne zabranjuje da napravite običan zabatni krov, samo izaberite materijale pogodne za minimalizam - ne obloge, već modernije premaze, na primer, fleksibilne šindre.

Seoska kuća pogodna za život tokom cele godine mora biti solidnija. Može se graditi od cigle, monobloka, drveta. Cigla i monoblok su izolovani, malterisani u nekoliko slojeva. Tako se dobija klasična minimalistička fasada. Gipsu se dodaje i dekor od drvenih ploča - ovo je moderan akcenat koji će kući dodati toplinu i udobnost.

Još jedan plus minimalističkih kuća je veliki broj prozora tako da je unutrašnjost kuće svetla. Panoramsko zastakljivanje takođe daje efekat većeg prostora. Čak i mala kuća sa prozorima od poda do plafona će izgledati prostranije unutra. Obično se takvi prozori prave prilikom ulaska na terasu, na strani kuće koja je zatvorena od radoznalih očiju.

A ovo je odlično rešenje za one koji žele puno svetlosti i vazduha u svom domu.

Drvene kuće ili kuće iz bara ne odgovaraju sasvim opisu minimalizma., drvo se ovde sreće samo kao dekor u eksterijeru i unutrašnjosti. Ali niko vam neće zabraniti da izgradite drvenu kuću sa karakteristikama ovog stila: trebalo bi da bude lakonski, pravilnog geometrijskog oblika, sa blago nagnutim krovom (ne možete napraviti ravan krov za kuće od šipke).

Druga vrsta minimalizma je skandinavski stil izgradnje. Takve kuće se grade od prirodnih materijala: drveta, kamena, stakla itd. Spratnost može biti bilo koja, ali najčešće su to male kuće od 1-2 sprata od bora, bukve ili breze. Temelj je od prirodnog kamena i prilično je visok. Prozori - drvo i prozori sa duplim staklom, štedeći toplotu i energiju.

Skandinavski stil izgradnje nije samo spektakularan izgled, već i funkcionalnost, ušteda resursa i ekološka prihvatljivost.

Za izgradnju, po pravilu, koriste tehnologiju drveta ili okvira, oblaganje od uskih horizontalnih ili vertikalnih ploča. U takvim kućama krov najčešće nije ravan, već tradicionalni skandinavski - strmi zabat. Potkrovlje je najčešće stambeni prostor, a oblik krova omogućava da se padavine ne zadržavaju na njemu, što znači da ga ne treba sami čistiti.

Možda će vam ova opcija minimalizma odgovarati.

Opcije enterijera

Minimalistička kuća iznutra obično je takođe uređena u sličnom stilu. Unutrašnjost karakterišu sledeće karakteristike:

 • prostor;
 • monohromatske nijanse u dekoraciji zidova i plafona;
 • nedostatak štukature, nepotrebnog dekora, šarenih šara;
 • puno svetlosti, uključujući prirodnu;
 • funkcionalni nameštaj;
 • nedostatak raznih malih predmeta i dekora (figurice, magneti, itd.);
 • nedostatak nereda.

Što se tiče rasporeda unutar takve kuće, on može biti bilo koji, glavna stvar je da se ne "plitko" sa sobama. Bolje je imati 2 punopravne velike spavaće sobe nego 3 male, gde nema gde da se okrene, i gde ima malo svetlosti i vazduha. Renoviranje je najbolje uraditi u istom stilu u svim prostorijama, uključujući kupatila i toalete.

Na ovaj način možete postići jedinstveni prostor u kome će biti ne samo prijatno, već i lakše disati.

Ne treba lepiti različite tapete u različitim prostorijama, posebno u svetlim bojama i sa fantastičnim reljefnim šarama. Najbolja opcija je bela glatka tapeta za farbanje, koja se može premazati bilo kojom nijansom bezbedne boje. Naravno, ako ne želite da farbate zidove, onda možete izabrati klasične tapete koje se mogu ponovo lepiti jednom u 5-7 godina. Ali oni moraju ispuniti neke uslove.

 • Širina rolne je najmanje 1 m, tako da ćete postići savršeno ravan zid bez fuga.
 • Tekstura: glatka ili blago teksturirana po celoj površini rolne.
 • Izaberite stilske, lakonske otiske velikih dimenzija, na primer, to mogu biti tapete koje imitiraju beton ili drvo, a najbolje od svega, samo obične. Bez cveća, biljaka, monograma i slično.

Bolje je izabrati mat plafon, bez reflektora i pseudo-kristala. Sistem osvetljenja mora odgovarati stilu: lakonski lusteri, male lampe na šinama. Podne lampe, lampe i rasvetna tela najbolje je izabrati iz iste kolekcije.

Na prvi pogled, minimalistički enterijer može izgledati hladno i bezlično. Tepisi, dobar tekstil (zavese na prozorima, ćebad, jastuci) pomoći će da ga omekšaju i donesu udobnost.

Nameštaj može biti napravljen od drveta u toplim bojama, ali ne venge i ne crvenkastim tonovima.

Prelepi primeri

Postoji ogroman broj minimalističkih dizajna kuća. Ovde ćemo vam pokazati neke od najboljih.

 • Varijanta jednospratne male kuće sa površinom od oko 100-150 kvadratnih metara. Pravilnog čistog oblika, jedan sprat i mnogo velikih prozora. Takva kuća može biti odlično rešenje za letnju vikendicu ili dom za stalni boravak za malu porodicu. Fasada izgleda lakonski i zanimljivo: lagani glatki malter, umetci od drvenih ploča, dobre pločice i drveni prozori sa prozorima sa dvostrukim staklom.
 • Sledeća opcija je neverovatno lepa. Ovde je površina kuće već mnogo veća - oko 200 kvadrata. Stil kuće se može opisati kao mešavina minimalizma i skandi. Kuća ima dva sprata - drugi sprat je potkrovlje. Obratite pažnju na panoramske prozore i kako je kuća podeljena po boji i teksturi. Ovde se glatki beli malter kombinuje sa tamnim, gotovo crnim drvenim uskim pločama. Krov je visok sa zanimljivim kontrastnim crepom.
 • Ako vam je potrebna kuća mnogo veća po površini, onda preporučujemo da obratite pažnju na takav projekat: velika kuća na dva sprata sa bočnim aneksom u vidu natkrivenog prostora i krovnom terasom. Ovo proširenje je povezano sa kućom, na planu projekat izgleda kao slovo "G". Ovo je odlično rešenje za veliku porodicu i stalni boravak. Sama kuća i proširenje su napravljeni u istom stilu - ovde se kombinuju minimalizam i skandi. Eksterijer je izrađen od drveta: horizontalne drvene ploče i grede. Zanimljivo izgledaju ograde u blizini kuće i na terasi. Šema boja kuće takođe privlači pažnju, kombinacija bež i sive izgleda sveže.
 • Sledeća opcija je tipičan predstavnik skandinavskog stila. Drvena kuća na visokom kamenom temelju sa visokim strmim krovom. Kuća je mala, ali ima dva sprata - drugi je u potkrovlju. Šema boja je takođe klasična za ovaj stil: kontrastna kombinacija crnog i svetlog drveta. Ovde se nalaze i veliki prozori od poda do plafona, što daje mnogo prostora i puno svetla unutra.

Što se tiče enterijera u stilu minimalizma, izabrali smo nekoliko osnovnih, koji pokazuju klasične principe ovog pravca.

 • U prvoj verziji, dnevni boravak i kuhinja su povezani u jednu veliku prostoriju, veliki panoramski prozori daju još više prostora, uska soba postaje vizuelno šira. Zidovi su beli, pod je kontrastno taman, kao nameštaj od drveta. Tekstil, tapacirani nameštaj, osvetljenje dodaju udobnost unutrašnjosti.
 • Druga opcija za prostranu, lakoničnu dnevnu sobu: visoki plafoni, beli i sivi zidovi, svetli pod i isti nameštaj. Svetla tačka ovde su žuti jastuci na sivoj sofi. Uprkos tamnim zavesama, soba je svetla zbog velikih prozora.
 • Mnogi ljudi se pitaju da li je moguće napraviti dečiju sobu u minimalističkom stilu. Da, ako se ne zanesete nepotrebnim nameštajem i dekorom. Na primer, enterijer u stanu u lakonskom stilu. Dječja soba je ovde napravljena u svetlim bojama, prozori do poda su zavesani dugim običnim zavesama jarko plave boje. Jedan zid je kontrastan, u boji zavesa, sa zanimljivim dekorom u vidu belih oblaka. Konvertibilni nameštaj i skrivene fioke štede prostor.

Pregled kuće u stilu minimalizma površine 410 kv.m. u videu ispod.

нема коментара

Komentar je uspešno poslat.

Кухиња

Спаваћа соба

Nameštaj