Projekti i raspored jednospratnih kuća sa erkerom

Sadržaj
 1. Предности и мане
 2. Vrste erkera
 3. Projekti
 4. Карактеристике дизајна
 5. Prelepi primeri

Arhitektura je oblast ljudske aktivnosti koja se stalno razvija i unapređuje. Dakle, u poslednjih nekoliko godina, takav arhitektonski element kao prozor za zaliv stekao je posebnu popularnost. Danas ćemo u našem članku detaljno govoriti o tome šta je to, koje su prednosti i mane karakteristične za prozor za zaliv i koje vrste arhitektonskih elemenata postoje.

Предности и мане

Uopšteno govoreći, erker je izbočeni deo bilo koje strukture. U drevnim vremenima, ona je obavljala zaštitnu ulogu, pomažući u odbrani od raznih napada spolja. Danas je arhitektonski erker izbočina na zidu stambenih prostorija. Ima dekorativnu i funkcionalnu ulogu.

Najčešće, erker se postavlja na prednju stranu zgrade. Može se projektovati kao balkon, kao lođa ili kao ulaz (u zavisnosti od toga koliko spratova ima zgrada). Obično arhitekte kreiraju ovaj element kako bi dali jedinstvenost i identitet zgradi. Štaviše, prikladan je u strukturama od drveta, cigle, betonskih blokova i drugih građevinskih materijala. Prozori se mogu razlikovati po dubini.

Pre izgradnje jednospratne kuće sa erkerom, važno je da se upoznate sa prednostima i nedostacima ovog arhitektonskog elementa. Samo u ovom slučaju možete doneti najizbalansiraniju i objektivnu odluku.

Prednosti uključuju:

 • erker značajno povećava nivo osvetljenja kuće (pre svega, to je zbog činjenice da su prozori obično ugrađeni u prozor za zaliv);
 • takav arhitektonski element povećava površinu zgrade;
 • erker nije samo funkcionalan, već i dekorativni element koji može lepo ukrasiti vaš dom i dati mu originalnost itd.

Istovremeno, među minusima se obično razlikuju:

 • uređaj će zahtevati velika finansijska ulaganja (to je zbog činjenice da se za ovaj element postavljaju povećani zahtevi u pogledu sigurnosti, procesa izolacije itd.);
 • težina i trajanje procesa ugradnje (rad zahteva visoke kvalifikacije i arhitekte i graditelja);
 • potreba za sveobuhvatnom negom (na primer, poteškoće nastaju u procesu pranja prozora) itd.

Dakle, erker je neobičan arhitektonski element koji izgleda prilično impresivno, ali istovremeno zahteva dodatne napore (kako tokom izgradnje, tako i tokom održavanja).

Vrste erkera

Danas postoji nekoliko vrsta erkera. Među glavnim su:

 • poligonalni (na primer, u obliku šestougla);
 • trapezni (ovaj tip se smatra jednim od najčešćih);
 • pravougaoni i kvadratni (smatraju se najjednostavnijim i relativno najjeftinijim za izvođenje);
 • Venecijanski (imaju zaobljene ili polukružne oblike).

Dakle, u zavisnosti od preferencija ukusa vlasnika kuće, kao i od karakteristika zgrade, možete izabrati jednu od mnogih vrsta.

Projekti

Prilikom izgradnje jednospratne kuće (seoske ili stambene), arhitekte mogu koristiti standardne projekte i pratiti individualne želje kupca. Тако, moguća je izgradnja objekta sa dva erkera i garažom, 1-spratna kuća sa terasom ili potkrovljem, erker od cigle ili drveta itd. Sva ova pitanja se rešavaju u procesu planiranja kuće na 1. spratu. Danas ćemo u našem članku pogledati nekoliko kućnih projekata.

Projekat #1

Razmotrite plan za izgradnju kuće od cigle, ukupne površine 165 m2. Osnova zgrade (i, shodno tome, krov) je kvadratna. Arhitektonski element kao što je erker narušava postojeću simetriju, njegove dimenzije su 14x15 m.

To je deo dnevne sobe.

Projekat #2

Građevinski materijal za ovu kuću je drvo (što višestruko štedi troškove izgradnje). Štaviše, ukupna površina zgrade je 65 m2. Kao iu prethodnom slučaju, erker dopunjuje dnevni boravak, značajno povećavajući njegovu veličinu. Kuća ima samo 1 ulaz.

Projekat br.3

  Ova zgrada je izgrađena uzimajući u obzir i u skladu sa zahtevima aktuelnog i danas popularnog skandinavskog stila. Postoje 2 erkera, koji se nalaze sa obe strane zgrade, čine simetriju. Ulazna vrata se nalaze između njih.

  Tokom izgradnje sopstvene jednospratne kuće sa erkerom, možete se zasnivati ​​na 1 od gore navedenih projekata, ili možete pristupiti pitanju pojedinačno i fokusirati se isključivo na svoje lične potrebe i želje.

  Карактеристике дизајна

  Ako odlučite da izgradite kuću sa erkerom, onda morate da vodite računa ne samo o tome kako će ovaj element izgledati spolja, već i o tome kako ukrasiti erker iznutra. U ovoj situaciji, pre svega, morate se fokusirati na svoje lične preferencije. Istovremeno, postoje univerzalna pravila. Dakle, bez greške, prozor mora biti ukrašen svetlim bojama. Pored toga, takozvane zatamnjene zavese ne bi trebalo da se koriste za ukrašavanje prozora. Stručnjaci takođe ne preporučuju korišćenje velike količine nameštaja prilikom uređenja prozora za zaliv.

  Razmotrite karakteristike dizajna prozora za zaliv, u zavisnosti od toga u kojoj prostoriji je deo ovog arhitektonskog elementa.

  Дневна соба

     Ako kuća ima erker, onda najčešće postaje deo dnevne sobe. Ovaj arhitektonski element savršeno se uklapa u dizajn zemlje. U isto vreme, električni kamin se vrlo često postavlja unutar prozora zaliva. Dizajneri preporučuju korišćenje prirodnih materijala za ukrašavanje prozora (na primer, drvo ili mermer). Cveće će postati lep ukras.

     Neobičan arhitektonski element može biti odličan dodatak i samoj kuhinji i trpezariji. Istovremeno, ne zaboravite da treba da bude što je moguće lakši. Dakle, u prozoru se često postavlja trpezarijski sto, za kojim ćete se okupljati sa celom porodicom nekoliko puta dnevno. Pored toga, kuhinjske radne površine (na primer, sudoper) mogu se postaviti u prozor zaliva.

     Zahvaljujući tome, možete uživati ​​u prekrasnom pogledu u isto vreme dok obavljate svoje kućne poslove.

     Спаваће собе

     Ako se arhitektonska platforma nalazi u spavaćoj sobi, onda se može odvojiti (na primer, pomoću konstrukcija od gipsanih ploča ili običnih zavesa). U takvom prostoru možete postaviti toaletni sto ili ormar. Na ovaj način možete kreirati poseban prostor u svojoj sobi. Takođe, prilično često, erker se pretvara u mesto za čitanje.

     Dečije

     U procesu ukrašavanja erkera u dečijoj sobi, potrebno je graditi na uzrastu deteta. Тако, zona može biti odlična mini soba za igru ​​ili rad. Pored toga, ovde se može organizovati sportski kutak. Na ovaj ili onaj način, ali bez greške, potrebno je da se konsultujete sa svojim detetom kako bi on bio zadovoljan konačnom verzijom.

     Тако, Erker je odličan arhitektonski dodatak svakoj prostoriji u vašem domu. Omogućava vam da postavite više nameštaja ili zonirate određenu sobu. Međutim, ne zaboravite da obratite posebnu pažnju na dizajn enterijera prozora.

     Prelepi primeri

     Razmotrite nekoliko lepih primera jednospratnih kuća sa prozorom za zaliv.

     Svetla dnevna soba

     Svaka domaćica sanja o prostranoj i svetloj dnevnoj sobi koja bi mogla da primi veliki broj ljudi. Sličan rezultat se može postići sa prozorom za zalivanje. Као што видите, u ovom enterijeru se koriste samo svetle i prirodne nijanse, što takođe vizuelno povećava prostor.

     Elegantna kuhinja

     Elegantna i moderna kuhinja sa erkerom je pravi ukras svakog doma. Optimalno rešenje je postavljanje trpezarijskog stola u prozor zaliva. U ovom slučaju možete koristiti tepih za zoniranje.

     Udoban rasadnik

     Prozor u rasadniku može biti opremljen udobnom i mekom sofom, koja takođe služi kao skladište. U ovom slučaju, posebnu pažnju treba obratiti na šemu boja, jer bi istovremeno trebalo da bude što svetlija i da odgovara opštem raspoloženju sobe.

     Lagana minimalistička kuća

     Ova kuća je dizajnirana u minimalističkom stilu i ofarbana u neutralnu belu boju. Štaviše, ima visoku i pouzdanu osnovu. Treba imati na umu da briga o takvoj kući spolja biće praćena puno poteškoća.

     Brick Farm House

     Beli erker lepo krasi kuću od cigle u tamnim nijansama. Istovremeno, takav arhitektonski element daje udobnost strukturi. Međutim, zapamtite da ne bi trebalo da "preopterećujete" tekstilnu dekoraciju tamnim zavesama.

     U suprotnom, ceo efekat će pasti na nulu.

     Тако, u procesu izgradnje sopstvene jednospratne kuće sa prozorom za zaliv, možete se fokusirati na primere koji su gore opisani. Međutim, u isto vreme, zapamtite da je svaka zgrada jedinstvena i neponovljiva. Takođe, imajte na umu da treba da se fokusirate na svoje lične potrebe, kao i na potrebe svog domaćinstva.

     Projekat i pregled rasporeda jednospratne kuće sa erkerom, pogledajte sledeći video.

     нема коментара

     Komentar je uspešno poslat.

     Кухиња

     Спаваћа соба

     Nameštaj