Crteži i šeme za izgradnju jednospratnih kuća od šipke

Sadržaj
 1. Posebnosti
 2. Projekti
 3. Конструкција
 4. савети и Трикови
 5. Prelepe opcije

Koliko god ova ili ona opcija za izgradnju kuće izgledala jednostavno, postoji mnogo potencijalnih problema i samo suptilnosti koje se moraju uzeti u obzir. Postoji niz posebnosti u izgradnji objekata visine jednog sprata. Kada se koristi traka, dodaje se još jedna specifičnost koja se ne može zanemariti.

Posebnosti

Jednospratne kuće od bara imaju jednu izuzetno važnu osobinu - napravljene su od elemenata striktno fiksne dužine, koja se u principu ne može proizvoljno menjati. Samo racionalna šema piljenja i pažljiv pristup rasporedu delova omogućavaju nam da donekle ispravimo situaciju. Važno je uzeti u obzir da će od standardne dužine drvne građe donete iz pilane morati da se oduzme još neki deo koji se troši na sečenje.

Ako se jedan od zidova smanji, preostala građa se mora koristiti u izgradnji drugih aviona kako bi se izbegli rasipni troškovi. Stoga, uobičajeni pristup, prema kojem opšte povećanje površine olakšava postavljanje svih potrebnih objekata, ovde ne funkcioniše.

Drvene zgrade od šipke, ako se njihova ukupna teritorija prekomerno poveća, počinju da liče na pčelinju košnicu. Kupovinom veoma dugačke šipke, još uvek morate da je isečete i pažljivo radite sa ostacima. Racionalna dužina greda koje se koriste u plafonima kreće se od 450 do 550 cm Tačna cifra zavisi od dubine umetka i vrste korišćenog materijala. Kao rezultat toga, pre početka rada mora se izraditi detaljna šema, tako da se ni najmanji deo toga ne menja.

Počinju sa radom formiranjem modela kuće, ne uzimajući u obzir potrošnju materijala za zarez. Dakle, mnogo je lakše izabrati kompetentan raspored, sortirajući različite opcije.

Kasnije se model prenosi na papir, a crtež bi već trebao biti obojen:

 • ukupna debljina zida;
 • proizvedeno hemming;
 • planirani materijalni ostaci;
 • ukupni obračun;
 • potrošnja šumskih sirovina.

  Reakcija pregrada na promene vlažnosti i zagrevanja vazduha mora biti sinhronizovana sa ostatkom zgrade. Optimalno ispunjava ovaj zahtev drvena greda debljine najmanje 5 cm. Da bi se pravilno ugradili blokovi vrata, debljina pregrada mora biti najmanje 10 cm. Ova vrednost ne uključuje završni sloj.

  Kao i uvek, prozori gledaju na najsvetliju stranu (skoro uvek na istok ili jug).

  Obavezno uzmite u obzir koja je lokacija postojećih i budućih zgrada, čak i privremeni ili sezonski korišćeni. Izrada šeme izgradnje uključuje ostavljanje rezervnog prostora za formiranje baštenskih staza. Obično su fasade kuća i susednih zgrada postavljene na istoj liniji, izuzeci su izuzetno retki. Trebalo bi da vodite računa o proporcionalnosti veličina svih stvorenih zgrada. Tek kada su sve ove tačke razrađene, ima smisla odrediti namenu pojedinih prostorija.

  Projekti

  Drvene drvene kuće su sada mnogo popularnije od klasičnih proizvoda u obliku brvnara. Čak ni faktor kvaliteta i toplota nisu ništa lošiji ako se savremene tehnologije pravilno koriste. Pa ipak, veliku pažnju treba posvetiti izboru odgovarajućeg materijala. U većini slučajeva, stambena zgrada za stalni boravak izgrađena je od četinarskog drveta.

  Većina projekata uključuje upotrebu bora, koji je bolji od:

  • smrča - po vizuelnoj lepoti;
  • jela - po snazi;
  • ariš - za lakšu obradu i opterećenje na temelju;
  • kedar iz Sibira - po ukupnoj ceni drveta.

  Dizajniranje počinje ili sa opštim crtežom ili sa primernom fotografijom opcije koja vam se sviđa. (u ovom slučaju mogu se uvesti objašnjenja). Skica kuće, i letnje vikendice i urbane ili koja se nalazi u vikend naselju, treba da bude što detaljnija, što će pojednostaviti rad dizajnera, a zatim i graditelja. U velikoj zgradi (10 k 10 ili 9 k 12) možete postaviti dve spavaće sobe odjednom, dodatnu ostavu i podeliti sanitarnu jedinicu bez komprimovanja njenih delova. Treba obratiti pažnju na lokaciju kotlarnice i kućnog veša; u domu savremenih odgovornih ljudi skoro uvek je obezbeđena lokacija za teretanu.

  Čak iu kućama dimenzija 6 do 4, možete odabrati odgovarajući ugao ako vrlo pažljivo pristupite organizaciji prostora ili obezbedite formiranje potkrovlja. Da biste olakšali rad, nakon odabira lokacije i funkcionalnosti prostorija, potrebno je da nacrtate hodnike koji omogućavaju svima da svoj život učine pogodnijim. Odvojeni delovi crteža su povezani i tako se dobija preliminarni dijagram. Ako se traženi snimak ispostavi da je prevelik i da se ne uklapa u malu kuću 6 k 4, trebalo bi da aktivno koristite prostor drugog ili podrumskog sprata.

  U strukturama male veličine najčešće se formiraju spiralne stepenice.

  Klasična 1-spratna kuća može biti opremljena neogrevanim potkrovljem. Za letnju vikendicu, koja se koristi samo sezonski, ova opcija se ispostavlja prilično ekonomski opravdanom. Na crtežima se svaki sprat upisuje posebno, odnosno uz generalni plan treba da stoji i podni crtež.

  Ako programer ne obezbedi takvu dokumentaciju, ovo je dobar razlog barem da pažljivije proverite njegov rad. Veranda u kući od brvnara 10 k 10 može pokriti jednu ili više fasada. Uzimajući u obzir posebnosti ruske klime, rešenja sa velikim panoramskim prozorima po celom perimetru nisu uvek prihvatljiva.

   Na otvorenoj terasi koriste se dekorativne ograde, čija visina varira od 100 do 150 cm iznad poda. Alternativno, može se koristiti sličan uspon šipke, sa kojeg je crtež pažljivo isečen. Otvorena proširenja u kući od 7 do 8 mogu imati zastakljivanje, što pomaže u zaštiti prostorije od padavina. Tip krova se bira pojedinačno, uzimajući u obzir karakteristike teritorije i nijanse dizajna. U većini slučajeva, dvovodni krov se postavlja preko konstrukcija 9 k 9 i 10 k 10 m.

   Prednost je očigledna: ugradnja se vrši bez specijalizovanih alata, a materijal je relativno jeftin i pouzdan dugo vremena. Krovni krov se koristi relativno retko, jer je njegova oprema komplikovana i skupa, ponekad zahteva angažovanje stručnjaka. Ali u pogledu pouzdanosti i stabilnosti nakon instalacije, takva šema nema jednake analoge. Pored toga, smatra se najatraktivnijim u "izgledu" i savršeno izdržava čak i jake nalete vetra.

   Kuće od brvana sa garažom planirane su tako da ugrađeni ili dograđeni parking štiti najhladniji deo kuće spolja.

   Važno: krovne konstrukcije treba da budu lagane, jer je nosivost zidova relativno slaba. Prekomerno opterećenje gotovo neizbežno dovodi do deformacije i greda i rogova. Proračun verovatnih preopterećenja konstrukcije se nužno vrši. Sistem raftera je sastavljen zahvaljujući unapred pripremljenim žljebovima i izbočinama. Zatim se montiraju bočne šipke gornjeg reda, za njihov snop koristi se šipka preseka 15 k 10 cm.

   Конструкција

   Prilično je lako izgraditi jednokatnu kuću od bara svojim rukama.Većina profesionalaca predlaže korišćenje grede od 150 k 150 mm za ovu svrhu, međutim, ako je cilj da uštedite novac i odbijete da angažujete radnike, možete smanjiti jednu ivicu na 100 mm. Prilikom izbora odgovarajuće baze za kuću od brvnara, trebalo bi da se vodite uputstvima specijalizovane literature. Ali to ne znači da možete ignorisati informacije dobijene od suseda i od prethodnih vlasnika sajta. Ako je rizik od nadimanja mali i voda leži duboko ispod drvene kuće, u kuću se mogu postaviti čak i lagani nosači.

   Ručno mešanje betona traje previše vremena, mnogo je praktičnije koristiti jeftine mešalice za beton. Njihova kupovina će biti više puta opravdana nakon nekog vremena. Prilikom sipanja prizemnog dela trake potrebno je koristiti rastvor povećane gustine i montirati armaturni okvir. Krune drveta su vezane drvenim tiplama radi uštede, za njih možete uzeti čak i ostatke dasaka koje su preostale od prethodne gradnje (ali, moguće, od trajnijeg drveta). Sve praznine krunica su ispunjene posebnim grejačima.

   Ovde ćete morati da izaberete ili skuplja i praktična rešenja (gotove rolne), ili sphagnum mahovinu koja štedi novac i koja je radno intenzivna. Za formiranje dovratnika potrebne su samo ravne šipke, po mogućnosti bez jednog čvora. Kada obavljate ovaj posao, trebalo bi da se fokusirate na najjednostavniju tehnologiju, jer ne može svaki stručnjak za obradu drveta da se nosi sa punopravnim receptom. Da bi se olakšala obrada drveta, obavezno se koristi radni sto.

   Početna kruna je napravljena "na pola drveta", za rad je potrebno koristiti kružne testere. Ako dubina nije dovoljna, koriste se nožne testere. Ostavljanje praznina između elemenata je sasvim razumno, oni će vam omogućiti da organizujete protok vazduha. Postavljanjem na određenu visinu iznad tla povećava se efikasnost ventilacije. Obloge se postavljaju jer će posle truljenja dasaka zamena biti lakša nego za donje felne.

   савети и Трикови

   Bez obzira na izabranu vrstu drveta, vredi koristiti samo materijal sa najnižom mogućom vlagom. Lepljeno drvo je mnogo isplativije i praktičnije od nepripremljene opcije. Ono što je jako dobro, ne samo da je lakše graditi od toga, već su i padavine isključene. Kada uzimaju obično nepripremljeno drvo, okviri vrata i prozora su opremljeni posebnim žljebovima koji daju ujednačen nacrt.

   Prilikom naručivanja komercijalnih usluga izgradnje i projektovanja treba obratiti maksimalnu pažnju na pripremljenu dokumentaciju.

   Prelepe opcije

   Stil kuće od brvnara ne mora biti u duhu brvnare. Evo jednog dobrog svetlosnog projekta. Bež zidovi povoljno izdvajaju rafinirani crveni krov. Trem i hodnik iza njega dele stan na dva približno jednaka dela. Jedna je izdvojena za stanovanje, druga za tehničke potrebe, što se vidi bar po veličini prozora.

   Konstrukcija koja je po boji bliža svojim delovima prikazana je na ovoj fotografiji. Neobičan svetlo sivi krov odgovara fasadi, koja je ukrašena gracioznim prilagođenim elementima. Krovni prelet preko spoljne konture kuće omogućava vam da napravite improvizovanu terasu. Trem nije visok, a boja zidova je namerno učinjena diskretnom. Ovde je pristup malo drugačiji: umesto složenog preplitanja fasadnih elemenata, korišćen je ukršteni noseći element.

   Mirno belo drvo glavne strukture dopunjeno je vizuelno gracioznim ogradama duž ivica improvizovane terase. Duboko plavi krovni materijal na dve kosine je glavni akcenat boje u ovom rešenju. I ovde su zidovi i krov napravljeni u istoj boji. S druge strane, fasada je, iako je ponovo pokrivena ispod pomerene krovne konstrukcije, elegantnija. Čak i odvodna cev privlači pažnju; tamni prozorski okviri vizuelno se usklađuju sa još tamnijim završetkom postolja, boja stepenica na oba trema je ista.

   Za informacije o tome kako izgraditi kuću od šipke, pogledajte sledeći video.

   нема коментара

   Komentar je uspešno poslat.

   Кухиња

   Спаваћа соба

   Nameštaj