Mediteranski stil u enterijeru i eksterijeru kuće

Sadržaj
 1. Posebnosti
 2. Materijali i boje
 3. Kako ukrasiti fasadu?
 4. Unutrašnje ideje za različite prostorije
 5. Prelepi primeri

Ako želite da leto produžite za celu godinu, trebalo bi da izaberete stil sa romantičnim imenom u dizajnu enterijera - Медитеранска... Podseća na spokoj opuštanja, more i toplinu, sunčane dane. Ovaj stil asocira na vedrinu i lakoću bića, za mnoge je najbolja vakcina protiv depresije. Hajde da bliže pogledamo karakteristike mediteranskog stila u unutrašnjosti i eksterijeru kuće.

Posebnosti

Mediteranski stil postoji već dugo vremena. Njegovo poreklo seže u antiku, a najautentičniji primeri stila nalaze se u Italiji i Grčkoj. Širom južne obale Evrope stil se širio, ukorenio, razblažen lokalnim ukusom „zarobljenih“ zemalja. Čak iu severnoj Africi možete pronaći njegove odjeke, gde se, na osnovu mediteranskog stila, pojavio svetao marokanski dizajn.

Seoska kuća ili vila u mediteranskom stilu je pravi luksuz, lepa i visokostatusna građevina koja se ne može naručiti ni po čemu. U severnim regionima takve strukture neće biti tako ubedljive, iako se uvek mogu naći kompromisi. U arhitektonskim projektima kuća u mediteranskom stilu uobičajeno je rešenje, zahvaljujući kojem će kuća biti hladna i udobna čak i na ekstremnoj vrućini.

Za kuću u ovom stilu karakteristične su sledeće karakteristike:

 • popločani krovovi crvene, narandžaste ili braon boje;
 • otvoreni plan;
 • veliki prozori (pa čak iu kupatilu);
 • patio - to jest, popločano dvorište sa prostorom za sedenje, obično opremljeno kadama sa biljkama;
 • niše, balkoni, lučni otvori, galerije, ograde, otvorene terase.

Stan u mediteranskom stilu ne mora biti ogroman. Moguće je opremiti mali stan tako da bude organski u stilu. Iako je pretežno mediteranski enterijer uređen u prostranom stanu, čiji prozori gledaju na sunčanu stranu.

Što manje pregrada u stanu, to bolje.

Odgovoran za udoban enterijer дрвени намештај namerno grub izgled, prirodni svetli tekstil, najčešće sa plavo-belom šarom. Unutrašnjost treba da bude ispunjena sunčevom svetlošću i prijatnom svežinom zelenog lišća. U njemu treba da se naslute morski motivi, da bude pogodan za opuštanje - bilo da su to porodične večeri za stolom sa darovima mediteranske kuhinje ili crtanje za sebe u subotu uveče.

Stil se često deli na italijanski i grčki. U grčkom pravcu, paleta boja je predstavljena belom, plavom, smaragdnom i limun žutom. Ružičasta i crvena se koriste kao akcenti na veoma odmeren način. Italijanski trend se smatra svetlijim: najčešće su aktivne žute, zelene, zlatne, braon i masline. I italijanski Mediteran se takođe smatra najvintidžnijim, pa su hrapavost i hrapavost površina u unutrašnjosti dobrodošli.

Materijali i boje

Bilo da se radi o malom stanu ili modernoj velikoj vikendici, u svakom slučaju, potrebno je da napravite projekat buduće transformacije. Vrijedno je odrediti kakva će biti završna obrada, koji će se materijali koristiti. Hajde da detaljnije pogledamo kako pravilno urediti kuću.

 • Плафон... Obično je obojen u mirnim nijansama, a bela je, naravno, vodeća boja. Drvene grede se mogu nalaziti duž perimetra plafona (i češće njihova imitacija).Zategnuti plafon se nalazi, iako danas sve više gravitiraju eko materijalima u dekoraciji.
 • Зидови... I mogu biti ukrašeni mozaicima, oslikani, ukrašeni dekorativnim malterom, imitiranim ciglom. Površina zidova je obično mat ili gruba. Čak je i stvaranje posebnih nepravilnosti uobičajeni dizajnerski trik.
 • Под... Ne postoji ništa popularnije od prirodnog drveta, ali pločice i laminat su se odavno naselili u mediteranskom enterijeru, pa se mogu koristiti. Obično je pod tamniji od plafona i zidova. Šema boja je nijansi terakote.
 • Nameštaj... Masivan i udoban, ako, naravno, površina sobe dozvoljava. Velike i praktične slušalice su upotpunjene dodacima kovanih elemenata. Vrhunac mediteranskog enterijera može biti nameštaj koji je sličan dizajnu, ali obojen u različite boje. Biće svetlo, udobno i leto veselo. Poželjne su nijanse drveta, standardni ormari i komode će upotpuniti drvene komode.

Ručno rađene pletene stolice i fotelje, male pletene komode su uobičajeni atributi mediteranskog stila.

 • Osvetljenje... U prostoriji bi trebalo da bude puno svetla. Obično ne štede na lusterima, lampama i svijećnjacima, jer slabo svetlo i sumrak retko vladaju u takvom prostoru.

Naravno, nemoguće je zamisliti dizajn bez dekora, malih akcenta koji dodaju individualnost unutrašnjosti. Prikladni su različiti zanati i paneli od morskog kamenja i školjki. Svetle saksije sa zelenim biljkama najbolje dopunjuju osnovne mirne boje u dizajnu. Keramički pribor za jelo sa motivima morskog pejzaža upotpuniće atmosferu letnjeg odmora na moru. Ovde dobro izgledaju šareni ramovi za fotografije, staklene vaze raznih zanimljivih oblika, roletne i najlakše vazdušne zavese, topli tekstil.

Kako ukrasiti fasadu?

Arhitektonska slika takve zgrade biće kolektivna... Kombinuje i tradicionalna rešenja i prepoznatljive karakteristike, i ono što je moderno i traži dizajn danas. Ovo se odnosi i na male jednospratne kuće, vikendice, letnje vikendice i sve projekte modernih seoskih kuća.

Prilikom ukrašavanja fasade, vredi koristiti sledeće glavne karakteristike stila:

 • jednostavna prostorno-planska rešenja;
 • zidovi su obojeni u svetlim ili pastelnim bojama;
 • krovovi kuća su ravni;
 • dugačke terase, prostrani balkoni;
 • visoke ograde;
 • kuća je organski spojena sa terenom, prirodom, okružena zelenilom i drvećem.

A onda ćete morati da odredite na koji konkretan pravac da se pozivate Projekat kuće. Grčki i italijanski nisu jedine opcije, moguće je napraviti kuću u svetlijem i veoma etnički izražajnom marokanskom stilu. Ali Provansa - stil juga Francuske, španski i turski - može se pripisati mediteranskom stilu.

 • Grčki stil karakterišu stubovi, kapiteli, lukovi, zabati sa nadvišenjima... I nisu samo dekorativni: ovi elementi pomažu u stvaranju senki i promovišu slobodnu cirkulaciju vazduha.

Zidovi takve kuće su beli ili plavi (ovde je vredno zapamtiti kikladski stil, koji ne dozvoljava ništa osim belog maltera na fasadama).

   • Kuća u italijanskom stilu - to su smeđi tonovi razređeni belim, to su rešetke na prozorima, pergole i prostrane terase-galerije, koje su ili uz glavnu zgradu ili se nalaze pod istim krovom.
   • I španske i južnofrancuske destinacije Mediteranski stil implicira zajedništvo karakteristika: prozori su viši, ali i uži, mnogo balkona sa cvetnim lejama. Zgrade su obično dvospratne, sa ravnim krovovima i crvenim ili smeđim crepom.
   • Turske i marokanske destinacije - to su dvovodni krovovi, polukružne kupole sa lučnim prozorima, balustrade i arkade. I, naravno, ovo su nužno zaobljeni zidovi koji izgledaju masivni.Široki prozori, terase i asimetrični dekor čine takvu kuću elegantnom, ispunjenom vazduhom i prijatnom toplotom.

   Unutrašnje ideje za različite prostorije

   Interesantno je sakupljati unutrašnjost malo po malo, pronalazeći originalna, ali fundamentalno ispravna u smislu stila, rešenja za svaku sobu. A takva popravka je zaista mnogo posla.

   Kupatilo

   Tradicija grčkog dizajna traži sama za sebe kao niko drugi. Šta bi moglo biti bolje u kupatilu od plave i bele boje, pune svežine i vazduha? I ove boje su povezane sa morskim vazduhom. A da bi unutrašnjost kupatila bila u potpunosti mediteranska, ne treba se plašiti postavljanja biljaka u ovaj prostor. Kade sa začinskim biljem veoma osvežavaju i oživljavaju kupatilo. Kao dekor, teško je ne uzeti kao osnovu mozaik koji ukrašava ivicu ili čak stvara panel na jednom od zidova.

   И овде ako izaberete italijanski pravac, boje zidova će biti prilično terakota, bež, braon. Beli kamen izgleda dobro zajedno sa drvetom. I dalje se vrlo često u takvom kupatilu "kameni" zidovi u donjem delu obrađuju "pletenim" tapetama.

   kuhinje

   U mediteranskim kućama kuvaju ukusno i mnogo kuvaju, tako da je odnos prema dizajnu kuhinje poštovan. Dizajn, uglavnom, zahteva prostor... Ali ako se temeljno upustite u posao, možete stvoriti atmosferu mediteranskog stila u Hruščovu. U takvom enterijeru trebalo bi da bude puno posuđa, tačnije, keramike sa morskom temom. Ovde su dobrodošli i kovani proizvodi, različita autentična skladišta - od malih korpi do najvećih.

   Glavni dekorativni element enterijera može postati kecelja ukrašena mozaicima.

   Inače, sto možete ukrasiti mozaicima (pa čak i slomljenim pločicama) - biće veoma zanimljivo i daće prijatnu hladnoću u prostoriji. Ako se koristi standardni kuhinjski nameštaj, poželjno je da njegove fasade rade bez poliranja. Gruba drvena kuhinja je odlično rešenje.

   Спаваће собе

   Trebalo bi da bude što udobnije. Ako je spavaća soba prostrana, sa velikim prozorima, bolje je da to ne smislite. grčki pravac podrazumeva bele zidove i nameštaj od tamnog drveta. Plafon je takođe beo. Saksije i kace sa sobnim biljkama definitivno neće biti suvišne.

   U italijanskom pravcu boje su obično veće. Vrlo često u spavaćoj sobi postoji akva boja u kombinaciji sa belom. Od nameštaja uvek postoji masivni krevet i komoda za posteljinu. Veliko ogledalo u velikom drvenom okviru je savršeno rešenje za spavaću sobu. Sconces preko kreveta, slike - nema potrebe da štedite na dekoru.

   Dečije

   Poželjne su plave obloge zidova i plafona. Ovde je najprikladnije sve što je vezano za more. Ako je dete očekivalo da vidi temu My Little Pony ili Marvel heroji, morate unapred da razgovarate sa njim o alternativnom rešenju. Pozadina je moguća, posebno ako se pronađe opcija sa detinjastim prijatnim morskim printom. Tema piratske avanture ili, na primer, male sirene biće kompromisno rešenje.

   Možete se igrati sa nautičkom temom, npr. izbor kreveta u obliku broda sa ukrasnim merdevinama od užeta i raznim atributima hrabrih mornara... U ovom slučaju, pod se može završiti laganim laminatom, na kojem će se udobno smjestiti bijeli i plavi prugasti tepih. Na prozoru je bolje okačiti rimske zavese, koje dopiru do prozorske daske. Ali uz sav ovaj dizajn, mora se zapamtiti da prostor i svežina treba da ostanu nepokolebljivi uslov za prelepu mediteransku rasadnicu.

   Дневна соба

   Dobro je ako je dnevna soba prostrana, odlično je ako su prozori u njoj lučni. Za završnu obradu se često koriste gips i drvo. Zidovi se mogu jednostavno obojiti toplom bež ili kremom. Zavese su odabrane lagane i prozračne tako da prijatno lepršaju pod osvežavajućim povetarcem sa ulice. Cela dnevna soba, u idealnom slučaju, treba da izgleda kao da je van prozora ili prelep pogled na more, ili bašta uronjena u zelenilo.... Ako uspete da stvorite takav utisak, sve je uspelo.

   A to se može učiniti čak i ako u stvarnosti iza prozora postoje sibirski mrazevi.

   Prelepi primeri

   A vizuelni dodatak pregledu su primeri prelepih enterijera u mediteranskom stilu koji inspirišu preobrazbu dizajna. Razmotrite 15 motivacija za fotografije koje slave mediteranski stil.

   • Primer sobe, kada uopšte nije važno šta je van prozora, uranja vas u atmosferu Mediterana, obavija ga udobnošću i čini se da morski povetarac upada u prostoriju.
   • Tipična italijanska dnevna soba, prostran i udoban, pogodan za porodične večeri, prijem gostiju i opuštanje u bilo kojoj od njegovih varijanti.
   • Veoma atmosferska kuhinja, koji će biti veoma teško napustiti, koliko je udoban i udoban. Treba obratiti pažnju na zanimljiv dizajn plafona i grede obojene u plavo.
   • Ako je dnevna soba mala ali i dalje želite da ga izvedete u mediteranskom stilu, morate tražiti ovakve kompromisne opcije. Veoma uravnotežen enterijer, miran i istovremeno lagan i veseo.
   • Kada želite da spojite Mediteran sa rustikalnim, dobijate tako nešto. Veoma dobro rešenje za jednostavnu seosku kuću koja se ne pretvara da je pompezna, ali veoma udobna i gostoljubiva.
   • Jednostavno, ali elegantno rešenje za kombinovanje dve zone - kuhinje i dnevne sobe. Sve je kombinovano u ovom enterijeru, a još uvek nije eklektičan. Objedinjeni elementi će biti pod i plafon, spajajući tako različite delove istog prostora.
   • Primer kako se mediteranski stil može roditi u standardnoj kuhinji u Hruščovu. I on povoljno skreće pažnju sa skromnih snimaka.
   • Svetla dnevna soba nije najveće veličine, ogromni prozori spašavaju dan. Plafon je urađen na zanimljiv način, a sa stilom očigledno poigrava i elisni luster.
   • Dnevna soba za seosku kuću, ispunjena letnjom i morskom hladnoćom, a u različito doba dana različito je zbog igre svetlosti. U ovom primeru, slike su neverovatno dobro odabrane.
   • Svetla spavaća soba u kojoj se klasični dizajn ne raspravlja sa modernim inkluzijama poput televizora - sve se spojilo. Ali da plazma ne izgleda strano, ideja sa crnim uzglavljem od kovanog gvožđa je dobra.
   • I ova opcija se takođe može pomeriti na stvarnost tipičnih slovenskih stanova. Ormari sa ogledalom su savršen pronalazak, a kombinacija boja je ukusno odabrana i savršeno komplementarna sa mediteranskom estetikom.
   • Mnogo belog, pločice na podu, pletene stolice, grub nameštaj - tipične karakteristike stila, koje nije teško ponovo stvoriti ako detaljno rastavite sliku.
   • Ova spavaća soba je bliža marokanski pravac mediteranski stil.

   Ako je prostorija velika, u njoj može biti pravi kamin ili peć, ali imitacija ponekad mnogo transformiše prostor.

   • Sjaj italijanskih enterijera u jednoj jednostavnoj slici - ovde je sve saglasno. Nema boja morske tematike, ali elisni luster već nagoveštava mesto gde je uvek veoma toplo i udobno, gde želite da se rashladite.
   • Mnogi prozori, pa čak i veliki, rešavaju problem osvetljenja prostorije. Ali ako ovaj enterijer želi da se oliči u standardnom dnevnom boravku običnog stana, umesto prozora koji ne postoje u toliko prozora, mogu biti ogledalni ukrasni umetci.

   Pogledajte sledeći video za 5 ideja za enterijer u mediteranskom stilu.

   нема коментара

   Komentar je uspešno poslat.

   Кухиња

   Спаваћа соба

   Nameštaj