Karakteristike i raspored dvospratnih kuća sa erkerom

Sadržaj
 1. Предности и мане
 2. Pogledi
 3. Projekti
 4. Дизајн
 5. Prelepi primeri

Izgradnja kuće je značajan događaj, jer se zgrada gradi dugi niz godina i u njoj može živeti više od jedne generacije. To znači da morate razmisliti o svakoj sitnici, a da ne pominjemo najvažnije prekretnice izgradnje. Za ljubitelje originalnih rešenja i zanimljivog dizajna, biće korisno razmotriti karakteristike i planove dvospratnih kuća sa prozorom.

Предности и мане

Ali pre nego što razmotrite pozitivne i negativne aspekte ovog arhitektonskog rešenja, vredi znati šta znači reč "erker". Ova struktura je izbočina na zidu, odnosno unutrašnja prostorija dobija dodatni prostor, izvan zgrade dobija dodatni ukrasni detalj. Projekti i izgradnja takvih kuća su, naravno, teži, ali takva kuća izgleda veoma lepo spolja, a iznutra ima više mogućnosti za dizajn. Prozori se mogu razlikovati prema sledećim kriterijumima:

 • forma;
 • spratnost;
 • lokacija.

Kuća možda nema jedan erker, već dva ili tri ili čak više, sve zavisi od projekta i funkcija koje će ovaj element obavljati.

Prednosti takvih dizajna su sledeće:

 • svetlost u prostoriji postaje mnogo više;
 • pojavljuje se dodatni prostor;
 • panoramski prozori postaju dekoracija enterijera i omogućavaju vam da se divite okolnim pejzažima;
 • postaje moguće stvoriti određenu oblast u prostoriji;
 • omogućava takav raspored da poboljša nivo ventilacije;
 • struktura izgleda prelepo spolja.

Što se tiče minusa, oni su takođe prisutni, ali ih je vrlo malo. Pre svega, ovde je glavno pitanje o sredstvima, jer će izgradnja takve kuće koštati više nego obično. Pored toga, potrebno je pažljivo pristupiti proračunima, oni su takođe malo teže uraditi nego kada se gradi pravougaona kuća.

Još jedna stvar - sa velikim panoramskim prozorima, više hladnog vazduha će doći u prostoriju, što znači da morate pažljivo razmotriti izolaciju prostorije.

Pogledi

Bez obzira na to koja je vrsta erkera odabrana za implementaciju u projektu i kakvu strukturu predstavlja kuća (bilo da je u pitanju drvo ili cigla), ovaj izbočeni deo treba dobro ojačati. Češće se postavlja na armirano-betonsku ploču. U svakom slučaju, ako nema odgovarajućeg znanja u izgradnji takvih zgrada, bolje je koristiti usluge specijaliste ili se barem konsultovati sa njim, jer svaki pojedinačni projekat može imati svoje nijanse koje se moraju uzeti u obzir .

Hajde da detaljnije pogledamo koje vrste erkera postoje.

Pravougaona

To je pravougaona struktura koja daje zgradi veću strogost. U ovoj verziji, prozori se mogu nalaziti po celom perimetru ili samo ispred.... Ovo se radi po nahođenju vlasnika, što je poželjno: da biste uštedeli materijale, zagrejali ili učinili prostoriju svetlijom.

Round

Takve opcije daju kući glatkoću i eleganciju. Proračuni će biti teži nego kod istog pravougaonog dizajna. Ova opcija, pre, podrazumeva panoramske prozore, izgledaće posebno impresivno. Ali postoje i druge opcije - sa prozorima različitih konfiguracija. Sve zavisi od složenosti projekta i mogućnosti njegove implementacije. Na okrugli erker mogu se dodati kule, stubovi itd.

Polukružna

Ne razlikuje se mnogo od prethodne verzije, osim što neće tako jasno viriti iz zida, ali će dati glatke linije zgradi. Takođe možete dizajnirati koristeći panoramske prozore ili dugačke uske zaobljene oblike.

Multifaceted

I ova opcija se može odvijati kao dekoracija zgrade. Samo treba da ga nekako pobedite i shvatite kako će ova opcija izgledati ne samo spolja, već i iznutra, koja zona će se tamo nalaziti. I ovde će zanimljivi prozori postati akcenat. Najčešće, erkeri se kreiraju upravo da bi stvorili prostor i svetlost u prostoriji.

Projekti

Dvospratna kuća sa erkerom zahteva pažljivu pripremu. Sve se mora izračunati i proveriti. Potreban je jasan plan u kome će se izračunati količina svih upotrebljenih materijala, posebno ako se fasade projektuju uz pomoć nekih posebnih elemenata, raspored je osmišljen (do stila i dizajna). Na primer, to može biti jednoipospratnica sa potkrovljem ili dvospratna kuća sa garažom i balkonom. Kuća sa terasom u prizemlju je takođe dobra i funkcionalna opcija. Strukture prozora mogu biti prisutne u bilo kom projektu, može ih biti 2 ili 3.

Glavna stvar je da se sve dobro razmisli kako bi svi elementi izgledali harmonično u celokupnoj kompoziciji. Ali bolje je razmotriti gotove projekte kako biste razumeli šta je u pitanju.

 • U ovoj varijanti, na crtežu, vidimo dva erkera, jedan od njih se nalazi u kuhinji-trpezariji, drugi u dnevnoj sobi. U oba slučaja, ovo je dobra opcija. Veliki prozori vizuelno povećavaju prostoriju još više. U trpezariji je trpezarija veoma dobro locirana u prozoru zaliva, au dnevnoj sobi možete staviti bilo šta i napraviti udoban prostor za sedenje. Inače, raspored kuće je promišljen, posebno krilo zauzima garaža sa kotlarnicom, ima prostora za prostrani hodnik, kancelariju, kupatilo i prostranu terasu. Na drugom spratu takve kuće mogu se nalaziti spavaće sobe i balkon.
 • U ovom slučaju je obezbeđen jedan erker, a nalazi se u trpezariji. Generalno, raspored kuće takođe ima sve potrebne prostorije: prostrani dnevni boravak, priloženu garažu. Na drugom spratu takve kuće takođe će biti spavaće sobe i dodatno kupatilo i kupatilo.

Дизајн

Sa dizajnerom se najčešće razgovara o spoljašnjosti kuće. Može biti teško samostalno donijeti odluku. Spoljašnji dizajn kuća najčešće se može opisati kao moderan. Obično su to čvrste, lepe zgrade, ne preopterećene detaljima, koristeći savremene materijale. Možete pronaći kuće u stilu Art Nouveau ili drvene građe. U prvom slučaju, to su jasni geometrijski oblici, svetle nijanse, graciozne stepenice, balkoni i terase. U drugoj verziji, kuća je suočena sa gredama, što stvara osećaj okvira. Na ovaj način možete lepo ukrasiti kuću, koristeći različito postavljanje greda: horizontalno, vertikalno, dijagonalno.

Krovovi u takvim kućama su obično visoki, što spolja izgleda zanimljivo i pomaže da se na zanimljiv način pobedi prostor unutar sobe. Krov erkera može se povezati sa ukupnom površinom celog krova kuće, ili može delovati kao zasebna struktura.

Što se tiče unutrašnjeg dizajna prozora, on mora odgovarati opštem stilu sobe, a apsolutno svako može izabrati i implementirati, glavna stvar je odabrati prave materijale i unutrašnje predmete. Izgledaće dobro:

 • поткровље;
 • minimalizam;
 • provence;
 • shabby chic;
 • модеран;
 • skandinavski;
 • orijentalni.

Najčešće, erkeri imaju trpezariju ili dnevne sobe. Ali mogu postojati vrlo originalna rešenja. Na primer, na takvom mestu možete urediti šik kupatilo ili svetlu teretanu za domaći zadatak. Po pravilu, u takvom prostoru se nalaze prelepi veliki prozori - ovo je vrhunac prozora. Ako je, na primer, izabrano potkrovlje, a ispred prozora postoje prelepi pejzaži, bolje je učiniti bez zavesa.Pod uslovom da je ovo minimalizam, prozori mogu biti ukrašeni originalnim žaluzinama ako je potrebno. U orijentalnom stilu možete dati prednost šik teškim zavesama, koje su, po želji, pričvršćene dekorativnim elementima i puštaju svetlost u prostoriju. Ako se odabere skandinavski stil, lagane tečne tkanine neće prekriti prozor, već će naglasiti njegovu lepotu.

Bolje je ne preopteretiti prostor nameštajem, bez obzira na stil koji je izabran. Ovo može biti, na primer, sofa ili sto sa stolicama, foteljama i stolom za kafu, žive biljke.

Prelepi primeri

Nekoliko zanimljivih primera će pokazati kako drugačije možete dizajnirati prozor za zalivanje i podstaći će vas do sopstvenih originalnih rešenja.

 • Niska sofa koja prati oblik prozora, upotpunjena jastucima, dobro je mesto za opuštanje. Ovde možete biti sami sa svojim mislima, diveći se pejzažu, ili čitati svoju omiljenu knjigu, ćaskati sa prijateljem ili popiti šolju čaja u hladno veče, umotani u ćebe.
 • Trpezarija izgleda harmonično, gde je sve promišljeno i ukusno uređeno. Elegantne zavese dopunjuju lepotu velikih prozora, originalni plafon sa lampama odmah privlači pažnju.
 • Veličanstveni pejzaž izvan prozora služi kao prelepa slika sama po sebi. Takvi prozori ne moraju biti prekriveni zavesama. Sve što je ovde potrebno su udobne mekane fotelje i mali sto.
 • Bele nijanse čine prostor laganim i prozračnim. Svetle zavese, nameštaj i plafon su protivteža smeđim podovima. Veličanstveni pejzaž izvan prozora je veoma koristan dodatak.
 • Svetle bele vazdušne zavese izgledaju veoma lepo na prozorima. Braon pod i trake za zavese se odlično slažu. Ovaj prostor može ostati prazan. Ali kauč za opuštanje i trpezarija će ovde izgledati podjednako dobro. Štaviše, predeo izvan prozora je naklonjen tome.

Za projekat dvospratne kuće sa garažom i velikim prozorom, pogledajte sledeći video.

нема коментара

Komentar je uspešno poslat.

Кухиња

Спаваћа соба

Nameštaj