Jednospratna kuća sa potkrovljem: primeri modernog rasporeda

Sadržaj
 1. Карактеристике и предности
 2. Kako pobediti kvadrat?
 3. Zanimljiva dizajnerska rešenja
 4. Izbor materijala
 5. Spektakularni primeri za inspiraciju

Francuski arhitekta Fransoa Mansart, koji je živeo u 17. veku, skrenuo je pažnju na potkrovlje svoje seoske kuće i odlučio da iskoristi dodatni prostor. Prvi proračuni i naknadna izgradnja dali su dobar rezultat, a od tada se potkrovlje u svakoj zemlji u velikim količinama koristi za proširenje životnog prostora. Ovaj prostor omogućava velike uštede u materijalu i vremenu pri izgradnji gotovo čitavog stambenog prostora.

Ovde možete opremiti spavaće sobe, dečiju sobu, mesto za kancelariju, sobu za goste.

Карактеристике и предности

Privatna jednospratna kuća sa potkrovljem je posebno rešenje za planiranje i dizajn, kao i stvaranje jedinstvene slike.

Odluka o naknadnoj izgradnji daje prednost u smislu materijalnih troškova:

 • životni prostor se povećava;
 • nisu potrebni novi kapitalni zidovi;
 • dodatni nivo omogućava pojavu novih funkcija jednospratne kuće;
 • gubitak toplote dnevnih soba kroz krov se smanjuje;
 • postoje nove mogućnosti za uređenje kuće u originalnom stilu, drugačijem od dizajna glavnih prostorija.

  Postoje i neke komplikacije. Krovni prozori postavljeni na kosi krov su prilično skupi, a amatersko izračunavanje ugla krova i podnih greda može iskriviti stil potkrovlja i povećati opterećenje snega i vetra. Takve prozore je teško očistiti i od snega i od otpadaka koje vetar nosi. U izolovanom krovu potkrovlja mora postojati parna barijera, inače će se izolacioni materijal navlažiti u višeslojnoj krovnoj torti i doći će do prevremenog uništavanja rogova od gljivica i plesni.

  Kako pobediti kvadrat?

  Raspored prvog sprata je uglavnom standardan, iako se takođe može razlikovati u raznolikosti, ali ćemo razmotriti raspored samog potkrovlja. Planovi su različiti, varijacije dolaze od namene i veličine prostorija. Krov kuće je dvovodni. U prizemlju se nalazi jedna velika prostorija, ceo prostor iznad nje definiše sam potkrovlje.

  Ovo je jeftino rešenje, kada prozori propuštaju dovoljno dnevne svetlosti i nema potrebe za prozorom na krovu. Stepenište je postavljeno izvan kuće, što značajno štedi prostor. Ova opcija je pogodna za projektovanje kuće u kojoj nema garaže.

  Razmotrićemo šeme rasporeda prostorija za površine 10 k 8, 8 k 9, 7 k 9, 10 k 12 m.

  • Dimenzije kuće su 10 puta 8 m. Korisna površina potkrovlja može se izračunati za nekoliko soba (spavaća soba 11,86 m², dve spavaće sobe 12,86 m², kupatilo 3,4 m², hodnik 4,43 m²). U našem slučaju, stepenice za drugi sprat su unutra direktno iz hodnika. Ako odlučite da treba da uredite kupatilo, potrebno je da vodite računa o zaštiti od drenažne vode. Prozori jednostavnog oblika na krajevima potkrovlja obezbediće dovoljno prirodnog svetla.
  • Kompaktan raspored za jednospratnu kuću 8 k 9 m sa potkrovljem. Ova kuća je jednospratna sa potkrovljem i dimenzija objekta je 8,15 x 9,25 m. Objekat je na trakastom temelju (podnožju), spolja je završen sporednim kolosijekom. Zidovi okvira (spoljni i unutrašnji) su izolovani mineralnom vunom. Pod ispod je na drvenim gredama. Preklopi između spratova su napravljeni od drveta.
  • Veoma čest projekat sa nadgradnjom stambene zgrade 8,80 x 6,80 m. Za podlogu se koristi armirano-betonska ploča ispod cele kuće. Zidovi su toplotni blokovi. Sprat 1. sprata - montažne AB ploče. Preklapanje između podova - drvene grede. Krov može biti metalni.
  • Kuća na 1. spratu sa stambenom nadgradnjom, projekat 10 x 12 m, realnih dimenzija 11,58 x 9,58 m. Spolja je kuća završena gipsom. Podloga je standardna - šipova-roštilja. Svi zidovi su napravljeni od blokova od gaziranog betona. Pod donjeg sprata je na monolitnoj ploči. Preklapanje između podova - drvene grede. Krov je dvovodni. Prozori su plastični. Stepenište je drveno.

  Zanimljiva dizajnerska rešenja

  Postoji realizovan "ogledalo" projekat kuće sa stambenom nadgradnjom i garažom. Takva kuća sa originalnim dizajnom postavljena je pored ranije podignute zgrade. Ispostavlja se ponavljanje sa ogledalom. Posebnost konstrukcije daje krov koji pokriva garažu i terasu. Nosač krova se sastoji od drvenih stubova. Svi spoljni elementi su napravljeni od drveta.

  U prizemlju se nalazi prostrani dnevni boravak, kuhinja i kupatilo. Kuća ima podrum. Gornja nadgradnja ima spavaće sobe i kupatilo. Da bi se smanjio unutrašnji prostor, veza sa garažom se vrši preko sklopivih merdevina. Ako pokrenete kanalizaciju i vodovodne cevi, udobnost će se samo povećati. U blizini spavaćih soba može se postaviti kada. Kvadratna kuća je pogodna za unutrašnje planiranje.

  U prizemlju se nalazi dnevna soba, kuhinja, dečija soba. A u stambenoj nadgradnji nalaze se spavaće sobe za odrasle i tinejdžere, kancelarija ili druge prostorije. Prirodno svetlo sa krovnih prozora. Ako napravite vertikalnu strukturu za prozore, možete dobiti "kukavicu", koja će dodati lepotu zgradi.

  Savet: Otvorena ili zatvorena veranda će promeniti ukupan izgled kvadratne kuće.

  Veranda se nalazi ne samo na ulaznim vratima, već i na bilo kom drugom mestu sa pogledom na parcelu, baštu, prirodu, alpski tobogan. Pa, ako se nasuprot nalazi fontana sa noćnim osvetljenjem, dobićete odličnu platformu za opuštanje.

  Izbor materijala

  Kuću od drveta biraju ljudi koji su bliski prirodnom okruženju. Drvo kao prirodni ekološki materijal pogodnije je za opuštanje, pogodno za duboki odmor. Održava ugodnu atmosferu u domu, bez obzira na sezonsko okruženje.

  Kamene kuće imaju svoje prednosti:

  • niski troškovi održavanja karakteristika zgrade;
  • gubitak toplote je minimalan;
  • može služiti ljudima bez vremenskih ograničenja.

  Možete napraviti mešoviti projekat kada koristite kamen i drvo. Kombinuje snagu kamena i toplinu drveta. Prvi sprat je po pravilu građen od kamena, a drugi je drveni.

  Troškovi drvene kuće smanjuju se postavljanjem lakšeg postolja. Drvena tekstura je lepa sama po sebi, tako da se troškovi dizajna enterijera mogu svesti na minimum.

  Još je jeftinije izgraditi monolitnu kuću u posebnoj oplati. Vreme takve konstrukcije je kratko, za to nije potrebna teška osnova, materijali za zidove su jeftini, ali sa dobrom toplotnom provodljivošću.

  Kuća od gaziranog betona je otporna na mraz, sa dobrom paropropusnošću, u njoj možete živeti dugi niz godina. Cena materijala je mala, ali je instalacija skupa. Zahteva pripremu i izgradnju složene osnove, a najbolje je raditi u toplijim mesecima.

  Kamena kuća treba da se zagreva, da se u njoj stalno živi, ​​tako da ova opcija nije pogodna za privremeni boravak. Izgled kuće od cigle, sa pravim izborom, uvek izgleda prikladno i estetski. Štaviše, takve zgrade odlikuju se svojom izdržljivošću i snagom. Ovo je najbolja opcija za prigradsku zgradu za stalni boravak.

  Zidovi od blokova pene - originalno rešenje.

  Prema nekim mišljenjima, prednosti kuća od pjenastih blokova su mnogo više od nedostataka:

  • Blokovi nisu teški, težina - do 25 kg. Izgradnja je prilično laka i ne morate praviti moćnu i skupu osnovu.
  • Instalacija je jednostavna. Može se proizvoditi bez visokokvalifikovanih radnika.
  • Prijateljstvo životne sredine. Nečistoće koje nisu prihvatljive za životnu sredinu su minimizirane.
  • Materijal ima dobru toplotnu izolaciju.

  Od nedostataka se mogu razlikovati neke nijanse, od kojih je malo:

  • Izgled nije baš atraktivan, ali završnom obradom se mogu postići dobri rezultati.
  • Blokovi su krhki, ponekad oštećeni tokom transporta. Ne tolerišu period skupljanja kod kuće. Postoji mogućnost pucanja, na to može uticati kvalitet proizvodnje. Može se transportovati u posebno pripremljenim kontejnerima i kamionima, tada će se procenat neupotrebljivih blokova pene značajno smanjiti.

  O drvenim kućama

  Drvo je relativno jeftino, samo morate pronaći odgovarajuću vrstu drveta od koje će se graditi kuća. Vekovno iskustvo sugeriše davanje prednosti četinarima - bor, ariš, smrča.

  U izgradnji kvalitetnih drvenih kuća najčešće se koriste bor i smrča.

  Građevinski materijal od ariša se smatra izdržljivim, ne gubi svoje jedinstvene osobine, pa čak i svake godine njegova snaga se samo povećava. Od njega su građeni brodovi, koji su pod stalnim uticajem vlage služili decenijama. Tajna leži u hemijskom sastavu ovog dragocenog drveta. Smolna guma ne samo da zadržava snagu struktura, već se i vizuelno ne menja dugi niz godina. A suvi ariš traje i do nekoliko stotina godina.

  Glavne prednosti ovih zgrada:

  • prihvatljiv trošak za mnoge projekte;
  • visoka ekološka prihvatljivost materijala;
  • niska toplotna provodljivost, beznačajni gubitak toplote: zagrejana kuća ostaje topla unutra dugo vremena;
  • manja težina u poređenju sa drugima;
  • sposobnost udisanja vazduha: disanje je neophodno za dom, a drvena kuća to obezbeđuje prirodnom strukturom materijala.

  Dekoracija ovih kuća se često vrši ciglama: na primer, stvaraju površinu istog tona ili prave šablon od cigle različitih boja. Obloga od opeke štiti i jača strukturu, povećava zvučnu izolaciju i smanjuje gubitak toplote.

  Lepljeno lamelirano drvo: lepo, ali skupo. Materijal je veoma dobar, ali njegov trošak nije uvek privlačan. A činjenica da se zgrada od šipke ne skuplja i da joj nije potrebna završna obrada i dalje vam neće omogućiti da uštedite novac.

  Zaobljeni trupci: kuća u ruskoj tradiciji. Izgradnja kućišta od ovog materijala ne zahteva skoro nikakav ručni rad. Kuća je sklopljena kao konstruktor. Balvan ima gotov oblik, svi tehnološki rezovi i kanali su već u fabrici pripremljeni. Delovi su sastavljeni skoro bez praznina. Dekoracija zidova se najčešće ne radi.

  Takav pripremljeni materijal ima svoje prednosti:

  • smanjenje troškova u mnogim fazama izgradnje i skraćivanje vremena za montažu delova zgrade;
  • topli dizajn;
  • povećana gustina svih spojeva, što je obezbeđeno tehnološkom pripremom detalja buduće kuće;
  • izgled takvih kuća je estetski prijatan i privlačan.

  Spektakularni primeri za inspiraciju

  Desetine projekata privatnih kuća stvaraju jedinstvenu kolekciju kreacija planera, dizajnera, graditelja. Prelepe kuće sa stambenim potkrovljem, podrumom, izvanredno skladnim fasadama nisu samo udobne za život okružen prirodom, već pokazuju i visok umetnički ukus kreatora i vlasnika seoskih vikendica i jeftinih kuća.

  Nije potrebno ulagati ogromna sredstva za stvaranje remek-dela arhitekture zemlje i zemlje. Koristeći maštu i kreativnost, možete izgraditi malu kuću sa erkerom, koji će svojim savršenstvom oduševiti poznavaoce arhitekture. Takva kuća je prikazana na fotografiji.

  Ova kuća nije posebno pretenciozna, svi detalji izgledaju prirodno i pouzdano, proporcije su savršene, sva dekoracija je na mestu. Mali erker daje puno dodatnog svetla prostoriji, a spoljašnji dizajn fasade, završen sporednim kolosijekom, harmonično se uklapa u lokalni pejzaž lokacije.

  Naravno, uz ulaganje velikih finansijskih ulaganja, moguće je kreirati i realizovati projekte koji su elegantniji i grandiozniji, kuće sa potkrovljem, erkerom, balkonom, verandom i garažom, stvarajući mnogo pogodnosti za stanovnici i gosti seoske kuće.

  Vikendice od cigle odlikuju se različitim stilovima, arhitektonskim karakteristikama, upotrebom tradicionalnih i novih materijala. U osnovi, ove kuće zahtevaju velika ulaganja. Ovo je delo na granici umetnosti umetnika, dizajnera, arhitekata, dizajnera, graditelja. Takve zgrade se stvaraju vekovima.

  Romanički stil je bliži temi „moj dom je moj zamak“. Teške i mirne strukture. Lukovi, kamena dekoracija prozora, vrata, frontona.

  Gotički stil - tornjevi, svodovi, uski prozori, neka sumornost, puna romantizma.

  Barok je luksuzna, složena kompozicija sa stubovima, krivinama, prelazima. Pogled je pompezan, ponekad u izobilju, veličanstven, ali uvek privlačan.

  Stroga engleska kuća, hi-tech, moderna, klasična i, naravno, lagana i elegantna vikendica u stilu Provanse. Izbor je ogroman, od skromne jednospratnice sa potkrovljem do velike i impozantne vikendice tipa palate. Izabrali ste - i počnite da gradite, a ceo odred stručnjaka visokog nivoa će vam pomoći.

  Šta može biti projekat jednospratne kuće sa potkrovljem, pogledajte sledeći video.

  нема коментара

  Komentar je uspešno poslat.

  Кухиња

  Спаваћа соба

  Nameštaj