Dvoporodična kuća sa dva odvojena ulaza: primeri projekta

Dvoporodična kuća sa dva odvojena ulaza: primeri projekta
 1. Posebnosti
 2. Vrste konstrukcija
 3. Грађевински материјал
 4. Layout
 5. Prelepi primeri

Svaka zgrada danas se odlikuje svojom originalnošću i jedinstvenošću. Međutim, pored običnih kuća sa jednim ulazom, postoje i kuće sa dva ulaza, u kojima mogu udobno da žive dve porodice. Za mnoge ljude, podela zemljišta i privatne kuće na dva dela je goruće pitanje, jer nisu svi u mogućnosti da kupe zasebnu kuću ili podele postojeću imovinu.

Posebnosti

Dvokrevetna kuća sa dva ulaza i duplim brojem soba mora se graditi i obnavljati iz više razloga. Najčešće u takvim prostorijama živi nekoliko generacija iste porodice. Ovo je zgodno jer stariji mogu pomoći mladima u čuvanju dece i uređenju njihovog svakodnevnog života. Pored toga, u nekim slučajevima ne postoji način da porodice dele imovinu. Ili se ispostavi da je preskupo, sa finansijske tačke gledišta. Zbog toga morate zaustaviti svoj izbor na takvim dizajnima.

Porodice koje se suočavaju sa pitanjem poboljšanja doma sa nekoliko izlaza treba da obrate pažnju na to da je neophodno pozabaviti se ne samo fizičkom stranom popravke, već i pravnom.

To znači da nije dovoljno smisliti projekat i početi da ruši ili gradi zidove. Neophodno je dobiti građevinsku dozvolu i registrovati novi projekat. Ovakav pristup je da uštedite svoje vreme i novac, jer tada nećete morati da se suočavate sa dodatnim problemima i kaznama.

Ako nemate iskustva u ovim stvarima, vredi se obratiti advokatima koji su specijalizovani za takve stvari. Najčešće se to dešava kada imovinu dele naslednici. Po pravilu, u nedostatku testamenta, imovina se deli podjednako na sve. I svako može da koristi svoju polovinu. Da bi sve bilo zvanično, potrebno je sačiniti svu potrebnu dokumentaciju, izdvojiti po deo svakog vlasnika i izraditi projekat obnove kuće, koja će od sada biti projektovana za dva ulaza.

Istovremeno, nemoguće je podeliti zemljište na kojem se nalazi kuća. Plac je podeljen po istim pravilima kao i kuća.

Vrlo često se podela kuća na dva punopravna dela dešava nakon razvoda supružnika. Tako se deli imovina stečena u braku. I tako kuća ima dva vlasnika odjednom. Prema pravilima porodičnog zakonika, muž i žena imaju tačno polovinu imovine, ako nema drugog bračnog ugovora. To znači da je svakom od njih dodeljena polovina kuće i polovina parcele ispod. U ovom slučaju, adresa i katastarski broj ostaju isti.

Praveći dupleks kod kuće, svaki novi vlasnik dobija potvrdu o vlasništvu nad kućom i, posebno na nju, pravo svojine na zemljištu ispod nje. Ovo omogućava svakom od suvlasnika da raspolaže delom imovine koja mu je na raspolaganju po sopstvenom nahođenju.

Često suvlasnici, kako bi izbegli sukobe jedni sa drugima, pokušavaju da urede svoj deo imovine kao posebnu prostoriju. Da biste to uradili, potrebno je zaključiti ugovor, koji će ukazati na to da su stambena zgrada i zemljište pod njom u funkciji.

Mnoge privatne kuće, koje stoje odvojeno na zemljištu, prema projektu mogu imati samo jedan ulaz. I jednostavno ih je nemoguće podeliti na dva punopravna dela. Stoga, u takvim slučajevima, morate obnoviti kuću.

Odobrenje plana se vrši u različitim slučajevima. Ovo je veoma težak i dugotrajan postupak. Čak i nakon što su dobijene sve pismene dozvole i završena obnova, potrebno je podneti dodatni zahtev lokalnim vlastima. Ovo se radi kako bi se mogla prikupiti komisija koja će obići kuću i proveriti da li je sve u skladu sa normama i zakonima. Nakon toga, vlasniku se izdaje dozvola za pravo upravljanja renoviranom kućom.

Vrste konstrukcija

Dizajn kuće sa 2 porodice može biti drugačiji. После свега zgrade se nalaze i dvospratne i jednospratne. Ali u takvim kućama nema više od dva sprata. Takođe, soba se može dopuniti raznim pomoćnim zgradama, na primer, garažom ili kupatilom. I, konačno, strukture se razlikuju po svojoj funkcionalnosti - u njima može živeti jedna ili dve porodice.

Ako u kući žive dve porodice odjednom, onda bi trebalo da imaju poseban ulaz sa tremom, odvojene komunikacije i odvojene sobe. Postoje zgrade u kojima su sobe odvojene, ali su kuhinje i kupatila kombinovani.

Једна прича

Ako uzmemo u obzir jednospratne zgrade, onda će najčešće korišćeni projekat biti kuća za dva vlasnika, gde se sobe nalaze u ogledalu. To jest, oni su tačna kopija jedni drugih. Svaka porodica može imati dve spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju ili trpezariju, kupatilo i poseban izlaz sa tremom.

Postoji samo jedan zajednički zid koji se ujedinjuje u takvoj prostoriji, koja ima dobru zvučnu izolaciju. Zahvaljujući njoj, koegzistirajuće porodice se neće osećati neprijatno, za razliku od višespratnih zgrada sa veoma jakom zvučnom propusnošću. Zidovi takve zgrade su napravljeni od cigle ili gaziranog betona. Ako se izabere druga opcija, onda ćete morati dodatno da napravite oblogu pomoću sporednog kolosijeka kako bi kuća izgledala privlačnije.

Obično se u takvim kućama spoljašnja dekoracija radi u istom stilu kako ne bi pokvarila ukupan utisak kuće. A unutar prostorija, svaki vlasnik kreira enterijer koji će mu se dopasti.

Dvospratni

Prisustvo dva sprata u velikoj meri olakšava rad na projektu. To može biti ili punopravna dvospratna zgrada ili kuća sa potkrovljem. Druga opcija će biti jeftinija, ali neće imati značajnih nedostataka.

Ako je izbor napravljen u korist zgrade sa potkrovljem dizajniranom za dve porodice, tamo možete urediti spavaće sobe, dečije ili funkcionalne sobe. Na primer, ako želite, možete tamo postaviti sobu za igru ​​ili kancelariju. Prvi sprat je rezervisan za glavne prostorije - dnevni boravak, kuhinju i tako dalje. Ovo je takođe zgodno ako u kući živi jedna porodica i ako ih ima nekoliko.

Punopravna dvospratna kuća je skuplja, a prevođenje kreativne ideje u stvarnost je skuplje. Ali za velike porodice, ova opcija je veoma dobra.

Sa garažom

Veoma je zgodno ako kuća za dve porodice ima garažu. Može se nalaziti u prizemlju. Ovo je veoma zgodno, jer u lošem vremenu nećete morati da idete u drugu sobu po kiši ili snegu. Dovoljno je da se spustite na prvi sprat i možete bezbedno napustiti garažu. Takođe, odabirom takvog projekta za sebe, možete uštedjeti novac na izgradnji zasebne garaže. Garaža se može postaviti sa obe strane. Po pravilu se postavlja u onom delu dvorišta gde ima više slobodnog prostora. Istovremeno, tamo možete postaviti punopravnu garažu, a ne školjku ili nadstrešnicu.

Грађевински материјал

Kuća sa dva ulaza je prilično temeljna zgrada koja treba da bude što je moguće izdržljivija. Prilikom izrade projekta za takvu kuću, potrebno je uzeti u obzir sve tehničke karakteristike nosećih konstrukcija i izračunati koliko jaki treba da budu materijali za izgradnju zidova i pregrada.

Moderna vikendica sa dva izlaza može se izgraditi od sledećih materijala:

 • дрво;
 • blokovi od pene;
 • gazirani beton;
 • školjka;
 • cigle;
 • дрвени рам.

Možete odabrati bilo koju od predloženih opcija. Svi su podjednako dobri i imaju veliku snagu i izdržljivost. Koristeći ih, možete izgraditi kuću sa bilo kojim brojem spratova. Štaviše, svaki od njih ima svoje prednosti i mane.

Цигла

Jedan od najskupljih materijala je cigla. Ali, uprkos tome, mnogo su češće zgrade od cigle. Činjenica je da su što je moguće jači i izdržljiviji, i da na njih ne utiču negativni vremenski uslovi. Nosivi zidovi su postavljeni u dve cigle, a pola cigle će biti dovoljno za unutrašnje pregrade. Ali pre toga, neophodno je napraviti raspored zgrade kako biste bili sigurni da su zidovi i pregrade prilično jaki.

Shell rock

Ekonomična opcija je izgradnja kuće od školjke. Na kraju krajeva, ovaj materijal ima velike blokove, tako da se vrlo brzo i lako sklapaju. Pored toga, školjka je ekološki prihvatljiva, tako da zgrada ne šteti prirodi. Jedini nedostatak je što se ovaj materijal brzo uništava vlagom. Stoga, ako je klima previše vlažna, a često pada kiša, onda je bolje ne graditi kuću u ovoj oblasti od školjki.

Okvirne kuće

Ali možete pronaći i projekat monolitne zgrade. Njegov raspored mora biti određen i pre početka izgradnje. Ovo se radi zato što se svi zidovi, kako noseći tako i unutrašnji, izrađuju posebnom tehnologijom i tada se ništa ne može menjati.

Oplata okvira je izrađena od prirodnog drveta. Zatim se pravi rastvor od betona, koji uključuje portland cement. Zatim se u njega dodaju ekspandirana glina i drobljeni kamen. A takođe se u oplatu postavlja armaturna mreža, koja služi kao spojna i ojačavajuća veza. Takva zgrada je jeftinija od zidane, a izdržaće čak i teške vremenske uslove i test vremena.

Blocks

Ali možete izgraditi i kuću od pjenastog bloka ili pjenastog betona. Ali u ovom slučaju, profesionalci ne preporučuju ni izgradnju dvospratnih kuća od ovog materijala. Na kraju krajeva, mogu se deformisati čak i pod sopstvenom težinom. Za jednokatnu kuću, ova opcija je veoma pogodna. Izgradnja će biti jeftina i biće završena za kratko vreme.

Grede

Ova stvar je takođe veoma dobra. Drvene konstrukcije izgledaju lepo i veoma su izdržljive. Drvo je prirodno, ekološki prihvatljivo i omogućava vam da stvorite ugodnu atmosferu u kući. Miris prirodnog drveta pozitivno utiče na zdravlje, i samo umiruje.

Prilikom izbora materijala kao što je drvo za izgradnju kuće za dve porodice morate znati da se pre početka rada mora dobro osušiti i obraditi uz pomoć posebnih jedinjenja. Tretman se vrši radi zaštite od plesni i raznih insekata. Ovo produžava vek trajanja materijala za nekoliko decenija. A cela površina zgrade mora biti prekrivena debelim slojem prajmera.

Pravilno obrađeno drvo traje duže i izgleda atraktivno. Po želji, baza kuća od šipke može se dodatno ukrasiti. Na primer, pokrijte rezbarijama. Izgleda dobro na mnogo stilskih načina.

Layout

Najveća prednost dvojnih kuća je što iako su svi rođaci pod istim krovom, svaka ima svoj prostor.

Plan kuće za dva vlasnika sa zasebnim ulazima je veoma pogodan za velike porodice da žive u njemu. Осим тога ovaj raspored štedi na troškovima izgradnje. To je zbog činjenice da kuće imaju zajedničku osnovu i zajedničke komunikacije, što znači da ne morate trošiti dodatni novac i vreme. Inače, ovo se odnosi i na pomoćne zgrade, koje se mogu nalaziti kako u jednom delu kuće, tako iu dva odjednom.

Raspored ogledala

Najčešće, programeri biraju takvu opciju kao izgled ogledala.U ovom slučaju, ulazi se nalaze na različitim stranama zgrade tačno jedan naspram drugog. Raspored prostorija u jednom delu kuće u potpunosti ponavlja raspored prostorija u drugoj polovini. Isto važi i za veličinu prostorija i lokaciju prozora.

Izađite na jednu stranu

Neki ljudi smatraju da je zgodnije imati vrata na jednoj strani. Ne izgleda sasvim uobičajeno za naše gradove i mesta. Vrata se nalaze na maloj udaljenosti jedna od druge. Svaki od njih je upotpunjen tremom. Ako želite, možete pokušati da kombinujete dva trema u jednu veliku, ili da je pretvorite u verandu.

Za jednu porodicu

Još jedna popularna opcija rasporeda je pogodna ili za veliku porodicu ili za one kojima ne smeta da dele slobodan prostor sa svojim ukućanima. U ovom slučaju, jedan od ulaza postaje glavni, a drugi postaje rezervni. Pogodno je i praktično.

Izbor rasporeda na kraju zavisi od zajedničke odluke dve porodice koje će deliti kuću.

Prelepi primeri

Kuća za dve porodice je dobra jer je veoma velika, što znači da ima gde da se luta. U takvoj zgradi možete postaviti sve potrebne prostorije i udobno živeti čak i sa veoma velikom porodicom. Veoma je važno da objekat maksimalno odgovara porodici, odnosno da bude udoban i projektovan za pravi broj ljudi. Na sreću, stvaranje dobro osmišljenog i savršeno prilagođenog projekta nije tako teško, jer postoji mnogo gotovih zgrada na koje se treba fokusirati.

Klasična jednospratna kuća

Prva opcija je upravo ona zgrada koja je najpogodnija za udoban suživot dve porodice u istoj kući. Po izgledu, takva kuća deluje sasvim obično, a jedino što je razlikuje su dva ulaza koja se nalaze jedan pored drugog. Svaki od njih je upotpunjen malim tremom sa nekoliko stepenica.

Da ne bi poremetili harmoniju, vlasnici su kuću ofarbali u svetlu boju, ne dele je na dva dela. Takođe možete pokazati individualnost unutar kuće, eksperimentišući sa dizajnom soba.

Krov zgrade ima kontrastnu tamnu nijansu, poput temelja. Klasična kombinacija boja izgleda jednostavno i kao kod kuće.

Unutar kuće postoji mesto za sve najnužnije, i niko se neće osećati obespravljenim. Samo treba da se uverite da je pregrada i jaka i da ima dovoljan nivo zvučne izolacije. Dakle, lični život jedne porodice neće ometati komšije. U takvoj kući idealno je napraviti izgled ogledala. Ispostavilo se da će svaka porodica imati svoju kuhinju, trpezariju, dnevni boravak i potreban broj spavaćih soba i kupatila. Dakle, niko se neće osećati izostavljenim.

Pored toga, možete ukrasiti okolinu cvetnim lejama ili drugim zelenim površinama koje će pomoći da se "revitalizuje" sajt.

Dvospratna zgrada

Ali moguće je izgraditi i dvoporodičnu kuću sa potkrovljem, koja će imati dva puna ulaza. U prizemlju možete postaviti prilično veliku dnevnu sobu sa dva prozora. Lako je opremiti svaku polovinu kuće sa sopstvenom kuhinjom, takođe uz prisustvo dva prozora.

Stepenice koje vode do drugog sprata obično se nalaze u dnevnoj sobi. Ovo je najpogodnije. U ovom slučaju, to nikome ne smeta i ne zauzima slobodan prostor. I takođe ne zaboravite na malo kupatilo, koje se može postaviti u prizemlju. Iako se neće razlikovati u velikim dimenzijama, prozor se i dalje može napraviti u njemu. A da biste uštedeli prostor, možete kombinovati kadu sa toaletom ili je čak zameniti kompaktnom tuš kabinom.

I spolja, kuća izgleda veoma dobro. Zgrada je, kao i prethodna, urađena u klasičnim bež i braon bojama. Masivni krov je kombinovan sa dodatnim stubovima koji podržavaju balkon na drugom spratu i tamnom ogradom. Svaki ulaz ima zaseban trem sa nadstrešnicom i punim stepenicama. Kuća je velika i čvrsta.Ima dovoljno prostora za sve, a njegovana susedna teritorija će oduševiti oči svakog ko tamo živi.

Uopšte, kuća dizajnirana za dve porodice u njoj je odlična opcija kako za one koji žele da dele imovinu, tako i za one koji ne žele da odu daleko od roditelja nakon venčanja. Ako pravilno podelite prostor, onda će u takvoj kući biti dovoljno prostora za sve i niko se neće osećati skučeno.

Za pregled kuće za dve porodice pogledajte sledeći video.

нема коментара

Komentar je uspešno poslat.

Кухиња

Спаваћа соба

Nameštaj