Kuća sa garažom: lep i funkcionalan dizajn

Kuća sa garažom: lep i funkcionalan dizajn
 1. Предности и мане
 2. Дизајн
 3. Raznovrsnost materijala
 4. Prelepi primeri za inspiraciju

Za život u seoskoj kući potrebna je garaža za jedan ili više automobila. Garaža se može izgraditi kao samostalna zgrada, ili je možete učiniti dijelom kuće. Opcija "dva u jednom" je često poželjnija zbog svoje praktičnosti. Postoji mnogo načina da kombinujete kuću za ljude i automobil. Po želji možete pronaći rešenje koje u potpunosti zadovoljava potrebe planiranja, dizajna i materijala od kojeg se objekat gradi.

Предности и мане

Privatna kuća sa garažom pod jednim krovom ima nekoliko prednosti:

 • Bez nepotrebnih materijalnih ulaganja, garaža se može zagrejati povezivanjem na sistem grejanja same kuće.
 • U garažu možete da uvedete i vodovod i kanalizaciju, što će ovu prostoriju učiniti još udobnijom.
 • Grejani prostor za skladištenje automobila takođe može biti obdaren funkcijama radionice ili teretane, ovde postaviti saunu ili jednostavno dati deo prostora za skladištenje inventara. Ovde je takođe pogodno napraviti podrum za povrće i kisele krastavce.
 • Stanovnici kuće u bilo kom pogodnom trenutku mogu ući u garažu lako kao u bilo kojoj od prostorija u kući. Sezona i vreme izvan prozora u ovom slučaju neće igrati nikakvu ulogu.
 • Još jedna prednost je ušteda slobodne površine zemljišne parcele. Ovo je posebno važno kada je oblačenje minimalno, ali želite što više prostora za zelenilo u sopstvenom vlasništvu.
 • Ušteda građevinskog i završnog materijala. S obzirom da garaža i kuća imaju zajednički krov, temelj i jedan od zidova, gradnja će biti jeftinija, a potrebni radovi će se obavljati brže.
 • Sigurnost imovine u garaži. Skoro je nemoguće ukrasti automobil iz takvog skladišta i izneti vredne stvari, jer će buku stvorenu tokom krađe odmah čuti stanovnici kuće, za razliku od situacije kada se garaža nalazi odvojeno.

Kuća sa garažom ima svoje nedostatke:

 • mogući prodor tehničke buke i mirisa u stambeni deo zgrade;
 • zid između kuće i garaže nema prozor.

Iako se sve ovo ne može nazvati nepremostivim problemima. Postoje mogućnosti da se nadoknade takve neprijatnosti. Da biste minimizirali uticaj "garažnog života" na život kuće, možete postaviti pouzdana vrata između stambenih i tehničkih prostora ili čak napraviti predvorje. Samu garažu je bolje locirati na severnoj strani zgrade, što će u kombinaciji sa praznim susednim zidom čak i smanjiti potrošnju energije.

Garaža u kombinaciji sa kućom može se pričvrstiti na različite načine:

 • U podrumu kuće. Ova opcija je dobra ako se stambena zgrada nalazi na parceli sa nagibom. Ali ako ulaz u podzemnu garažu uključuje strmo spuštanje, nezgodno je koristiti ga. Treba imati na umu da će izgradnja takve tehničke prostorije biti posebno skupa. Njegov uređaj zahteva ozbiljne radove na iskopavanju. Pored toga, moguće je upustiti se u takvu opciju samo na određenom nivou podzemnih voda.
 • U nadzemnom delu, ispod stambenog prostora. Tako možete uštedjeti prostor na malom zemljištu, ali kuća postaje viša i cijeli život njenih stanovnika prolazi uglavnom na nivou potkrovlja. U prizemlju se, po pravilu, nalazi kuhinja sa trpezarijom i dnevnim boravkom, kao i kupatilo.Kod ove konfiguracije kuće važno je dobro razraditi sistem ventilacije kako ugljen monoksid iz mašine koja radi ne bi ušao u dnevne sobe.
 • Nadzemna garaža pričvršćena sa strane. Ova opcija je zgodna po tome što se ova tehnička prostorija može podići pored kuće već tokom rada kućišta, a ne graditi je istovremeno sa glavnom zgradom, kao u prva dva slučaja.
 • Garaža povezana sa kućom nadstrešnicom ili galerijom. Takav objekat se, u stvari, može nazvati samostojećom zgradom. Ali zbog jedinstvenog krova kuće za ljude i za automobile, ona se doživljava kao jedna. U ovom slučaju biće teže zagrejati garažu, ali joj možete pristupiti bez problema u bilo kom vremenu iu bilo koje doba godine. Ovakva konfiguracija za kombinovanje kuće i tehničke zgrade eliminiše probleme sa bukom i mirisom iz automobila.

Kada dizajnirate, morate uzeti u obzir veličinu garaže. Njegova oblast je veoma važna u uslovima prigradskog života. Čak i najmanji i najjednostavniji treba da omogući održavanje automobila. Neophodno je da na svakoj strani automobila ostane najmanje sedamdeset centimetara slobodnog prostora. Ovo će omogućiti mirno kretanje u procesu rada.

Sam auto bi trebalo da bez problema ulazi i izlazi iz svog "kuće". Potrebna širina ulaza je najmanje 2,5 metra sa visinom od najmanje 2 metra.

Često je neophodno da garaža bude zaista velika, dizajnirana za najmanje 2 automobila. Ako je sama parcela veoma mala, moraćete da se zadovoljite ugrađenom tehničkom prostorijom, uskog oblika, u kojoj će se automobili nalaziti kao vagoni na pruzi.

Ovo je nezgodno, jer svaki put, da biste izbacili udaljeni automobil iz garaže, moraćete da izađete ispod krova na drugi, koji zaključava prolaz. Ili morate dizajnirati garažu na takav način da iz nje postoji izlaz sa dve strane, iako to neće biti lako na malom prostoru.

Ozbiljan problem pri kombinovanju garaže sa kućom je krovni uređaj. Često vlasnici kuća biraju opciju za zabatni krov. Takav uređaj će biti najjeftiniji i sa tehničke tačke gledišta, najlakši za implementaciju. Iako je moguće dizajnirati i kosi krov iznad kuće, a potpuno ravan iznad garaže. Zbog toga je oživljena silueta kuće. Samo morate obratiti ozbiljnu pažnju na drenažni uređaj. Najlakši način da dobijete kuću sa garažom koja vam je potrebna je da se obratite profesionalcu. On će napraviti kompetentan projekat, uzimajući u obzir sve želje kupca i obavezne tehničke nijanse povezane sa izgradnjom.

Arhitekta će obezbediti plan zgrade i crteže, na osnovu kojih se mogu pravilno izvesti temelj, svi spratovi, krov, kao i inženjerske komunikacije.

Za osnovu možete uzeti tipičan projekat, koji će biti samo vezan za područje, ili možete naručiti pojedinačni. Druga opcija će biti mnogo skuplja, ali ćete dobiti zaista praktičan i jedinstven arhitektonski objekat.

Na osnovu gotovih projekata, možete razviti svoje i samostalno, ali čak iu ovom slučaju bilo bi ispravnije dobiti savjet od profesionalca.

Дизајн

Percepcija stambene zgrade u velikoj meri zavisi od toga kako su garaža i kuća kombinovani pod istim krovom. Tokom izgradnje možete dobiti ne samo kućište sa garažom, već i garažu, koja ima "produžetak" za stanovanje. Sama garažna vrata, koja imaju impresivne dimenzije, privlače značajan deo pažnje kada se sagleda celokupna konstrukcija u celini. Prilikom projektovanja, ponekad je važno osigurati da njihova veličina vizuelno ne preplavi sve ostalo.

Ako govorimo o seoskoj kući sa kupatilom, koja se ponekad radi samo tokom leta, vlasnicima možda neće biti stalo da stambeni deo postane "teg" za zgradu od značajnog ekonomskog značaja. Iako za ovaj slučaj postoje dostojna kompoziciona rešenja. Ako je reč o respektabilnom prigradskom stanovanju, arhitektonske i dizajnerske komponente dolaze do izražaja.

Pristupajući stvari sa ukusom i veštinom, možete izgraditi zgradu sa velikom garažom za dva automobila i potkrovljem ili stambenim drugim spratom. Zbog prelepe siluete krova i dostojanstvene zidne dekoracije, struktura će se percipirati harmonično. U ovom slučaju, garaža neće izgledati kao nešto teško. Takva struktura će izgledati dobro u uskom području. Da biste imali dovoljno prostora za smeštaj stambenih prostorija, potrebno je da "odrastete".

Uređenjem nadzemne garaže možete dobiti kuću sa terasom ili sa dogradnjom do garaže koja se nalazi iznad nje. To će postati dobro mesto za odmor, radionica ili kancelarija - sve zavisi od potreba stanovnika. Kuća sa erkerom i malim garažnim delom pričvršćenim sa strane će izgledati slikovito.

Garaža u kući sa podrumom ne odvlači pažnju, omogućavajući vam da se fokusirate na ukupni dizajn zgrade. Istovremeno, vlasnici imaju zgradu ne samo sa garažom, već i sa podrumom, koji može biti obdaren dodatnim ekonomskim funkcijama.

Moderna seoska kuća savršeno je kombinovana sa garažom, bazenom i saunom u isto vreme.

Prilikom implementacije arhitektonskog koncepta, nepoželjno je istaknuti garažu posebnom bojom. Trebalo bi da odgovara opštem stilu i da bude napravljen od istih građevinskih materijala kao i glavna zgrada.

Raznovrsnost materijala

Izbor građevinskih materijala će odrediti ne samo cenu, već i izgled kuće sa garažom, kao i njene funkcionalne karakteristike.

Jedna od najpristupačnijih opcija je izgradnja drvene kuće. od profilisanog drveta ili zaobljene trupce. Živeti u takvim kućama je udobno, dobro dišu. Možete biti mirni u pogledu ekološke sigurnosti boravka u njima. Problemi propadanja i požarne sigurnosti se takođe uspešno rešavaju u naše vreme zahvaljujući posebnoj obradi materijala.

Mnoge kompanije nude svoje usluge za izgradnju drvenih kuća, koje takođe imaju sopstvenu proizvodnju građevinskog materijala i konstruktivnih elemenata za buduće kuće. Možete odabrati projekat iz ogromnog broja standardnih ili naručiti poseban.

Drvo vam omogućava da gradite zgrade na nekoliko spratova. Kontaktiranjem renomirane kompanije možete dobiti kuću napravljenu u skladu sa željama kupca i zahtevima regulatornih dokumenata. Elementi buduće konstrukcije će biti pripremljeni u fabrici, a tokom izrade kompleta za montažu biće napravljena trakasta ili pločasta osnova. Sama montaža brvnare traje malo vremena.

Možete izabrati i tehnologije okvirna kuća, koji se dugo koristio u skandinavskim zemljama i Americi. Ovo je takođe relativno jeftina opcija izgradnje. Osnova za takvu strukturu, koja je lagana, može biti lagana, a samim tim i ne posebno skupa sa finansijske tačke gledišta.

Za izgradnju kuće možete odabrati i tradicionalne cigle i razne blokove proizvedene različitim tehnologijama.

Кућа од цигле je tradicionalno pokazatelj prestiža i respektabilnosti, jer izgradnja takve strukture uključuje veliku količinu ručnog rada. Postoji mnogo tipičnih projekata vikendica od cigle. Građevinsku dokumentaciju rade arhitekte na zahtev budućeg vlasnika.

U isto vreme, jednospratne i dvospratne kuće, npr. od blokova pene, demonstriraju svoje najbolje kvalitete, počevši od visokih pokazatelja energetske efikasnosti.Nije slučajno da se ovaj materijal široko koristi u Rusiji, posebno u severnom delu zemlje. Izdržljiv je i lagan, što smanjuje opterećenje temelja. Troškovi izgradnje kuće nisu previsoki.

Grade se i stambeni objekti od SIP panela... SIP je strukturna izolaciona ploča koja se koristi za izradu okvirnih konstrukcija. Unutra je izolacija, a spolja je orijentisana ploča (OSB) ili šperploča.

Kuće napravljene od takvog materijala odlikuju se seizmičkom otpornošću, imaju dobre pokazatelje za uštedu energije i izolaciju buke. Zbog činjenice da je materijal velikodušno impregniran vatrootpornim sredstvom, klasifikovan je kao otporan na vatru. Takve kuće odlikuju se svojom izdržljivošću, lako i brzo se podižu.

Iako se mora priznati da svaki proizvođač SIP panela ne isporučuje na tržište zaista visokokvalitetan materijal, tako da morate biti oprezni u ovom pitanju.

Prelepi primeri za inspiraciju

Da biste pronašli tačno svoju verziju idealnog doma sa garažom, prvo se možete inspirisati idejama koje nude dizajneri.

 • Ako uspostavite ravnotežu između stambenog dela kuće i garaže, možete dobiti odlično arhitektonsko i dizajnersko rešenje. Kuća nije izgubljena na pozadini garaže, a ulaz u tehničku prostoriju je veliki, što je važno za kućne poslove.
 • Kuća, povezana sa garažom galerijom, omogućava vam da razumno koristite raspoloživu površinu zemljišne parcele i savršeno je opremite.
 • Ako je kuća prostrana, garaža neće dominirati njenom pozadinom i postati prepreka svakodnevnom životu. Uređaj međuprostorije između stambenog dela i garaže rešava problem prodiranja neprijatnih mirisa i buke mašina u prostorije, a u samom predvorju možete urediti zgodnu ostavu.
 • Ako želite, možete izgraditi kuću na lokaciji, na koju su sa obe strane pričvršćene garaže. Jedan - za dva automobila, drugi - za jedan. Struktura u celini ima oblik slova P.
 • Kada kombinujete kuću i garažu u obliku slova U, možete dobiti prilično kompaktnu strukturu sa direktnim pristupom zadnjem delu dvorišta. Istovremeno, ispred same kuće pojavljuje se ugodan kutak prirode i pogodan direktan ulaz u garažu.
 • Kuća na lokaciji može se uraditi prilično sažeto. Stambena zgrada sa garažom, izgrađena u obliku kutije za olovke, neće odvratiti pažnju od prirodnog pejzaža teritorije.
 • Originalni dizajn garažnih vrata i dekorativni elementi u celoj zgradi vizuelno olakšavaju sa strane tehničke prostorije. Zahvaljujući tome, zgrada u celini se oslobađa nepotrebne vizuelne hrapavosti, koja se često javlja kada su stambeni i komunalni deo spojeni pod jednim krovom.

Dalje, video pregled projekta kuće sa garažom.

нема коментара

Komentar je uspešno poslat.

Кухиња

Спаваћа соба

Nameštaj