Karakteristike procesa projektovanja seoskih okvirnih kuća

Karakteristike procesa projektovanja seoskih okvirnih kuća
 1. Предности и мане
 2. Postavljanje temelja
 3. Postavljanje okvira
 4. Кров
 5. Karakteristike plafona
 6. Zidne konstrukcije
 7. Izolacija zgrada
 8. Projekti

Jednospratna okvirna kuća je odlično rešenje za one koji vole da se opuste van grada u udobnim uslovima. Svako može svojim rukama i jeftino urediti topao i lep dom.

Предности и мане

Okvir skeleta je veoma popularan u svim delovima sveta.

Ima ogroman broj prednosti.

 • Bezbednost životne sredine - za izgradnju se koriste samo visokokvalitetni materijali, koji se temeljno proveravaju i testiraju i tek nakon toga kreću u prodaju.
 • Pristupačna cena - materijali za izgradnju kuća koristeći tehnologiju okvira su jeftiniji od cigle i blokova. Ali vredi napomenuti i uštedu prilikom zagrevanja zgrade.
 • Brza i laka instalacija - čak i jedna osoba može samostalno izgraditi kuću bez pomoći profesionalaca i posebne opreme. Graditelji kažu da je lakše graditi okvirne kuće samo sklapanjem kuća od konstruktora. Ako su svi materijali dostupni, zgrada može biti podignuta za šest meseci.
 • Odlična toplotna izolacija - kuće dugo zadržavaju toplotu u prostoriji i ne propuštaju hladnoću. Ušteda energije direktno zavisi od pravilne ventilacije, izolacije kuće i dekoracije.
 • Bio- i otpornost na vatru - drvo je pažljivo premazano specijalnim agensima koji čine materijal otpornim na parazite, insekte i vatru.
 • Trajnost - okvirne kuće mogu trajati više od 50 godina.
 • Predivan izgled - takvi dizajni izgledaju sjajno na sajtu, a čak i nakon nekoliko godina zadržavaju svoju estetiku.

Pored prednosti, zgrade podignute pomoću tehnologije okvira imaju i nekoliko glavnih nedostataka.

 • Ako se drvo ne tretira specijalnim sredstvom, opasnost od požara materijala odmah se povećava. Zbog toga, prilikom kupovine drveta, morate pažljivo pratiti sve faze njegovog sušenja i obrade.
 • U poređenju sa kućama od cigle i blokova, okvirne kuće nisu tako jake. Ali ako pratite sva pravila izgradnje i uputstva korak po korak, onda ne možete brinuti da će uragan srušiti kuću.
 • Tokom izgradnje, velika pažnja se mora posvetiti ventilacionom sistemu, jer drvo, impregnirano raznim supstancama, ne dozvoljava da vazduh dobro prođe. Ne zaboravite na ugradnju dodatne izolacije buke, to će povećati nivo udobnosti u prostoriji.

Postavljanje temelja

Među tri vrste temelja - stubna, traka, šipova-grillage - potrebno je istaknuti optimalnu. Izbor zavisi od karakteristika tla, spratnosti zgrade, klime i finansijskih mogućnosti. Budžetska opcija je temelj od gomile. Stubni temelji osiguravaju izdržljivost konstrukcije - na osnovu toga, kuća može stajati više od 100 godina.

Kolone mogu biti od:

 • cigle;
 • gotovi betonski blokovi;
 • azbest-cementne cevi.

Azbestno-cementne cevi mogu igrati ulogu oplate, koja se zatim sipa betonskom podlogom. Dubina do koje se cevi ubacuju zavisi od karakteristika tla.

Postavljanje okvira

Za dodatnu stabilnost objekta, podloga i donja kruna trake se postavljaju na postojeći temelj. Tek nakon toga možete nastaviti sa ugradnjom samog okvira, koji može biti metal ili drvo.Stručnjaci preporučuju korišćenje šupljih greda, u kom slučaju se opterećenje na osnovu značajno smanjuje i novac se štedi. Vertikalne grede konstrukcije montiraju se u uglove kuće, prostorije, otvore vrata i prozora na udaljenosti ne većoj od 2-3 metra. Ugradnja poprečnih greda i krakova je obavezna. Ako će kuća imati dva sprata, okvir mora biti dodatno ojačan u zoni gde će se nalaziti stepenice. Prozorski otvori su takođe pričvršćeni poprečnim gredama.

Кров

Krovni okvir mora biti napravljen od laganih materijala, jer će previše masivni dati veliko opterećenje na osnovu, što će negativno uticati na stabilnost i izdržljivost kuće. Krov kuće za letnju rezidenciju može biti kosi i zabat. Drugi tip je prikladan kada će se tavanski prostor koristiti kao stambeni prostor. Ovo rešenje je ekonomičnije od izgradnje drugog sprata. U zavisnosti od toga da li će potkrovlje biti stambeno, određuje se visina grede slemena krova. Optimalna visina je do 2,5 metra.

Ploče na padini se postavljaju na udaljenosti od 0,5 do 1 metar. Da bi se ojačala konstrukcija, montiraju se dodatni poprečni elementi. Tek nakon završetka procesa pokrivanja krova može se početi sa unutrašnjim i spoljašnjim oblaganjem. Ako se u potkrovlju planira stambeni prostor, preporučuje se dodatno izolovanje nagiba krova i poda-plafona. Za spoljnu oblogu možete odabrati bilo koji materijal: i metalne pločice, i limove od gvožđa i škriljevca.

Karakteristike plafona

Nakon postavljanja rama, nastavite sa unutrašnjom oblogom, kao i ugradnjom zidova i plafona. Ako kuća ima dva sprata, za grede plafona se bira jak materijal velikog poprečnog preseka i vrši se dodatna izolacija poda-plafona. Često se za oblaganje plafona koristi suvi zid, koji je lagan i jeftin.

Ako planirate da izgradite jednokatnu kuću, onda će vam za plafon trebati:

 • ivične ploče, na primer, obloge ili žljebljeni materijal, čija je debljina oko 25 mm, dok je najbolje odabrati daske od četinarskog drveta;
 • materijali otporni na vlagu i toplotu;
 • pena za ugradnju različitih elemenata;
 • izolacija;
 • listovi od vlaknaste ploče, iverice ili suvog zida;
 • ostali potrebni građevinski materijali i alati.

Prilikom postavljanja plafona u prostorijama sa visokom vlažnošću koristite gipsane ploče otporne na vlagu. Ako konstrukcija ima dva sprata, debljina ploče mora biti najmanje 30 mm.

Zidne konstrukcije

Po pravilu, zidovi su napravljeni od iverice, fiberboarda, gipsane ploče ili fiksnih poprečnih greda ili ploča, koji su izolovani i pripremljeni za završnu obradu. Moderno tržište nudi gotove zidne panele, u kojima se nalazi predizolacioni materijal, kao i završni detalji, otvori za prozore i vrata. Troškovi takvog zidnog bloka su znatno veći, ali zaslužuju samo pozitivne kritike, a takođe ubrzavaju proces izgradnje. Ali teško je samostalno instalirati takve blokove, jer su teški mnogo.

Izolacija zgrada

Ugradnja izolacije je potrebna u gotovo svim fazama izgradnje, osim prve - uređenje temelja.

Iskusni stručnjaci preporučuju korišćenje sledećih materijala kao izolacije:

 • ekspandirani polistiren - razlikuje se po pristupačnoj ceni, ali ovaj materijal nije ekološki prihvatljiv i opasan za požar;
 • mineralna ili kamena vuna u rolnama ili slojevima - veoma je popularna, jer ima dobre osobine;
 • ecowool impregnirana protiv glodara i zapaljivosti - tehnološki je, ali skuplje od drugih materijala.

Čak i ako koristite najskuplje i najkvalitetnije izolacione materijale, ne zaboravite na materijale za zaštitu od vlage i pare koji zadržavaju toplotu u prostoriji i produžavaju životni vek kuće.

Projekti

Veliki izbor različitih projekata omogućava svakome da izabere najbolji.Tražene veličine kuća su 6x6, 6x8 m, ali postoje i manje strukture - 4x4, 3x4 m. Često se za letnju rezidenciju bira tipičan projekat - mala kuća sa dve sobe i malom terasom. Pored standardnih projekata, postoje i pojedinačni. Naručuju se od posebne kompanije, ili ih možete sami nacrtati. Za malu površinu izaberite kompaktnu zgradu. U kućama u kojima niko neće živeti zimi, uopšte nije potrebno instalirati kotao ili peć. Ali i dalje morate voditi računa o toplotnoj izolaciji, ona će zaštititi kuću od smrzavanja zimi.

Izbor projekta zavisi ne samo od preferencija vlasnika, već i od karakteristika sajta. Možete odabrati izduženu kuću ili kuću u obliku slova U. Ako imate automobil, ne zaboravite da ostavite prostor za garažu ili nadstrešnicu na imanju. Često vlasnici žele da opremite kupatilo na baštenskoj parceli. Može se izgraditi samostalno koristeći tehnologiju okvira, ili možete naručiti konstrukciju po principu ključ u ruke. Ako imate na raspolaganju sve potrebne alate, a imate i gotov projekat i imate barem minimalnu ideju o tehnologiji okvira, lako se možete sami nositi sa izgradnjom seoske kuće.

Koje grube greške prave zanatlije prilikom izgradnje ramske kuće, pogledajte u videu.

нема коментара

Komentar je uspešno poslat.

Кухиња

Спаваћа соба

Nameštaj