Veš u kući: raspored i dizajn

Sadržaj
 1. Šta treba da bude uključeno u sobu?
 2. Gde da počnem?
 3. Ako u kući nema dovoljno prostora
 4. Layout
 5. Дизајн

Svaka domaćica pokušava da iskoristi prostor što efikasnije. U savremenom tempu života, nisu svi u mogućnosti da koriste usluge javnih praonica. Stoga mnoge žene opremaju "ugao čistoće" u svom stanu ili privatnoj kući.

Šta treba da bude uključeno u sobu?

Većina će na ovo pitanje odgovoriti na isti način - ovde je potrebna mašina za pranje veša. Ali pored toga, možda će vam trebati i mašina za sušenje (ili sušara). Kontejneri, korpe za veš, kućna hemija su takođe sastavni delovi veša. Tamo možete i peglati stvari. Ovo ne mora da se radi sa profesionalnim vertikalnim peglama za paru, običan model će takođe raditi. Ali u ovom slučaju će vam trebati i daska za peglanje.

Police za odlaganje veša pomoći će vam da uštedite prostor u ormaru. Ne zaboravite na umivaonik. Takođe je suštinski atribut takve sobe.

Gde da počnem?

Odabir lokacije za pranje često je teži od postavljanja vešeraja. Živeći u svom domu, mnogi uređuju veš u podrumu ili kotlarnici. Ako u zgradi ima puno prostora, onda će posebna soba biti najbolja opcija. Prednost se daje kvadratnim sobama. Oni su funkcionalniji. Postavljanjem svega što vam je potrebno u takvu prostoriju, možete maksimalno uštedjeti slobodan prostor.

U jednospratnim kućama bez podruma i potkrovlja, kao i u jednosobnim stanovima, svaki centimetar se računa. Istovremeno, vlasnici žele da veš bude pristupačan, ali zvuk rada aparata ne bi ometao svakodnevni život.

U ovim slučajevima najpopularnija su sledeća mesta za postavljanje opreme:

 • kupatilo;
 • kupatilo;
 • кухиња.

Ako u kući nema dovoljno prostora

Prilično je lako opremiti vešeraj u strogo definisanom području. Veličina takve zone može biti od 2 kvadratnih metara. m do 6 kv. m Čak i mini perionica može biti opremljena maksimalnom funkcionalnošću.

Dva kvadratna metra su sasvim sposobna da primi mašinu za pranje veša, sušilicu, kao i korpu za veš.

Опција 1

Obe mašine su postavljene na udaljenosti od 5 cm sa korpom za veš iznad ili sa strane. Udaljenost je neophodna da vibracije od rada uređaja ne skrate njihov radni vek. Opremljeni prostor se može „sakriti“ od znatiželjnih očiju uz pomoć vrata i ploča za nameštaj. Može se stvoriti čak i u hodniku zatvaranjem vratima odeljka ili harmonikom.

Opcija 2

Automobili se mogu slagati jedan na drugi. Da biste implementirali takav projekat, biće vam potrebna kutija ploča za nameštaj. Takođe će vam trebati nosači koji sprečavaju da vibriraju i padaju tokom rada. Ovaj mini veš može biti ukrašen i vratima. Korpe za veš mogu se postaviti sa strane polica.

Uređaji za pranje veša koji se nalaze u kupatilu, toaletu ili kuhinji obično su sakriveni ispod radnih ploča. Često su skriveni iza vrata kako bi prostoriji dali estetskiji izgled.

Layout

Vrijedno je razmišljati o broju i veličini opreme prilikom izbora mesta za pranje veša. Takođe je važno sprovesti pripremne aktivnosti.

Podna obloga mora biti ravna i po mogućnosti protiv klizanja. U suprotnom, oprema koja vibrira tokom rada može negativno uticati na njen kvalitet. Materijal za pod treba izabrati otporan na vlagu, sa grubom površinom. ovo bi moglo biti:

 • керамичка плочица;
 • keramički granit;
 • linoleum.

Pre polaganja poda, vredi izravnati površinu, izolovati i zagrejati pod. Takođe, da biste smanjili vibracije i sprečili klizanje, vredi kupiti antivibracione podloge.

Susedna zidna dekoracija takođe treba da bude napravljena od materijala otpornih na vlagu koji se mogu kombinovati jedni sa drugima. Pogodno za ove svrhe:

 • gips;
 • boja;
 • tapete otporne na vlagu;
 • keramičke pločice raznih veličina i vrsta.

Zidove treba izravnati pre farbanja, oblaganja pločicama ili tapetama.

Za plafon koristite tapete, dekorativni malter, karton otporan na vlagu ili PVC rastezljiv plafon. Potonji može postati ne samo odličan vodoodbojni premaz, već i pravi ukras prostorije, jer na tržištu postoji ogroman izbor nijansi i tekstura.

Sistem odvodnje i vodosnabdevanja mora biti individualan za svaki uređaj. Vredi napomenuti da bez obzira da li voda dolazi iz vodovoda, bunara ili bunara, vredi dodatno instalirati opremu za pumpanje i filtriranje na ulazu u prostoriju. Ovo je neophodno za pravilno funkcionisanje veša. Ožičenje se vrši nakon toga. Za dovod i ispuštanje vode koriste se plastične cevi prečnika 5-6 i 10-15 cm, respektivno.

Takođe je potrebna ventilacija. Pomaže da se izbegnu neprijatni mirisi u prostoriji.

Takođe je važno razmisliti o sistemu grejanja. Oprema ne treba da se nalazi u neposrednoj blizini izvora toplote, već se u prostoriji mora održavati konstantna temperatura koja je neophodna za pravilno funkcionisanje uređaja.

Sistem grejanja može biti različit:

 • централно грејање;
 • grejanje sa konvektorima;
 • topli pod.

Odabirom poslednje opcije, vredi odlučiti gde će se uređaji nalaziti, a odstupiti od ovog mesta 10 cm.Ne preporučuje se montiranje toplog poda na dodeljenom prostoru. Takođe, ne preporučuje se postavljanje cevi za odvod vode na njegovu površinu.

Ako će se soba koristiti kao sušara, onda na površini poda treba napraviti šljive. Oni će pomoći da se izbegne neprijatan miris staložene vode i uništavanje podne obloge.

Električne instalacije i osvetljenje moraju se izvesti na osnovu već pripremljenog plana. Preporučljivo je postaviti ispod zidne obloge sa dobrom izolacijom. Postoje posebni prekidači, utičnice i senke koje sprečavaju da vlaga uđe unutra.

Дизајн

Površina prostorije za pranje može varirati. Ovo može biti mala vešeraj smeštena u kuhinji (kupatilo, toalet, hodnik ili soba) ili vešernica pune veličine sa svim sadržajima koja zauzima celu prostoriju.

U svakom slučaju, vredi razmisliti o dekorativnom dizajnu ove zone, jer ovo nije samo ekonomski objekat, već i deo doma.

Možete razviti sopstveni originalni dizajn ili harmonično uklopiti ovu oblast u ukupnu unutrašnjost kuće.

Najprikladniji stilovi:

 • minimalizam;
 • retro;
 • seoski stil;
 • модеран.

     Lepota je u detaljima. Plastične korpe možete zameniti pletenim korpama, kupiti kontejnere za skladištenje kućne hemije u istom stilu. Ako se soba nalazi u suterenu, nedostatak sunčeve svetlosti može se nadoknaditi površinama ormara obojenim u toplim bojama. Treba samo pokazati malo mašte i možete stvoriti udoban i jedinstven dizajn sobe u kojoj će biti prijatno biti.

     Sledeći video govori o organizaciji pranja veša u kući.

     нема коментара

     Komentar je uspešno poslat.

     Кухиња

     Спаваћа соба

     Nameštaj