Karakteristike dizajna letnje kuhinje

Садржај
 1. Посебности
 2. Vrste konstrukcija
 3. Пројекат
 4. Елементи дизајна
 5. Letnja kuhinja: koja je bolja?
 6. Materijali (uredi)
 7. Дизајн
 8. Prelepi primeri enterijera

Uređenje letnje kuhinje u privatnoj kući ili na selu u velikoj meri određuje njegovu funkcionalnost. Važno je da prostor bude estetski prijatan. Pravilno uređena soba postaje omiljeno mesto za sve članove domaćinstva i goste. Razmotrite karakteristike dizajna letnje kuhinje, uzimajući u obzir vrstu konstrukcije i različite aspekte projekata.

Посебности

Letnja kuhinja nije ništa drugo do prostorija za kuvanje i jelo. Domaćinstvu u letnjoj kućici dodaje priličan udeo udobnosti, posebno ako obavlja funkciju trpezarijske terase, vidikovca za prijateljska ili porodična okupljanja, prijatne bučne zabave, postajući mesto za pripremu jela na otvorenoj vatri.

Посебност такве зграде је чињеница да њен дизајн није диктиран утврђеним нормама. U ovom slučaju je važna vaša sopstvena ideja o dizajnu prostora letnje zgrade i skupu njegovih korisnih funkcija.

Da bi prostor bio udoban i funkcionalan, za njega je prvobitno odabran dizajnerski projekat. Oblik zgrade može biti različit. Često je pravougaona, iako rešenja u obliku šestougla i osmougla nisu ništa manje zanimljiva, kao i sorte sa asimetrijom, što može biti zbog prisustva različitih nagiba krova. Ponekad konstrukcija uopšte liči na krov, koji se oslanja na četiri stuba.

Međutim, kakva god da je zgrada, u njoj uvek postoje dve funkcionalne oblasti: kuvanje i jelo.

Vrste konstrukcija

Sve postojeće vrste letnjih zgrada podeljene su u dve kategorije: otvorene i zatvorene. Zatvorene sorte su više kao obična kuća, ali u većini slučajeva nemaju izolaciju.

Несумњиве предности таквих зграда су:

 • zaštita od lošeg vremena (kiša, vetar, toplota);
 • zaštita od insekata (naročito uveče).

Konstrukcije otvorenog tipa odlikuju se odsustvom zidova, iako u nekim varijantama u letnjoj zgradi može biti jedan ili dva sprata, kao i pregrada ili običan tekstilni ekran. Takve zgrade izgledaju originalno, pružaju veće jedinstvo sa prirodom, ali ova udobnost je relevantna samo u dobrom vremenu.

Iz praktičnih razloga, takve opcije se često napuštaju: u uslovima ruskih geografskih širina, vrućina, kiša i grad često predstavljaju neprijatna iznenađenja za članove domaćinstva i samu zgradu. Takva struktura će zahtevati popravke brže, čak i ako je napravljena od izdržljivih materijala.

Ako se veruje da zidovi nisu potrebni za kuvanje, onda po hladnom, vetrovitom vremenu, sedenje za stolom neće biti udobno. Za izgradnju otvorenog tipa biće potrebno manje građevinskog materijala, a za kuvanje možete koristiti prenosivi roštilj. Опција изградње може бити привремена или стационарна. Međutim, svi kućni predmeti koji se nalaze u ovoj zgradi (uključujući posuđe i hranu) biće na dohvat ruke kućnih ljubimaca i insekata. Ovo se ne sviđa svima.

Što se tiče letnjih kuhinja zatvorenog tipa, one su pogodnije jer su zaštićene od kućnih ljubimaca, iako će toplota iz šporeta ili roštilja stvoriti izvesnu nelagodnost za kuvara. Za izgradnju takve zgrade biće potrebno više materijala, dok će se izgraditi temeljitije (trebaće popuniti pukotine, pokriti spoljašnje podove).Izgledaće spolja lakše nego otvorena struktura, ali ako, pored zatvorenog prostora, kuhinja ima otvorenu sjenicu ili terasu, ova struktura će biti posebna.

Пројекат

  Dizajn letnje kuhinje vam omogućava da izračunate niz kriterijuma. Važan je razuman pristup lokaciji na lokaciji i izbor građevinskih materijala.

  Локација на којој се планира подизање зграде мора испуњавати одређене услове.

  • Требало би да се налази у близини главних просторија (приватна кућа, летњиковац) тако да доношење посуђа или хране није тешко.
  • Mesto buduće lokacije treba da ima pogodne pristupe, eliminiše prepreke u komunikaciji između kuće i letnje zgrade.
  • Bitna je blizina lokacije letnje kuhinje komunikacijama (voda, struja i kanalizacija).

  Nakon određivanja lokacije, vrše se merenja površine za objekat. U ovoj fazi se određuje stepen pogodnosti: biraju prostor za trpezariju, prostor za peć ili roštilj, klupe i stolice. Za veću jasnoću izvodi se šematski crtež ili šematski crtež rukom. U ovom slučaju, crtež prikazuje sve komade nameštaja.

  Oblik buduće kuhinje zavisi od pogodnosti domaćice prilikom pripreme hrane i udobne lokacije domaćinstva tokom obroka. Istovremeno, trebalo bi da postoji prostor za slobodu kretanja.

  Елементи дизајна

   Glavna lista neophodnih detalja za dizajn kuhinje uključuje:

   • pecite;
   • mangal;
   • машина за прање судова;
   • sto za kuvanje;
   • трпезаријски сто;
   • stolice;
   • police ili fioke za posuđe;
   • orman za posuđe.

   Pored toga, ako prostor dozvoljava, pomoćni elementi mogu biti uključeni u dizajn. To uključuje kompaktnu sofu, TV, stolicu za ljuljanje, ogrevno drvo.

   Letnja kuhinja: koja je bolja?

   Dok se ranije samostalna zgrada smatrala idealnom strukturom, danas je fokus na spojenim modularnim strukturama. Takvo proširenje će eliminisati nepotrebnu gužvu i komunikaciju, a pod u kući će biti manje prljav.

   Istovremeno, danas se čini da usamljena letnja kuhinja nije harmonična komponenta lokacije privatne ili seoske kuće. Одлично је ако је проширење у близини главне куће једног од зидова.

   Danas postoji mnogo opcija za takav aranžman. Улаз се може налазити са главних или бочних врата. Пројекат мора узети у обзир локацију прозора: не можете причврстити кухињу са стране зида са прозорима, главни стан ће постати таман и влажан. Bolje je podići zgradu tako što ćete je spojiti sa praznim zidom sa bočnim izlazom.

   Važna nijansa je uređenje podruma. Није увек могуће, јер јама поред главног стана може срушити темељ, што ће заузврат довести до слијегања конструкције. Zbog toga je bolje odbiti takav element.

   Između otvorenog prostora i verande, vredi izabrati drugi dizajn. Први укључује бетонирање локације, постављање потпорних стубова, извођење кровова, пећи, роштиља, организовање простора за кување и прање. Drugi je udobniji i ima više pregrada. U zavisnosti od tipa zgrade, može imati pregrade do sredine visine zidova.

   Kombinovane letnje kuhinje su danas u modi. Oni predstavljaju kombinaciju zatvorenog prostora sa otvorenim prostorom. Svlačionica može biti uz terasu, pećnica sa roštiljem i roštilj se mogu nalaziti ispod nadstrešnice. За већу удобност опремају клизне капке или застакљене оквире, који се, ако је потребно, могу раздвојити, попут клизних врата.

   Труде се да комунални блок буду заштићени од временских прилика помоћу зидова, иначе производи који ће се у њему чувати могу постати влажни.

   Ako razmotrimo opcije sa različitim krovovima, vredi razmotriti: zgrade sa krovnim krovom nisu tako zgodne kao strukture sa dva nagiba.Čak i ako uštedite prostor i napravite zasebnu peć u dvorištu, nagib ograničava visinu zidova i smanjuje veličinu prostorije.

   Ako je glavna soba dvospratna, letnji nastavak sa šporetom i trpezarijom može se nalaziti ispod, povezujući se sa glavnom prostorijom kroz stepenište. Danas možete pokupiti gotov projekat sa letnjom kuhinjom i kućom povezanim zidom ili prelazom nalik stepeništu.

   Materijali (uredi)

   Građevinsko tržište nudi širok spektar materijala za izgradnju i uređenje letnje kuhinje. Pogodni su za opšte građevinske i završne radove. Projekat predviđa različite sirovine, koje zavise od stila glavnog stana (letnjikovaca).

   Drvo je jedna od najtraženijih vrsta materijala za letnje zgrade. Drvene kuhinje su najpopularnije strukture u selu. Obično se za njihovu izgradnju kupuje drvo, koristeći ga za regale, skelet. Drvo je prepoznato kao najbolje rešenje za kuhinje zatvorenog tipa. Lako je raditi sa njim, takav materijal vam omogućava da napravite temelj laganog tipa.

   Međutim, drvo će se morati periodično lakirati da bi se održao dobar izgled. Pored zatvorenih konstrukcija, podovi se podižu od drveta za zgrade otvorenog tipa.

   Pored drveta, za izgradnju se koristi blok pene ili cigla. Dekorativna cigla je prikladna u dekoraciji zidova, za ukrašavanje regala, ukrašavanje prostora u blizini penjačicama.

   Kovanje se takođe koristi u dizajnu letnjih kuhinja. Kovani dekor je skup, ali takođe izgleda lepo.

   Ako projekat predviđa prozore, u izgradnji letnje kuhinje zatvorenog tipa koristi se armirano staklo. Često se koristi u zastakljivanju panoramskih prozora u zgradama od cigle. Ovo rešenje vam omogućava da smanjite gubitak toplote bez smanjenja intenziteta osvetljenja u prostoriji.

   Zastakljena i izolovana letnja kuhinja može se koristiti tokom cele godine ako se zagreva. Za završnu obradu možete koristiti OSB ploče, obloge.

   Za temelj se obično koristi prirodni ili veštački kamen. Peći su građene od cigle, ponekad se koristi kamen u oblogama. Oni koji pokušavaju da urade sve na svoju savest, veliku pažnju posvećuju krovu: u nekim slučajevima za njega se bira metal, u drugim metal. Istovremeno, za veću udobnost, krov je odozdo obložen drvetom, ne zaboravljajući na izolaciju.

   Međutim, nadstrešnica od metala će preneti zvuk kišnih kapi, koje će vremenom početi da nerviraju svako domaćinstvo. Zbog toga je umesto ovog materijala preporučljivije koristiti škriljevce ili bitumenske pločice, ondulin.

   Postoji mnogo zahteva za materijal za pod letnje kuhinje. Mora biti izdržljiv, pouzdan, sposoban da izdrži teška opterećenja i otporan na habanje. U ovom slučaju, upotreba drveta i linoleuma je neprikladna. Najbolja opcija bi bile ulične pločice. Da biste isključili klizanje, potrebno je kupiti matrice sa reljefnim, antikliznim efektom i mat teksturom površine.

   Kada obložite otvorene kuhinje ovim materijalom, mogu se ispirati crevom: ova završna obrada se ne plaši vode. Često se ploče za popločavanje koriste za otvorene zgrade.

   Дизајн

   Unutrašnja dekoracija letnje kuhinje je drugačija. Ako budžet dozvoljava, pokušavaju da ga urede u istom stilskom dizajnu sa dizajnom kuće. Ali čak i ako je proširenje ograničeno snimkom, u njemu bi trebalo da postoji mesto za svlačionicu i trpezariju. Ako ima puno prostora, sredstva dozvoljavaju, za veću udobnost, proširenje zatvorenog tipa je izolovano i ukrašeno kaminom. Po želji, takav predmet može nositi isključivo dekorativno opterećenje ili zagrejati prostoriju, stvarajući povoljnu atmosferu.

   Trpezarija ne bi trebalo da bude preuska. Minimalna širina treba da bude oko 3 m, dok dužina treba da bude veća.Preporučljivo je kupiti takav nameštaj kako bi se mogao pomeriti ako je potrebno.

   Međutim, ako je sto deo dizajnerske ideje i napravljen je u obliku stuba obloženog veštačkim kamenom, pokušajte da izaberete materijal za oblaganje koji se lako održava.

   Nameštaj se bira na osnovu praktičnih razmatranja. Beli tonovi i pretenciozni elementi sofe i fotelje su ovde neprikladni. Obično pokušavaju da popune prostor predmetima koji se lako čiste i odlikuju se pouzdanošću konstrukcija. Predmeti nameštaja sa oštrim ivicama su isključeni.

   Dobro je kada svi detalji aranžmana podležu jednom stilskom konceptu, naglašavajući trenutnu originalnost.

   Razmotrite nekoliko ideja za uređenje letnje kuhinje.

   • Otvoreni prostor sa prostorom za kuvanje i hozbolkom koji se nalazi u istoj ravni je praktično rešenje. Grede i plafoni od dasaka stvaraju posebno raspoloženje i nacionalni ukus.
   • Elegantno rešenje aneksa sa dva prazna zida: jedan ima deo za kuvanje, koji je od trpezarije podeljen pomoću rerne i aspiratora. Linearni raspored delova nameštaja štedi prostor za kretanje.
   • Otvorena letnja kuhinja sa dvovodnim krovom, smeštena na četiri stuba. Dizajn obuhvata prostor za kuvanje u kombinaciji sa šankom, trpezarijom i kaminom.
   • Jedna od zgodnih kompaktnih opcija sa krovom sa gredama. Zidovi od cigle, sličan sto, koji je deo prostora za kuvanje, čine harmoničan ansambl, u kombinaciji sa metalnim materijalom prostora za domaćinstvo i visokim drvenim stolicama.
   • Deo kuhinje na zatvorenoj verandi može se pretvoriti u udoban dnevni boravak. Prozori na susednim stranama ispunjavaju prostor svetlošću, dok nameštaj i zavese stvaraju privlačnu atmosferu.

   Prilikom uređenja letnje kuhinje važno je uzeti u obzir: treba ga napraviti u istom stilu ne samo sa unutrašnjom dekoracijom kuće. Bitna je idila sa fasadom kuće i pejzažom. Ovo će stvoriti osećaj uređenosti.

   Istovremeno, uopšte nije neophodno da se zgrada u dizajnu poklapa u jednoj boji i arhitekturi. Važno je da postoji preklapanje pojedinih elemenata.

   Naravno, stil igra važnu ulogu. Na primer, ovde je teško podržati pravac potkrovlja sa demonstracijom akcenta od cigle i imitacijom industrijskih objekata, ali je sasvim moguće odabrati elemente stila Provanse i zemlje.

   Ako je neki element svojstven jednom od ovih pravaca prisutan u dekoraciji unutar glavnog stana, jedinstvo dve zgrade će biti harmoničnije.

   Prelepi primeri enterijera

    Razmotrimo nekoliko primera unutrašnjosti letnjih kuhinja: to će nam omogućiti da procenimo njegov dizajn, da razumemo koji su prioriteti unutrašnjih kompozicija danas u centru pažnje.

    • Primer upotrebe pletene plastike za ratan. Ova trpezarija izgleda prikladno u kombinovanoj kuhinji.
    • Zanimljivo izgleda kuhinja od punog drveta sa šporetom za kamin i prolaznim ložištem. Pod od dasaka daje mu poseban ukus. Za svlačionicu je korišćen lakonski nameštaj, trpezarijski sto je od drveta.
    • Otvorena dogradnja sa tekstilnim zavesama i mobilnim nameštajem. Jasna organizacija svake funkcionalne oblasti je inherentna prostoru. Trpezarija se nalazi uz zid sa dva mala prozora.
    • Odličan kutak za letnju kuhinju. Pored prostora za kuvanje, tu će biti stolice i trpezarijski sto. Određeno je mesto za skladištenje ogreva i hrane.
    • Primer dizajna zatvorenog prostora. Prostor za kuvanje je dizajniran u istom stilu, ima udoban sto, pećnicu i drva. Prisustvo prozora donosi svetlost u prostoriju.
    • Primer zatvorenog prostora sa kaminom i TV-om. Prostrana letnja kuhinja je napravljena u nijansama prirodnih boja, pored trpezarije i prostora za kuvanje, odlikuje se udobnim prostorom za goste.
    • Jedna od šik tehnika za uređenje letnje kuhinje sa kombinovanim prostorom za kuvanje i trpezariju. Sto u obliku slova U omogućava vam da postavite puno gostiju ili veliku porodicu iza njega.
    • Upotreba staklenih vrata će vam omogućiti da ispunite sobu svetlom, kompaktna zona za kuvanje se može postaviti u ugao, pored nje staviti okrugli sto za dve osobe.

    Prilikom izvođenja bilo koje dizajnerske odluke važno je pravilno koristiti osvetljenje. Ovo posebno važi za opcije zatvorenog tipa u prostorijama sa nedostatkom svetlosti. U ovom slučaju, zasebno osvetljenje svake funkcionalne oblasti ima smisla: to će dati nenametljivu organizaciju prostoriji.

    Prilikom izbora, vredi dati prednost LED lampama. Za osvetljenje zgrada otvorenog tipa, bolje je izabrati modele otporne na vlagu.

    Za informacije o tome kako ukrasiti letnju kuhinju, pogledajte sledeći video.

    нема коментара

    Komentar je uspešno poslat.

    Кухиња

    Спаваћа соба

    Nameštaj