Kuća sa terasom: prelepe mogućnosti izgradnje

Sadržaj
 1. Posebnosti
 2. Projekti
 3. Materijali (uredi)
 4. Stil i dizajn
 5. Savet
 6. Prelepi primeri

Projekti kuća sa terasama postaju sve popularniji, jer je danas letnja vikendica prestala da bude mesto gde je bilo od vitalnog značaja za uzgoj useva. Moderna dacha je mesto odmora od gradske vreve, mesto za sastanke prijateljskih kompanija i porodičnih okupljanja, a razne terase se na najbolji mogući način uklapaju u ovaj novi koncept.

Pre nego što počnete da birate odgovarajući projekat, odlučite koja vrsta proširenja kuće vam je potrebna. Prema SNiP-u 2.08.01. -89 terasa je otvoreni ili natkriveni, ograđeni ili neograđeni nastavak kuće u vidu rekreacionog prostora. Lokacija se može nalaziti direktno na tlu ili na podupiračima. Ali zastakljena neogrevana soba (ugrađena ili pričvršćena) se uzima kao veranda. Izbegavajte zabunu u terminologiji prilikom projektovanja i izbora materijala, čime ćete izbeći komplikacije i zabunu u budućem radu.

  Posebnosti

  Terasa pričvršćena za seosku kuću ili originalno dizajnirana sa njom postaje sve popularnija među ljudima koji više vole da provode vikend u sopstvenoj kući van grada. Terasa je jedinstven prostor koji vam omogućava da tamo provodite vreme ne samo u toploj sezoni, jer se danas na njih postavljaju posebni uređaji za grejanje, pa čak i prave peći i kamini.

  Dizajneri veruju da je kuća sa terasom odlično rešenje koje vam omogućava da povećate ukupni prostor kuće i daje čak i skromnoj seoskoj kući poseban šarm i udobnost. Najčešće se terasa postavlja pod krov, ali postoje opcije bez krova, koje se sastoje samo od poda i ograde od drveta ili kamena.

  Terasa može imati različitu površinu i imati jedan ili više zajedničkih zidova sa kućom. Izrađeni su od različitih materijala, kombinujući drvo i metal, metal i plastiku. Ugrađene terase u drvenim kućama izgledaju veoma elegantno. Uprkos činjenici da će ovaj prostor biti otvoren za sneg i kišu, drveni i drveni delovi će dugo zadržati svoj spektakularan izgled, jer su impregnirani posebnim sredstvima.

  Ako ste zabrinuti zbog uticaja vremenskih uslova na vašu terasu, onda stručnjaci preporučuju da ostanete na opciji od cigle. Glavna stvar je pažljivo razmotriti temelj proširenja, jer se mora uraditi po dubini i širini kao i temelj ispod cele kuće. Samo tako možete izbeći izobličenja, greške i pukotine u budućnosti. Ako je prilikom izgradnje kuće korišćena cigla iste boje, onda je za novo proširenje najbolje koristiti istu. Ali ako je vaša kuća drvena, onda će cigle različitih boja, na primer, bež i braon, pomoći da terasa bude originalna.

  Kuća sa terasom ima određene kriterijume, usklađenost sa kojima će vaš dom učiniti lepim i udobnim:

  • terasa najbolje izgleda sa fasade ili kraja kuće;
  • mora postojati direktan izlaz iz kuće na terasu, čak i ako će se koristiti isključivo za opuštanje;
  • optimalna širina terase je 2,5 metra;
  • stil dekoracije terase mora nužno odgovarati stilu cele kuće;
  • ako terasa ima svoj krov, onda njen krov treba da odgovara arhitektonskom stilu krova cele kuće i poželjno je da bude napravljen od sličnih materijala.

  Projekti

  Nijedna gradnja nije moguća bez projekta.Projekat uzima u obzir želje budućeg vlasnika kuće, finansijske mogućnosti, geografiju i lokaciju zgrade, karakteristike reljefa i tla.

  Danas budući vlasnici sve više biraju dizajne kuća sa terasom, potkrovljem, balkonom i garažom.

  Najjednostavnija terasa je drveni pravougaoni krov ispod krova, uz kuću. Jednostavan dizajn i nedostatak posebnih završnih obrada neće ometati prekrasan pogled na terasu, jer će ljeti biti ukrašena cvjetnim aranžmanima, biljkama za penjanje i udobnim namještajem. Izlaz na takvu terasu obično se kombinuje sa izlaskom iz kuće.

  Ponekad terasa ima izgled u obliku slova L i može zauzeti prilično veliku površinu., koji se nalazi oko perimetra sa obe strane vašeg doma. Ova odluka je razumna ako želite da vidite predivan pogled ispred sebe, ali on je samo na jednoj strani vaše kuće. Prosecanje drugog ulaza u letnjikovac nije najracionalnija odluka, ali je proširenje verande na stranu gde ćete uživati ​​u druženju i uživanju u prirodi sasvim moguće. Ako je površina kuće dovoljno velika (više od 100 kvadratnih metara), onda će možda biti potrebno otići na terasu iz različitih prostorija kuće. U ovom slučaju, terasa u obliku slova L će uštedeti vreme ako, na primer, treba da iznesete nešto iz kuhinje na nju.

  Za malu privatnu jednospratnu kuću, terasa dizajnirana kao "nastavak" glavne zgrade, odnosno "ugrađena", najbolje je pogodna. Ne samo da se može nalaziti pod istim krovom kao i kuća, već i biti izgrađena od istih materijala kao i sama kuća. Takav "trik" će maloj zgradi dati impresivniji izgled, a takvu terasu treba dizajnirati i pre izgradnje kuće, uz pretpostavku prisustva zajedničkog temelja. Takav projekat često vam omogućava da postavite letnju kuhinju ispod krova terase.

  Projekti dvospratnih kuća sa terasama su veoma raznovrsni. Najčešće, vlasnici vikendice pokušavaju da osiguraju da su priložene prostorije u skladu sa opštim izgledom kuće i koriste materijale slične onima od kojih je napravljena sama kuća. Ovo uopšte nije neophodno - postoji mnogo primera kada su terase završene kamenom savršeno kombinovane sa kućama od cigle, a stakloplastike savršeno dopunjuju drvenu konstrukciju.

  Dvospratna vikendica često uključuje kombinovanje stambenih prostorija sa garažom., koji se nalazi u suterenu. U ovom slučaju, najbolje je postaviti terasu iznad garaže koja se nalazi ispod, dok će izlaz na nju biti na drugom spratu. Krov garaže je ravan, dok će dodatno spoljno stepenište (sa ulice) na terasu učiniti prostor ergonomskim. Ako terasa iznad garaže ne počinje ispod krova, onda kada birate takav projekat, treba da shvatite da loše vreme i snežne zime mogu naneti nepopravljivu štetu prostoru za rekreaciju.

  Postoji i dosta projekata sa krovom nad terasom koja se nalazi iznad garaže.

  Uobičajena verzija male baštenske kuće je kuća sa potkrovljem i terasom ne više od 36 kvadratnih metara. Zaista, ova opcija je prilično pogodna za one vlasnike koji po relativno niskoj ceni žele da dobiju sve tradicionalne pogodnosti za rekreaciju na otvorenom iz seoske kuće. Najčešće i potkrovlje i terasa završe u sličnom projektu pod istim krovom, što olakšava kako projektovanje tako i dalje održavanje objekta u celini.

  Poslednjih godina pojavile su se mnoge opcije za projekte malih seoskih vikendica sa četvorovodnim krovom.povezan sa "engleskim" stilom. U stvari, takav krov nije moderan izum i nema nikakve veze sa Britanijom. Početkom i sredinom prošlog veka kuće sa četvorovodnim krovom mogle su se naći među imućnim ljudima u centralnoj Rusiji, pa i svuda u Sibiru.Bio je to jedan od glavnih tipova krovišta, tek nakon što je širenje hortikulturnih zadruga ustupilo mesto zabatu.

  Danas se kuće sa četvorovodnim krovovima često dopunjuju elegantnim, udobnim terasama.

  Terasa povezana sa kupatilom ili saunom je odlična opcija za opuštanje ili čaj nakon opuštajućih tretmana. Biće vam veoma prijatno da se odmorite na svežem vazduhu od vrućine parne sobe ili samo sedite uveče uz šoljicu čaja. Čak i ako se takva lokacija ne nalazi pored kuće, ona će i dalje biti ne samo funkcionalna, već će ispunjavati i estetsku funkciju - učiniće obično neupadljivu zgradu kupatila pravim ukrasom prigradskog područja.

  Izgradnja kuće na padini otvara velike mogućnosti za uređenje terase. Obično se postavlja na posebne police, podižući tako pod na nultu oznaku kuće. Ova platforma će se uzdizati na stubovima iznad bašte, pružajući predivan pogled i oduševljavati vas mogućnošću da na prvi pogled vidite okolni pejzaž. Prostor ispod uzdignute terase može se iskoristiti za skladištenje baštenskog alata, a kako ne bi izgledao aljkavo, preporučljivo je posaditi penjačice po obodu ili jednostavno donji deo terase obložiti odgovarajućim materijalima.

  Ideje velike i lepe kuće savršeno su usklađene sa projektima seoskih kuća sa terasom i balkonom. Drugi sprat sa pogledom na prelep balkon je san gotovo svakog vlasnika seoske kuće. Naravno, takve kuće nisu jeftine, ali postoji mogućnost izbora ekonomične opcije - okvirne kuće. Balkon u takvim projektima najčešće se nalazi direktno iznad terase, proširujući prostorne granice kuće. Prilikom izgradnje kuće posebnu pažnju treba obratiti na to da veranda i terasa budu pouzdano zaštićene od stajaće vode, kao i na izbor kvalitetnih materijala za hidroizolaciju. Zapamtite da otopljena voda i kišnica moraju ići u odvod.

  Ako ste srećni vlasnik velike porodice, onda je velika kuća sa terasom najbolja za vas. Izrada projekta za kuću površine više od 150 kvadratnih metara. m je bolje poveriti profesionalcima, a detaljni planovi svakog sprata će vam omogućiti da unapred razmislite o lokaciji prostorija i zoniranju prostora velikih prostorija. Dakle, kuhinja se može kombinovati sa trpezarijom ili dnevnim boravkom, a prostor hodnika - sa udobnim prostorom za sedenje i kaminom. Drugi sprat takve kuće obično zauzimaju dve ili tri spavaće sobe. Odlično je ako sa drugog sprata postoji izlaz na terasu ili balkon.

  Možete odabrati potpuno gotov projekat koji vam odgovara. Cena gotovog projekta varira veoma snažno (od 3 do 20 hiljada rubalja) i zavisi od razrade i kvaliteta svih predviđenih planova.

  Ponekad je proširenje dodatne sobe direktno do kuće nemoguće., ali i dalje želite da imate lepo mesto za odmor na lokaciji. U ovom slučaju, terasa je samostojeća konstrukcija sa temeljom (bazom), potpornim stubovima i krovom od polikarbonata ili tkanine. Takva terasa izgleda odlično na senovitom mestu u bašti ili na obali jezera.

  Materijali (uredi)

  Eksterijer terase mora odgovarati arhitektonskom stilu cele kuće.

  Takođe je neophodno zapamtiti da svaka konstrukcija koja menja izgled kuće mora biti koordinirana sa relevantnim vlastima. Međutim, odobrenje će biti potrebno samo ako će vaša nova zgrada biti izgrađena na temelju. Ako nema temelja, onda ni dogovor nije potreban.

  Vaša terasa može biti izgrađena od raznih materijala - drveta, cigle, blokova od gaziranog betona ili blokova od pene - izbor zavisi od vaših potreba i budžeta.

  Ako je vaša kuća drvena, onda bi proširenje trebalo da bude izgrađeno od drveta. Drvo je ekološki prihvatljiv i lep materijal. Po toplom vremenu na drvenoj terasi biće hladno, a u hladnim večerima toplo i prijatno.Poslednjih godina, terase od lameliranog furnira postale su popularne, izgledaju čvrsto i lepo. Takva terasa će ukrasiti svaku drvenu kuću, a ne samo brvnaru. Da bi vam drvena terasa služila dugi niz godina, važno je zapamtiti o preventivnom tretmanu drveta specijalnim sredstvima koja štite prirodni građevinski materijal od vlage i buđi.

  Pouzdan materijal za izgradnju otvorenog prostora je cigla i kamen. Dakle, pod se može postaviti prirodnim ili veštačkim kamenom, u ovom slučaju kiša i sneg neće biti strašni za vašu novu zgradu. Prednost takvog poda biće činjenica da će istovremeno biti osnova zgrade. Ograda od cigle ili kamena može biti drvena, takve opcije se često koriste u projektima okvirnih kuća i izgledaju veoma harmonično.

  Terasa sa staklenim krovom izgleda moderno, međutim, ova opcija je pogodnija za senovitu stranu. Pored toga, najbolji oblik proširenja sa staklenim krovom nije pravougaoni, već "erker", što čini krov zgrade ne horizontalnim, već nagnutim.

  Stil i dizajn

  Stil terase može biti veoma različit, glavna stvar je da je u skladu sa opštim stilom cele kuće. Važnu ulogu igra i okolni pejzaž, na primer, drvena kuća među borovima na obali jezera efikasno će dopuniti rekreativno područje u skandinavskom stilu. Ali zgrada u stilu Provanse će izgledati sjajno u zelenoj bašti među grmovima ruža i voćkama.

  Hajde da pričamo malo više o detaljima enterijera koji čine stil vašeg doma prepoznatljivim.

  • skandinavski stil. Jednostavnost i lakonski dizajn finskih vikendica popularan je daleko izvan granica Finske. Terasa u skandinavskom stilu je najčešće drvena, pod je obojen svetlo sivom, svetlo braon ili ostavljen neobojen. Stil je eklektičan i omogućava vam da pomešate nameštaj iz bakinog ormara sa modernim stvarima, na primer, staklena ploča se lako može postaviti na šank iz obližnje šume, a losovi rogovi će savršeno zameniti tradicionalnu vešalicu. Svi ovi različiti objekti ujedinjeni su jednom šemom boja i opštošću ideje harmonije između čoveka i prirode. Kombinacija bele i braon boje ispunjava svaku prostoriju svetlošću, dok prirodni elementi čine unutrašnjost prijatnom.
  • Stil alpske planinske kuće retko se sreće kod nas, iako zaslužuje veliku pažnju. Idealan je za seosku kuću i danas dobija sve više obožavatelja. Neizostavan deo svake brvnare je prostrana terasa. Na terasi je grub drveni nameštaj sa nemarno bačenim tkanim ćilimima i životinjskim kožama (krzno može biti i veštačko). Sve što vas može podsetiti na lov ili putovanja na velike udaljenosti biće prikladno za ukrašavanje vašeg enterijera. Planinske biljke zasađene u drvenim kacama postaće pravi ukras brvnare.
  • Savršeno za uređenje otvorenog mesta za odmor francuski seoski stil - Provansa... Vintage nameštaj, fotelje i stolice od ratana (veštačko je mnogo jeftinije i ne plaši se vlage), obilje svetlih boja, bele saksije sa slatkim cvećem, cvetni uzorci na tekstilu - sve je to povezano sa mirnim odmerenim odmorom na jugu zemlje. Francuska.
  • Za moderan stil Seoske kuće odlikuju se prostranim terasama neobičnog rasporeda - višeslojnim, polukružnim, kombinovanim sa dnevnim boravkom ili hodnikom velikim panoramskim prozorima. Prirodni kamen i keramičke pločice se široko koriste u dekoraciji modernih terasa. Na terasu obavezno postavite razne biljke, ali ne previše – ne bi trebalo da zaklanjaju pogled sa terase.
  • Kuća sa terasom ima poseban šarm Арт-нуово Je spektakularna kombinacija modernog minimalizma i svetlih dizajnerskih ideja.Inače, naziv "moderno" se koristi samo u Rusiji, pa ako želite da saznate više o ovom stilu, onda se vodite imenima kao što su "tifani", "sloboda", "art nouveau". Graditelji i dizajneri danas nastavljaju da razgovaraju o glavnim karakteristikama ovog pravca.

  Ipak, postoji jedan važan detalj - stil Art Nouveau nastoji da sačuva maksimalan slobodan prostor, maksimalno svetlo. Obloge od punog drveta, prirodni mirni tonovi, graciozni oblici, panoramski prozori i vrata savršeno se uklapaju u ovaj stil. Prozori, vrata, pa čak i nameštaj često su ukrašeni umetcima od vitraža ili elementima od kovanog gvožđa.

  Savet

  Za kompetentnu izgradnju terase koristite savete profesionalaca:

  • važan detalj svakog otvorenog poda je neklizajuća površina; za to je pod terase napravljen sa nagibom od 2 posto, odnosno za svaki metar dužine nagib će biti 2 cm;
  • ako se površina prostora za rekreaciju nalazi direktno na tlu, onda ogradu nije potrebno postavljati;
  • optimalna visina ograde je oko metar ili malo više;
  • nagib krova u velikoj meri zavisi od karakteristika krovnog materijala;
  • širina produžetka treba da bude takva da se na njega može postaviti udoban sto i stolice;
  • ako želite da proširenje i kuća imaju zajednički krov, onda se to mora uzeti u obzir pre izgradnje kuće, u originalnom projektu;
  • ako volite nepravilne oblike, onda je bolje koristiti tehniku ​​"popločanja na tlu" za pripremu poda proširenja;
  • ugrađena soba će uvek biti toplija od "priložene";
  • ako prvobitno proširenje nije bilo predviđeno u projektu, onda ima smisla razmotriti opciju njegovog "ugaonog" ili "kružnog" postavljanja - to će vam omogućiti da pronađete mesto u senci u bilo koje doba dana;
  • terasa je prelazna zona između kuće i bašte, tako da se morate potruditi da je ne zatrpate nepotrebnim nameštajem ili baštenskim alatima.

  Prelepi primeri

  Različite opcije za kuće sa terasama možete pogledati u galeriji fotografija:

  • uredna i ekonomična opcija za malu ciglu za rekreaciju sa krovom od polikarbonata. Biće prijatno provoditi vreme ovde i po sunčanom danu iu mirnoj večeri;
  • terasa prekrivena bršljanom, obrađena veštačkim kamenom i keramičkim pločicama, izgleda veoma reprezentativno. Nameštaj od veštačkog ratana je prava unutrašnja dekoracija, štaviše, ne plaši se temperaturnih promena i vlage;
  • moderna terasa je punopravno mesto za odmor velike kompanije. Da bi svi sadržaji bili pri ruci, u blizini se nalazi letnja kuhinja i kamin;
  • čak i ako se kuća nalazi na grubom terenu, to nije razlog da odbijete izgradnju prelepe terase. Štaviše, iz njega će se otvoriti prekrasan pogled na baštu ili šumu;
  • prelep enterijer u stilu brvnare izaziva misli o mirnom i odmerenom odmoru, dok nije preopterećen detaljima enterijera, naprotiv, svaki detalj je promišljen i neumeren.

  U sledećem videu ćete pronaći nekoliko saveta za izgradnju terase kod kuće.

  нема коментара

  Komentar je uspešno poslat.

  Кухиња

  Спаваћа соба

  Nameštaj