Projekat privatne kuće: kako napraviti i gde naručiti?

Sadržaj
  1. Kako se pravilno pripremiti za narudžbu projekta
  2. Gotovi projekti na Internetu
  3. Kuća iz snova od dizajnerske organizacije
  4. Kupovina projekta od razvojne kompanije

Projekat kuće je neka vrsta mape puta. S jedne strane, umnogome olakšava posao izvođačima, s druge strane daje vrlo jasnu predstavu o budućem domu, uključujući strukturu, performanse i izgled. Izgradnja kuće bez projekta može se uporediti sa šivanjem bez šablona. U uslovima totalne neizvesnosti, teško je predvideti rezultat. Kako naručiti projekat i ne pogrešiti sa rezultatom? Pogledajmo tri glavna načina.

Kako se pravilno pripremiti za narudžbu projekta

Mnogi veruju da je projekat prvi korak ka realizaciji ideje o sopstvenom domu. Ali u stvari, prva stvar koju treba uraditi je odlučiti o kupovini parcele, a zatim izabrati gradilište na njoj. Dakle, možete planirati lokaciju buduće kuće u smislu orijentacije na kardinalne tačke, a to će vam, zauzvrat, u velikoj meri pomoći da izaberete odgovarajuću strukturu temelja i hidroizolaciju za krov. Na primer, u južnim regionima na otvorenom suncu preporučuje se odabir hidroizolacije svetle boje kako se krov ne bi pregrejao u vrelim danima. Odlukom o lokaciji, biće korisno proučiti stilove arhitekture, odabrati najzanimljivije opcije za vas, kako biste dalje kontaktirali arhitektu.

Važno: vredi preći na projektovanje sopstvene kuće samo ako imate informacije o lokaciji na kojoj će se graditi. Jednostavno, kada se odredi lokacija buduće kuće, formiraju se želje za arhitekturom i sprovode geološka proučavanja tla.

Следећи корак - geološka istraživanja. Oni će biti potrebni za izračunavanje potrebnih indikatora temelja, jer daju ideju o tlu u građevinskoj zoni, njihovoj nosivosti i nivou podzemnih voda. Pejzaž lokacije je takođe važan. Na primer, za jedan od energetski najefikasnijih temelja - izolovanu švedsku ploču - razlika u visini preko tačke zgrade ne bi trebalo da pređe 50 cm.. Pri višim vrednostima biće potrebni dodatni zemljani radovi da bi se izravnala.

Projekat kuće nije samo arhitektonski plan koji opisuje dizajn fasade, oblik krova, zastakljivanje i unutrašnji raspored. Projektna dokumentacija sadrži informacije o svim tehničkim rješenjima, jedinicama i drugim važnim nijansama koje se moraju uzeti u obzir na samom početku izrade projekta kako bi kuća služila dugo vremena i ne izazivala dosadne probleme sa popravkama tokom dužeg vremena. -termin operacija. Kako razviti takav projekat i gde pronaći gotove opcije? Hajde da pričamo o ovome dalje.

Gotovi projekti na Internetu

Jedan od najpristupačnijih načina da izaberete svoj budući dom su onlajn baze podataka tipičnih projekata. Obično nude razne opcije za svaki ukus i novčanik. Još jedna prednost ove metode je mogućnost da se odmah razume konačni trošak. Ovo je veoma zgodno, posebno u uslovima strogo ograničenog budžeta, jer vam omogućava da se fokusirate na individualne potrebe.

Zašto gotovi projekti nisu uvek prikladni, jer ih ima dosta na Internetu? S jedne strane, oni će pomoći da se formira opšta ideja o tome kakva bi kuća trebalo da bude, da se odredi stil i dizajnerska rešenja. Ali vredi razumeti da tipični projekti neće uvek moći da uzmu u obzir karakteristike određene lokacije, regiona, klime ili tla.U ovom slučaju, moraćete da se sami uronite u proces, procenite dokumentaciju i razumete kako projekat ispunjava određene uslove.

Kuća iz snova od dizajnerske organizacije

Prijavljivanje za projekat specijalizovanoj organizaciji jedno je od najpouzdanijih rešenja prilikom izgradnje kuće. U ovom slučaju se povećavaju šanse da će kuća uzeti u obzir sve želje i zahteve vlasnika. Biće dizajniran uzimajući u obzir individualne karakteristike određene porodice. Jedino upozorenje za ovu opciju je visoka cena. Postoji rizik da se prevaziđe budžet za izgradnju.

Kupovina projekta od razvojne kompanije

Važno je da izvođenje u fazi izgradnje bude u nadležnosti izvođača. Dobro je kada tim i dizajneri rade u tandemu. Najčešće velike građevinske kompanije imaju bazu gotovih projekata, među kojima možete odabrati odgovarajuću opciju. Obično sadrže rešenja u koja organizacija ima poverenja. To znači da tim može da garantuje usklađenost sa svim tehnologijama. Ali najverovatnije će izbor tipičnih ideja biti mali.

Važno! Ako je projekat kreiran bez učešća izvođača, verovatno je da graditelji jednostavno nemaju veštine za rad sa materijalima ili rešenjima uključenim u tehničku dokumentaciju.

U ovom slučaju mogu nastati poteškoće sa njihovom implementacijom. Najverovatnije će tim početi da uporno predlaže promene, kako kažu, „za sebe“. I ovo dodatno vreme, možda košta. Promene mogu uticati i na kvalitet konstruktivnih elemenata uopšte. Programeri mogu ponuditi niže cene. Da bi se smanjili troškovi, projekat može jednostavno napustiti kritične elemente. Na primer, zanemarite toplotnu izolaciju temelja i podruma, ne uzimajte u obzir uređaj izolovanog slepog prostora, ne uključujte uređaj sistema za odvodnjavanje.

Ove uštede tokom izgradnje će se pretvoriti u operativne troškove. Toplota će proći kroz hladnu podlogu. Smrzavanje i uticaj mraznih sila štetnog uticaja na betonsku podlogu. A to već može dovesti do pojave pukotina na slepom prostoru i podrumu i uzrokovati gubitak nosivosti. Nedostatak drenaže će dovesti do oštećenja fasade. Biće mnogo skuplje obnoviti temelj i izolovati ga XPS pločama tokom rada. Mnogo je lakše obezbediti toplotnu izolaciju tokom procesa izgradnje, napraviti izolovani slepi deo sa postoljem i uživati ​​u udobnoj mikroklimi svog doma.

Izgradnja sopstvenog doma je složen inženjerski proces koji zahteva ozbiljno razmatranje. Poznata poslovica „sedam puta meri, jednom seci“ najbolji je odraz zaista kompetentnog pristupa ostvarenju sna o svom domu. Prateći ove jednostavne smernice, možete u velikoj meri pojednostaviti rad na projektu i postići zaista kvalitetan rezultat.

нема коментара

Komentar je uspešno poslat.

Кухиња

Спаваћа соба

Nameštaj